hållbart liv

Vad är det för fel på kranvatten?

gott kranvatten

 

Jag har funderat på en sak. För 15 år sedan var det inte vanligt att man köpte vatten på flaska. Sedan hände något. Förmodligen ville något av de stora vattenföretagen öka försäljningen och skaffade sig en dyr och häftig reklambyrå som gjorde det trendigt att köpa vatten på flaska. Så plötsligt började alla köpa dyrt och buteljerat vatten. Många gick ständigt runt med en flaska kolsyrat vatten i väskan. De konkade och bar hem stora flaskor vatten från affären och ställde i kylskåpet. Varför då?! Vi har ju gott och alldeles gratis vatten i kranen.

Tänk vad mycket onödig plast, som förstör miljön, det går åt till alla dessa flaskor. Jag har läst någonstans att det körs ungefär tiotusen långtradare varje år för att transportera vatten på flaska till svenska konsumenter, och ibland fraktas de ända från Italien. Det är inte klokt. Jag har själv rutinmässigt köpt massor av mineralvatten tidigare. Men inte längre. Nu är det bara kranvatten som gäller, och vill man piffa till vattnet så är det bara att skiva lite apelsin, gurka, lime, citron, äpple eller frusna hallon och jordgubbar. Har du något annat bra vattentips?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

46 Comments

 • Reply Stina 25 april, 2012 at 06:38

  Så bra! Jag tror också att det där vattenköpandet bara går på rutin ibland. Kranvattnet är ju så gott!! Vi har länge tänkt att köpa oss en kolsyremaskin så att man kan få egna bubblor, det är ju mycket bättre än att köpa färdigbubblat vatten 🙂
  Kram till dig
  Stina

 • Reply Vita möbler och barnbus 25 april, 2012 at 06:46

  Hej Sofia!

  Visst är det så…tänk vad reklam kan göra med oss människor!!!
  Att det liksom blir trendigt med "köpevatten"
  Nej,kranvatten är gott…jag håller med dig 🙂
  Och din bild gör ju att jag blir extra sugen på en kanna vatten 😉

  Ha en underbar dag
  Kram//Anja

 • Reply Anonym 25 april, 2012 at 07:18

  Ja, det är en mycket bra fråga. Kranvattnet är ju lika gott och dessutom gratis. Hejja kranvattnet.
  Agnes

 • Reply Anonym 25 april, 2012 at 07:21

  Hej!
  Kranvatten är goast,,,,att ha i melon är gott.

 • Reply Marianne 25 april, 2012 at 07:35

  Håller med, vi har kanongott rent friskt eget vatten i våra kranar i det här underbara landet och det ska vi inte byta ut mot köpevatten!
  Vi har en kolsyremaskin så vi kan få bubblor om vi vill och smaksätter ofta vattnet med frukt, bär eller gurka:)
  Kram Marianne

 • Reply Linda S 25 april, 2012 at 07:47

  Jag har alltid föredragit vanligt kranvatten. Gärna med citron och isbitar. Jag förundras ibland när man är bortbjuden och säger att man vill ha vatten och värden nästan blir besvärad, rabblar olika drycker och frågar om man "är säker" på att man verkligen "bara" vill ha vatten 🙂 Jag har tvingat min sambo att köpa en sodastreamer för jag blev galen på alla flaskor han släpade hem!

 • Reply minstilmitthem 25 april, 2012 at 07:50

  Vi har mycket kalk i vårt vatten och jag tycker inte att det smakar bra. Däremot köper vi aldrig kolsyrat vatten utan vi använder vår egna kolsyremaskin och då smakar vattnet bra. 🙂

 • Reply Tyg och otyg 25 april, 2012 at 07:59

  Jag dricker gärna kranvatten, men jag kan få sådan längtan efter kolsyrat vatten ibland. Har också en sodastreamer som jag fick av en släkting när jag fyllde 30, så jag köper i stort sett aldrig flaskvatten heller (tar det dock ibland när jag äter ute).

 • Reply a piece of happiness 25 april, 2012 at 08:06

  VI gör eget kolsyrat vatten hemma. Nästan varje dag. Så det har vi slutat med att köpa.

