minimalism

Vad är egentligen bra att ha?

bra att ha pysselrum

 

Från att ha varit en notorisk samlare av fina grejer. Och en notorisk loppisfyndare så har jag sedan några år tillbaka gjort en helomvändning. Alla prylar tar min energi. Som jag tidigare skrivit så har jag rensat, rensat och rensat. Många av mina prylar har fått nya ägare. Och det känns så bra. Jag behöver inte en massa saker för att vara glad och lycklig. Tvärtom. Det är så skönt att veta att alla utrymmen inte är fullproppade med saker. Det ger mig energi. Vi har gått många rundor i husets alla rum och sållat. För varje runda har ribban höjts ytterligare för vad vi egentligen behöver behålla. Det finns två stora fiender när en rensar bland sina saker. Det är nostalgi och bra att ha.

Jag vill inte längre behålla saker enbart för att jag har ett särskilt minne kopplat till dem. Om det är en sak jag verkligen vill minnas så tar jag en bild av den innan den försvinner ut ur min ägo, så jag fortfarande kan bli påmind om minnet som är knutit till den utan att behöva förvara prylen i sig.

Att säga att något är bra att ha är ett försvar. Allt kan vara bra att ha. Men vad är egentligen bra att ha? Jag har haft tallrikar, glas och stolar för en hel kungaätt eftersom det kan vara bra att ha när jag har stora kalas. Men hur ofta har jag egentligen stora kalas? Vart femte år? Vart tionde år? Istället för att förvara onödiga saker i fem eller tio år till så har jag nu gjort mig av med dem. Om jag ska ha ett stort kalas så kan jag låna eller hyra det jag behöver.  Jag kan inte längre leva i beredskap för saker som kanske ska hända. Allt är inte riktigt borta ännu men det är på god väg ut genom dörren för att aldrig återvända igen.

Att få ordning och reda bland sina grejer i skåp, förråd och lådor är inte svårt när en inte har så mycket saker. Och det finns ju ingen anledning till att organisera bland saker som en ändå inte vill ha eller behöver.

De här utrensningarna är en övning för att en dag bo på en mindre yta. Ju färre saker jag har att ta hand om, desto mer tid kan jag istället lägga på att odla relationer och uppleva äventyr, det som jag allra helst vill göra.

 

Hur gör man för att komma igång med rensandet?

Om det känns som ett stort berg en har framför sig så kan det vara svårt att komma igång. När jag har rensat har jag utgått från fyra kategorier:

Skänka

Här har jag lagt allt som varit helt och fint och som jag trott någon annan som jag känner eller vem som helst, kunnat få glädje av. Det finns många organisationer som tar emot skänkta prylar såsom kläder, möbler, böcker eller prydnadssaker mm. Skänker du dit går det oftast också till ett välgörande ändamål, vilket är toppen.

 

Återvinna/slänga

Frågan är varför en sparar på så mycket skräp utan något som helst värde eller funktion. Återvinn efter material såsom glas, textil, pappersförpackningar, plast mm.

 

Sälja

Mycket av det en har hemma går fint att sälja. Själv har jag sålt mycket på en lokal säljsida på Facebook, det går snabbt och lätt. Annars finns ju Blocket och Tradera där en kan sälja det mesta. Vi samlade också ihop en stor hög med saker som vi själva sålde på loppis i somras, det var en kul upplevelse. Dessutom blir det en del bonuspengar över när en säljer och det kan en ju göra något roligt för.

 

Kanske

En sån här hög kan behövas för att inte stoppa upp flödet när en är i gång och rensar. Det är saker som du inte riktigt vet vad du ska göra med, saker som du senare kan ta dig tid för att tänka på hur du ska hantera.

 

Jag har också satt upp beting som kan bestå i att antingen ska jag rensa ut X antal saker alternativt nu ska jag fylla den här lådan/säcken innan dagen är slut eller inom X antal timmar/minuter. Eftersom jag är en tävlingsmänniska så brukar det vara effektivt.