 • Reply Tishie 25 april, 2012 at 08:20

  Mer kranvatten åt folket! Det är verkligen supergott!
  Päron och citron är en himla god kombo.
  Gärna stå i kylskåpet över natten så får det extra fin smak!
  Ps. Vilken himla härlig blogg du har!

 • Reply Anonym 25 april, 2012 at 08:33

  Alltså Sofia. Förstår du hur bra du är?! Din blogg är som den bästa tidning, man kommer in här varje dag (ja, det är ett måste för mig att besöka din blogg varje dag) och blir inspirerad, informerad eller tipsad om olika bra saker utifrån sunda ideal, och dina bilder är helt otroliga. Du är den största inspirationen och glädjekällan och jag hoppas att ännu fler får upp ögonen för din blogg, för det är du värd.

  Varma hälsningar
  Maria Bergström

 • Reply Fru Westman 25 april, 2012 at 08:39

  Du har heeelt rätt! Bra skrivet! 🙂

  Ha en bra dag!

 • Reply Sonja {Dagmar's Kitchen} 25 april, 2012 at 09:00

  Så sant och bra skrivet! Ett av mina bästa vattentips är "Citron Pressée" – pressa en halv citron i ett glas vatten (kranvatten förstås ;-)). Lite surt, men så fräscht och gott. Och helt sockerfritt.

 • Reply Svea 25 april, 2012 at 09:11

  Jag håller helt med! Gillar inte bubblor så kranvatten, gärna med lite gurka i är min favorit!
  Ha det gott, Sandra

 • Reply kristina - ingen vanlig dag 25 april, 2012 at 09:27

  Åh, så bra att du skriver om sånt här. Håller med dig. Här hemma är det i stort sett bara kranvatten – jag skulle aldrig köpa hem vatten till vardags men det händer om vi ska ha middag men oftast kör jag på pimpat vatten då med. En kolsyremaskin är ju ett alternativ som många verkar gilla, då kan man dessutom styra hur mycket bubblor.

  För att göra det lite extra festligt brukar jag frysa ner citronmeliss i iskuber som jag sedan lägger i vattnet till serveringen. Finns säkert fler saker man kan frysa med i isfacket, såsom rosenblad tex.

  Kram.

 • Reply caroline 25 april, 2012 at 09:56

  Vill du inte att jag ska ha ett jobb?!? 🙂

  Det finns ju kolsyrat vatten med smak som jag dricker istället för läsk, då är det bra med kolsyrat smakvatten!

  Annars håller jag med dig vettu! Vatten utan kolsyra finns det gratis i mängder!

 • Reply Elli från Ljunglibacke 25 april, 2012 at 10:03

  Håller helt med dig Sofia! Bra skrivet! Tänk att det överhuvud taget kan "gå trender" i att köpa vatten!? Stenåldersmänniskorna hade skrattat 🙂
  Kram och hoppas du mår bra nu!

 • Reply Vit dröm 25 april, 2012 at 10:13

  Jag är helt inne på ditt spår, älskar vårat vanliga kranvatten och fyller hellre en flaska med det än köper. Jordgubbar, apelsin, gurka. Ja det mesta tycker jag kan piffa upp 🙂
  Ha en bra dag!
  Kram Anna

 • Reply Proje Çantası 25 april, 2012 at 10:43

  And mint 🙂

 • Reply EM (elsamarianne) 25 april, 2012 at 11:27

  Jag tror flastvattnet ökade sen fler o fler började åka utomlands till varmare länder, och där lärde sig dricka på flaska. Min teori i alla fall. Och visst, det blir liksom trendigt och media hakar på…
  har kyl/frys med ismaskin och isvatten, så jag tar krossad is och det kalla vatten som finns där, och det är så gott. Några droppar lime i är pricken över i…
  kram eEM

 • Reply Vardaxlyx 25 april, 2012 at 11:48

  Vanligt vatten is da shit säger jag =)
  Kramkram

 • Reply Anette Ryan 25 april, 2012 at 12:36

  Så sant så sant! Jag köper inte så ofta smaksatt bubbelvatten, mest av den anledning att här i Australien är det inte alls en stor marknad. Det var bara helt nyligen som jag upptäckte att det kommit vanligt kolsyrat vatten utan smak. När jag väntade mina barn ville jag ha ett alternativ till vin/öl och läsk men det fanns inget alls så det blev kranvatten med smak och en massa is i. Det "vatten" som då fanns och som fortfarande finns och är poppis har en del socker i sig, inte lika mycket som läsk men ändå.
  Jag gillar bubblet som ett alternativ till kranvatten då man vill ha något som är lite "roligare" än vatten men om man ändå inte vill dricka socker.
  Sedan kan kjag helt hålla med om hur galet det är över hela världen hur vi köper vanligt vatten på ställen där vi faktiskt kan dricka vattnet utan problem och som du säger smaksätta det med en massa gott. Jag brukar ibland köpa mit en vattenflaska men sedan återanvänder jag den tills den faller i bitar. Lite skillnad är det också för där jag nu är bosatt så har vi ju betydligt fler och varmare dagar än i Sverige så det är viktigt med vatten och ibland glömmer man eller blir överraskad av värmen och då måste man ju köpa vatten. Men jag är väldigt restriktiv.
  Kram Anette 🙂

 • Reply Vardag och flärd 25 april, 2012 at 12:46

  Jag köper aldrig vatten på flaska!
  Ha det fint!
  Kram Eva

 • Reply vala 25 april, 2012 at 14:21

  Vilken bra inlägg (som vanligt).Jag köper aldrig vatten i flaska det är onödigt och samtidigt dyrt ,för några år sedan köpte jag en flaska vatten och när den var slut fyllde med kran vatten ,samma dag hade en vän hos mig och ville ha vatten o jag bjud på denna vatten i flaska ,hon drack och sa "Oh vilken gott vatten du köpte ,sådana vatten är så goda" ha ha ha sa jag den är kran vatten .Man ser hur reklam påverkar oss .
  Kram Farzaneh

 • Reply Johanna Stålros 25 april, 2012 at 14:52

  Håller med till 100% nyttigare och vettigare;) Kramar

 • Reply Mamma Elva 25 april, 2012 at 15:04

  Mums, kranvatten!!

 • Reply Kickan Style 25 april, 2012 at 15:10

  Jag skulle vilja påstå att jag dricker alltid kranvatten. Och vill jag ha kolsyrat vatten kör jag en omgång med Soda streamern!! Funkar perfekt!

  Ha en fin kväll!

  Kristina

 • Reply Linda 25 april, 2012 at 15:30

  Åh, ja, det finns ju bara ett svar på den frågan, och det skriver du ju själv. Det är inget som helst fel på kranvatten! 🙂 Jag gillar dessutom inte kolsyrat, så valet är vääääldigt enkelt!

 • Reply Marie 25 april, 2012 at 17:15

  Kranvatten är ju absolut godast, det där såg ju himmelskt gott ut

 • Reply Annika GW 25 april, 2012 at 18:14

  Dagens sanning! Mycket bra! / Annika

 • Reply re.do 25 april, 2012 at 18:23

  Mmm, vatten är godast som törstsläckare, helt klart. Och jag håller med dig, lime gör ju vad som helst UNDERBART 😀

 • Reply Elina 25 april, 2012 at 18:42

  Jag dricker vanligt vatten hela tiden, en del tycker visst att det är tråkigt.. men jag tycker att det är det godaste, man kan aldrig tröttna! Köper bara mineralvatten om jag ska ha kalas eller nåt sånt 🙂 Sen så är rent kranvatten faktiskt en lyx! Kram Elina

 • Reply Mitt lyckliga lantliv ♥ 25 april, 2012 at 18:49

  Älskar verkligen vanligt kranvatten!
  Så enkelt att smaksätta med det man själv vill också.
  Brukar kolsyra vattnet ibland, men vanligt hederligt vatten från kranen vinner!