Och när en har rensat så gäller det också att se till att inte fylla på i andra änden. Då blir det där rensandet en never ending story. Om det kommer in något i hemmet så är regeln här att något annat också måste ut. För att hålla balansen som jag kämpat så för att bygga upp.

Jag inser nu när jag tittar på min bild till det här inlägget att jag verkligen inte behöver sådär många trådrullar. Där ska jag rensa nu.

Tycker du det är svårt att göra dig av med bra att ha-saker? Eller har du några knep när det gäller rensande?

//Sofia ♥

 

Här kan du läsa mina tips på 22 saker du kan börja med att rensa ut, hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att ha.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Stina 23 november, 2016 at 09:21

  Du är en sån inspiration på det här med att rensa. Jag har läst dina tidigare inlägg och jag har fått lust att ta tag i mina egna berg av saker som nästan trillar över mig när jag öppnar skåp och garderober men jag har inte orkat för det har känts så övermäktigt. Idag har jag bestämt att jag ska sätta ett beting för idag och det är att fylla en låda med saker som ska ut ur lägenheten. Någonstans måste jag börja – och jag börjar nu! 🙂 🙂 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 november, 2016 at 11:16

   Vad härligt att höra. Jag tycker att när jag har börjat rensa så kan jag nästan inte sluta eftersom det ger en kick att rensa ut och känna hur det blir bättre. Håller tummarna för att det går bra med din första låda. 🙂

 • Reply Anna 23 november, 2016 at 11:06

  Jag har precis beställt en Sellpy-påse som jag ska fylla med kläder. Min garderob behöver verkligen rensas!
  I övrigt är jag en samlare av rang och har riktigt svårt att göra mig av med saker, speciellt sådan jag fått av äldre släktingar som inte längre är i livet. Hur tänker du med sådant du ärvt?

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 november, 2016 at 11:23

   Ja, vad bra. Har inte testat den tjänsten men den verkar ju toppen!
   Garderoben tycker jag är det svåraste stället att rensa på. Dör är jag inte klar ännu. Men jag försöker verkligen vara duktiga och rannsaka mig själv över vilka plagg som är kvar av ren nostalgi eller för att jag bara tycker de kan vara bra att ha. Jag tvingar mig själv att använda de kläder som jag inte använt på länge för att liksom “känna” på dem. På kvällen vet jag bättre om det är en keeper eller något som borde skickas vidare. På så sätt så får jag garderoben att krympa lite i små steg. Och det är bättre än inget. 🙂

   När det kommer till saker som jag fått och ärvt så har jag kommit över den tröskeln nu. Tidigare var det väldigt svårt att ta ställning med just de sakerna. Men mitt tips är att avvakta med dem. Ta allt annat först och spar dem till slutet, när jag gjorde det så kände jag mig plötsligt mogen att göra mig av med det som jag inte behövde – trots att jag fått dem av någon jag tycker om eller som ett arv. Som jag skrev i inlägget ovan så har jag fotograferat av de sakerna som jag vill minnas. För det är ju minnena jag vill åt, och inte själva saken i sig. Och ett foto tar ingen plats.
   Stort lycka till! 🙂

 • Reply Rania {Rowan Tree} 23 november, 2016 at 11:14

  Det är så kul att höra hur ni fortsätter och rensa och dina tips är verkligen superbra! Jag var duktig ett tag men sedan stannade det av. Nu efter att Mymlan gick bort fick vi verkligen perspektiv på saker och kände starkare än någonsin att alla prylar inte spelar någon roll alls så nu ska vi rensa igen 🙂

  Jag har fortfarande en hel del i garderoben att ta tag i och sedan ska köksskåp och lådor få sig en rejäl omgång!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 23 november, 2016 at 11:27