  Kram kram

 • Reply Mitt liv som förskollärare 25 april, 2012 at 18:51

  Jag har aldrig köpt en enda mineralvattenflaska tycker inte att det är gott med bubbligt vatten. Dricker vanligt vatten till maten på förskolan så det har blivit en vana även hemma, smakar ju så fräscht och gott om man tar i lite lime eller citron.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram/
  Berit

 • Reply frokenfanta 25 april, 2012 at 19:36

  Håller med dig och har också slutat köpa flaskor med vatten. Har köpt en bubbelmaskin men använder den sällan. Stilla kravatten är bäst:-)

 • Reply HappyAnna 26 april, 2012 at 05:38

  Hej Sofia!
  Jag kan vara en av dom sista men jag har precis hittat din blogg 🙂 Den är helt fantastisk! Du har helt klart fått en följare till. Vi köpte en sodastreamer för ett par år sedan och använder den flitigt numera. Vi har dock aldrig köpt så mycket flaskvatten men däremot läsk men det har vi slutat med sedan vi började bubbla själva.
  Nu skall jag njuta ett tag och läsa igenom din blogg 🙂
  Ha en skön dag.
  Kram
  Anna

 • Reply Charlotte 26 april, 2012 at 05:56

  Bubblar själv! Begriper heller inte vitsen med att frakta vatten långa sträckor!

 • Reply Anonym 26 april, 2012 at 07:29

  Vattenmelon… Det folk inte heller tänker på är att kolsyran ger ett syraangrepp på tänderna så att det blir som att småäta när man sippar kolsyrat.
  Hej svenskt kramvatten!

  Kram Cecilia med en matsked grejer

 • Reply AE 26 april, 2012 at 19:23

  Ja detta eviga handlande av små flaskor med lite smaksatt mineralvatten – tacka vet jag kranvatten, gärna lite ljummet. Visst är jag konstig? Alla kommenterar mitt val av "varm dryck från kranen". 😉
  Kram

 • Reply Gottegrisen 26 april, 2012 at 20:13

  Det funkar finfint att bubbla kranvatten i Soda Stream :o)

 • Reply Helena, Craft and Creativity 27 april, 2012 at 07:57

  Så sant. Och jag erkänner mig väldigt skyldig. Det är till och med så att äldsta dottern knappt vill dricka obubbligt vanligt kranvatten. Vi har i och för sig löst det med en SodaStream så det enda vi behöver kånka hem är kolsyrepatroner som varit på påfyllning. Men ändå. Det är lite fånigt. Här i Sverige har vi ju lyxen att ha riktigt gott kranvatten!

 • Reply martasvardag 27 april, 2012 at 11:22

  Det är så sant så sant. Ända gångerna jag köper vatten är om man är på en flygplats eller utomlands vart vattnet inte är så bra. Men hemma dricks det flera lite med vatten. Men jag är inget duktig på att sprita upp vattnet med frukter och sådant. Men nu kanske det blir andra bullar 😉
  Din blogg är jättefin!
  Kram Marta

 • Reply Ekomorsan 29 april, 2012 at 19:42

  Ja det är inte klokt hur många som köper vatten på flaska när vi har så oroligt bra vatten i våra kranar här i Sverige. Önskar fler kunde tänka som du 🙂

 • Reply Grus och Glitter 30 april, 2012 at 08:57

  Vill börja med att säga tack för alla kloka och inspirerande inlägg du bjuder på! Bilderna är också helt underbara!
  Vatten är gott både med och utan hemgjorda bubblor. Mitt tips på smaksättning av vanligt kranvatten är kanel. Lägg ett par kanelstänger i en kanna, fyll på med vatten så de täcks. Låt stå ett par timmar innan kannan fylls med mer vatten.
  Anette G

  • Reply hildashem.se 30 april, 2012 at 10:34

   Tack, vad gullig du är! 🙂
   Vilket spännande tips med kanel, det ska jag absolut testa.

 • Reply Fröken S 3 mars, 2013 at 07:45

  Vi kör sedan några år tillbaka med kranvatten i glasflaskor i kylskåpet. Det är flera som kommenterat att vi har så gott vatten, då brukar jag informera om att det är alldeles vanligt kranvatten som fått bli kylskåpskallt! De flesta tycker det är en jättebra idé, det kanske går åt rätt håll?!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.