   Ja, vissa händelser sätter perspektiv på saker och ting. Det är sorgligt men kan vara nyttigt.
   En sak som gjort att vi har orkat hålla ut med vårt rensande är våra målsättningar som vi satt upp för vårt liv. Och för att kunna nå de målsättningarna så kan vi inte ha en massa saker. Exempelvis vill vi ju bo på en mycket mindre yta än vi gör idag och då är det inte hållbart med en massa prylar. Dessutom så vet vi att flytten kommer att gå som en dans den dagen det blir dags eftersom vi redan förberett alls. Det är en morot som gör det enklare.
   Och jag tänker att era drömmar med minibussen ju kan vara en sådan målsättning som gör det enklare.
   Stor kram!

   • Reply Rania {Rowan Tree} 23 november, 2016 at 16:53

    Ja de gör ju det. Allt ont som inte för något gott med sig säger man väl? De där målsättningarna / morötterna är så bra! Nu bor vi ju redan ganska litet och har ont om förvaring så det märks direkt hemma när vi inte riktigt har plats för saker och ting.

    Idén om att bo i bussen på heltid har vi nog lagt åt sidan, mest pga. katterna och hur kallt det är i Sverige under hösten och vintern. Men vi vill ju fortfarande bo extremt litet (ca 25kvm) så moroten finns kvar. Sedan tänker vi att vi kommer vara ute och resa med buss i långa perioder åt gången dock, så oavsett kommer det vara skönt med lite prylar.

    Svar: Ja men visst är det riktigt roligt att leta kläder second hand? Jag älskar det! Just det där du beskriver, känslan när man hittar något man tycker och det är i rätt modell och storlek – den är underbar! och man får helt klart en mer unik stil när man handlar på second hand. Det är verkligen bara positivt! Tack, kul att du gillar det 🙂 Kram <3

 • Reply Pia 23 november, 2016 at 17:28

  Jag sakbantar ju oxå. Garderoben innehåller inga lik – där rensar jag typ varje dag. Nu senast va det två vinterjackor som gick till Läkarmissionen. Det känns alltid skönt när en lämnat iväg ngt. Nu ska sommarstugan säljas o jag funderar mkt på vad jag egentligen behöver till nästa ställe, som inte existerar ännu. Behöver en 5 spadar när en bara kan använda EN åt gången? Troligen inte. Så jag röjer en byggnad i taget o målet är att kasta o skänka så mkt som möjligt så köparen inte behöver ta hand om mina efterlämningar. O jag ska inte ta med mer saker än absolut nödvändigt. Hemma-hemma är det källaren, pysselhyllan o köksskåpen som står på tur. Tyger är ett eget kapitel o det jag har svårast för att göra mig av med. En utmaning.

  Även jag har dock ett beting. Inga köpeklänningar, varken nya ell secondhand. Vill jag ha en ny klänning så ska den sys 😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 november, 2016 at 08:52

   Det är alltid en skön känsla av att ha lämnat iväg saker till bättre behövande. Det gäller att rannsaka sig själv, för inte behöver en 5 spadar, men det är lätt att det ändå blir 5 spadar ståendes kvar. Inga köpeklänningar är väl ett bra beting, du har ju kunskapen att sy och det är fantastiskt. Jag har också köpstopp på klänningar, tvärtom har jag gjort mig av med en hel del och håller på och funderar över vilka jag inte behöver. Men just den delen är ett känsligt kapitel. 🙂
   Stort lycka till med din rensning!

 • Reply Finurliga fröken 23 november, 2016 at 18:57

  Jag älskar att rensa och gör de väldigt ofta. Är inte speciellt nostalgisk men sparar mycket “bra att ha” saker. Tyvärr.

  Men nu är jag väldigt sugen på att göra om totalt här hemma. Ändra, slänga, byta…. och då får de börja med en rensning.

  Kram och tack för fina tips.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 november, 2016 at 09:06

   Ja, det där “bra att ha”-sakerna kan ju vara bra att ha. Men när jag tänker tillbaka på mina “bra att ha”-saker så har jag inte använt särskilt många av dem de senaste åren. Och det var så jag resonerade när jag gjorde mig av med många av dem.
   Lycka till med din omgörning och rensning!
   Kram Sofia

 • Reply Linda 23 november, 2016 at 20:13

  Jag läser dina inlägg om rensning med stort intresse. Jag är själv inne i ett stort rensarrus och slås av att hur lätt det liksom rullar på. Först var det lite motigt men när man börjar rensa bort saker blir det en så skön lättnad och dessutom tycker jag det är kul att sälja och ge bort sånt som bara tyngde ner mig. Nu kan jag till och med gå in i vårt förråd! Varenda pryl och pinal utsätts för min granskanade blick numera, och sånt som jag absolut inte kunde göra mig av med för ett halvår sen kan jag släppa numera! Jag känner mig så lätt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 november, 2016 at 09:16

   Haha, vi har precis samma upplevelse det låter som om du beskriver min känsla. Lyckan av att numera kunna promenera in i förrådet utan att behöva kliva över saker är underbar. Och precis som du säger så utsätts varendaste pryl i hemmet för en granskande blick, och saker som tidigare kändes jobbiga att göra sig av med är nu inte alls svåra att slita sig från nu. Det är så skönt att vara lätt. 🙂

 • Reply Hjälp i rensandet – ekorretillminimalist 23 november, 2016 at 21:55

  […] Sofia på Hildas.se, som länkade hit en gång) har skrivit ett bra inlägg med tips om hur man rensar i sitt hem. Självklart har jag läst mycket liknande förut, men det är alltid bra att påminnas och uppmuntras! Läs här. […]

 • Reply Linda H 23 november, 2016 at 22:51

  Hej! Ju mer man rensar desto enklare blir det att göra sig av med “bra att ha-saker”. Jag tänker att min lycka står inte och faller med om jag behåller en viss pryl eller ej. Särskilt inte om det gäller ett klädesplagg.
  Ett tips är att börja med det som är enkelt, t ex strumplådan. Avvakta med sådant som är svårare, t ex foton, anteckningar osv. Vad det är varierar från person till person. Själv tycker jag det är svårast att rensa bland gamla skolanteckningar, kort och brev och sådant 🙂
  Läste en feng shui bok förra året, och tog med mig lärdomen att prylar är bara materia. Vi behöver vissa saker för att leva våra liv, men sedan ska de vidare någon annanstans – till en annan ägare eller tillbaka “till jorden”. Tycker det är en fin tanke att se saker som ett lån, av naturen. Blir så mycket lättare att släppa taget då. Viktigast är ju ändå människor, allt levande (däribland katter!) och vår planet! Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 november, 2016 at 10:05

   Bra tips. Att avvakta med de svåra sakerna till senare är en bra idé. Saker som jag först inte känt mig mogen att gör mig av med, har efter ett tag när jag rensat bort allt annat runtomkring känts helt naturlig att slita mig ifrån.
   Vilken otroligt fin tanke med att vi bara har sakerna till låns. Det viktigaste är helt klart relationerna och de goda samtalen, prylarna betyder verkligen ingenting.
   Kram Sofia

 • Reply Clara 24 november, 2016 at 09:10

  Ha, om jag skulle kunna bli bra på att rensa… Det är tur i oturen att jag har behövt flytta så många gånger som jag har gjort senaste åren så då har en behövt rensa 😉 Men mycket av det som bara står i hyllorna skulle jag ju kunna rensa bort….

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 november, 2016 at 10:10

   Att flytta är ju egentligen den bästa medicinen mot överflödet av grejer. Och visst blir det lätt så att det ändå blir saker stående i hyllorna som en inte behöver. Jag utsätter numera alla mina grejer som jag ser för granskande och kritiska blickar. Ibland kan jag ta tag i något i förbifarten här hemma och sedan lägga den i skänka-lådan som jag alltid har stående. 🙂

 • Reply Andrea 24 november, 2016 at 10:09

  Shit va jag håller med i typ allt i det här inlägget. Jag har hamnat i nån slags minimalist/rensarperiod just nu och har rensat bort saker pö om pö i snart ett år nu. Och det känns så skönt.

  Har skänkt bort en hel del, bla. konstnärsmaterial som jag vet med mig att jag aldrig kommer använda. Mycket bättre om de hamnar hos någon annan som kan glädjas av de 🙂

  Och gamla/trasiga saker slängs successivt bort. Fick ju körkort i vintras så jag måste fortsätta träna på att köra bil(för jag e skiträdd haha). Och att lära mig hitta och köra till återvinningscentralen helt själv var en stor milstolpe för mig. Haha! Vuxenpoäng much? 🙂

  Nu när hemmet börjar kännas nerbantat och skönt, så börjar jag faktiskt fundera över allt det digitala också. Alla filer, dubletter av foton/skräpgrejer på datorn som man samlat på sig genom åren. Är allt det där verkligen nödvändigt? Så just nu så försöker jag även gå igenom de filerna, och se vad jag kan radera osv. Plus alla konton man skapat sig online, där man aldrig loggar in. Ska planera in rensardagar där jag letar rätt på alla såna siter, så jag kan stänga de. Det är nog dessa områden för mig som fortfarande är som mest cluttered med “bra att ha” 🙂

  Några direkta knep har jag iofs inte. Bara att jag en dag fick en knäpp och insåg hur mycket lättare de gick att andas utan allt stök och samlande.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 november, 2016 at 10:35

   Det är verkligen en underbar känsla att få rensa. Och det är precis som du säger, som om det känns enklare att andas.
   Visst är det bättre om grejerna kommer dit där de används och uppskattas. Jag hade också en massa pysselmaterial som jag insåg att jag aldrig kommer att använda. Sedan jag skänkte iväg det känns det mycket bättre. Och så fick jag lediga ytor i mina skåp – som ska förbli lediga och inte fyllas på nytt.

   Det där med allt det där digitala online är en bra tips. Så lätt att glömma bort. Jag städer också bland filer och dokument. Bort, bort med allt som inte behövs.
   Men en gång förra året gick det lite för långt. Jag skulle städa inne på mitt webbhotell och tog bort “onödiga” serverplatser och annat. Många verkligen onödiga … men i min städhysteri så deletade jag katalogen där bloggen låg. Jag upptäckte det dessutom inte förrän dagen efter. I panik ringde jag supporten som löst det på en kvar. Puh! 😀
   Jag önskar dig en fin dag!

 • Reply Minimalisterna 24 november, 2016 at 11:53

  Vilken härlig läsning, jag blir alldeles glad! Även om du (ännu 🙂 ) inte följer vår blogg så känns det som du hittat rätt och anammar mycket av det vi skriver och hur vi tänker. Exempelvis i högarnan är du rensar där vi brukar tipsa om att rensa enligt de fyra S:en: Sälja, Skänka, Slänga och Spara:
  http://minimalisterna.se/rensa-med-hjalp-av-de-fyra-s-en/

  Vill du har fler tips på hur du kan komma igång med rensandet så har vi skrivit vår guide i inlägget “Så börjar du den minimalistiska resan”:
  http://minimalisterna.se/sa-borjar-du-den-minimalistiska-resan/
  För en lång resa är verkligen vad det handlar om, på gott och ont. Att rensa i hemmet och leva mer minimalistiskt är inget du blir klar med genom att rensa under en kväll eller helg. Det är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas. För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i ens liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på ens pengar, och nya distraktioner som stjäl ens ytterst begränsade tid och fokus.

  Du skrev att du gillade utmaningar som får dig att rensa, här har vi samlat flera utmaningar för den som drivs av det i sin vilja att rensa i hemmet:
  http://minimalisterna.se/populara-minimalistiska-utmaningar/

  Lycka till med utrensningen av överflödiga saker! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 november, 2016 at 10:40

   Tack, vad kul! Jag har nu läst på er blogg nu. Grymt mycket bra innehåll. Ska läsa vidare.

   Ja, det är verkligen en lång resa. Jag har hållit på i fyra år nu och det känns som om det börjar rätta till sig. Men precis som ni säger så är det resan som räknas. Det är ett nytt sätt att se på livet. Och det är så otroligt mycket roligare och mer värt. 🙂

 • Reply Alicia 25 november, 2016 at 10:46

  Tack för att du skriver om de här ämnena med jämna mellanrum! Det är en så enorm inspirationskälla och framför allt en spark i baken. Jag känner igen mig själv i mycket av det du skriver, har samma tankar och idéer (och är en helt galen tävlingsmänniska så utmana mig inte för då kommer jag göra mig av med allt utom katterna!) men inte kommit lika långt med att sätta dem i praktiken. Min största boja är också min största glädje – allt material som tar upp en hel garderob och många lådor här hemma. Det gör så ont i mig att slänga något jag kan göra om och förbättra, och därför sitter jag på en halv tygaffär i form av små och stora stuvar, trasiga skjortor och gamla dukar. Det här är en guldgruva när jag behöver något för att komma igång snabbt, vilket är en viktig del i min kreativa process, men verkligen ett ångestmoln när jag tänker på att det knappt går att stänga dörren längre. Nä, nu svamlar jag. Det här är något jag behöver ta itu med, både praktiskt och i fråga om inställning. Tack för att du hjälper mig på vägen!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 25 november, 2016 at 11:00

   Tack, vad kul att du uppskattar det. Det kommer att bli mer av den varan framöver. För det är en sån stor del av mitt liv numera.

   Jag hade också svårt för att göra mig av med mitt pysselmaterial. Och jag har inte gjort mig av med allt, men säkert 90% av det. Jag har bara behållit det som jag verkligen gillar och kommer att använda. Men det kom ganska sent i processen. Är det saker som känns jobbiga spara dem till senare och ta sånt som känns enklare först. Annars gör de där jobbiga grejerna att vi ger upp och inte får något rensat istället. När jag hade gått några varv i mitt rensande bland sånt som kändes enklare att ta tag i så gick det plötsligt mycket lättare när jag kom tillbaka till pysselmaterialet igen. Jag hade helt enkelt mognat då. 🙂
   Stort lycka till!

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach 25 november, 2016 at 17:57

  Vilka superbra tips tycker jag. Rensa är svårt för vissa. Hos oss har jag inga problem med det medan min man gärna sparar så vi får kompromissa till mitt förtret. Jag skulle vilja “slänga” ut det mesta och bara ha det vi behöver och en och annan finsak som är sparad för att vi älskar den.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2016 at 16:20

   Visst är det härligt att göra sig av med “det mesta”. Men jag förstår svårigheten när ni inte har samma syn på det. Det är bara att kämpa på! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Konsumtionshetsen | Maria Björkman 29 november, 2016 at 10:40

  […] Vad är egentligen bra att ha? – Sofias inlägg på sin blogg ”Hildas” […]

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning - Hildas 30 december, 2016 at 06:50

  […] vi använder onödiga negationer, jag fick ytterligare en ny syn på tiden, grubblade också om vad som egentligen är bra att ha och så gav jag 9 tips på hur du kan bli din egen […]

 • Reply 22 saker du kan börja med att rensa ut - Hildas 16 mars, 2017 at 08:16

  […] Här kan du läsa mina tips på hur man kan rensa garderoben. Eller om vad som egentligen är bra att ha. […]

 • Reply den kreativa veckan 47/2016: pepparkakor, julbroscher + en överraskning - Alicia Sivert 22 juli, 2018 at 17:37

  […] länktips: + Sofias inställning till vad som egentligen är ”bra att ha”. + Wilda skriver om alla de barn […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.