mina funderingar

Vad är det med semlor?

En vetebulle, grädde och mandelmassa – vad är egentligen grejen med det? Det har jag aldrig förstått. För er som tokgillar semlor är detta ett riktigt påhopp. Förlåt! Men jag har hört att det är viktigt med konstruktiv kritik – om man ska kritisera. Man kan inte bara säga att något är dåligt utan att komma med ett bättre förslag. Så därför ger jag er idag på Fettisdagen ett förslag på alternativ till den traditionella semlan; Hildas semlemuffins. Jag bakade dem för en dryg månad sedan och lade ut receptet här på bloggen och de blev väldigt populära. Är du en semleälskare och vad är det i så fall som gör att du älskar den eller finns det fler som tycker som jag?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Ida 21 februari, 2012 at 06:52

  Mandelmassa <3 grädde <3 vetebulle <3 å varmmjölk <3 allt sjukt gott så tillsammans blir de sjuuukt gott!! Är riktigt svag för semlor!! men ska kika på ditt recept! 🙂

 • Reply fianathome 21 februari, 2012 at 06:53

  Jag gillar semlor. Grädde är jag inte överförtjust i men med bullen ( om den är hembakat och god ) går den ner med. Under min sista graviditet kunde jag äta hur många semlor som helst. Vi körde till bagarn och på väg hem därfrån, åt jag 3 semlor på raken. Satt fint dé…:))
  ha en bra muffinsdag kram Fia

 • Reply Åse - Interiörguiden 21 februari, 2012 at 07:11

  Jag tycker verkligen att din variant ser mycket godare ut än den traditionella!

 • Reply Josefin -Happy Days- 21 februari, 2012 at 07:25

  Jag har förätit mig på semlor, fast det var 9 år sedan nu så har jag än i dag lite svårt för dem även om jag egentligen älskar dem. När jag väntade min son så hade jag en galen cravings efter just semlor, jag köpte en hel semeltårta till mig själv upprepade gånger… Ja jag gick upp lite i vikt med. 😉 Men efter det, nej, jag har nog fått lite nog nu o det är inte ofta jag blir sugen. 🙂

 • Reply Mia 21 februari, 2012 at 07:54

  Jag ääälskar semlor, men jag fattar själv inte varför. =) Det är ju egentligen ett väldigt simpelt bakverk, så annat borde ju vara godare… men inte. Kan ha att göra med att man får vänta på dom, inget man äter hela året och så är det ett litet löfte om att det snart är vår när fettisdagen är här.

  Däremot fattar jag inte vitsen med alla dessa smaker på semlor som kommit! Gillar man inte semlor, så äter man inte semlor helt enkelt. Precis som att om man inte gillar marsipan så väljer man en annan tårta än prinsesstårta.
  Din semmelmuffins har jag inget emot, den är ju ett helt annat bakverk som är inspirerat av semlan, liksom

 • Reply Bland blommiga kaffekoppar och udda pinnstolar... 21 februari, 2012 at 08:04

  Jag är inte jätte förtjust i semlor, max en per år räcker för min del medans jag hör kollegor som kan äta HUR MÅNGA SOM HELST, förstår inte detta =)

  KRAM och ha en bra tisdag

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 21 februari, 2012 at 08:12

  Alltså, jag äter semlor, men det är inte så att jag springer benen av mig för dom. Ska definitivt prova att göra semmelmuffinsen, dom ser smarriga ut.

 • Reply Marianne 21 februari, 2012 at 08:18

  Älskar släta bullar, älskar vispad grädde = Semla:)
  Mandelmassan får det däremot vara sparsamt med.
  Ha en bra tisdag!
  Kram Marianne

 • Reply Mia 21 februari, 2012 at 08:19

  Jag älskar semlor! Kombinationen av den goda kardemummabullen, feta grädden och söta mandelmassan är bara så perfekt. Men sen älskar jag ju allt med grädde så frågan är om det är grädden jag är ute efter eller om grädden blir extra god i kombination med mandelmassa och kardemummabulle.

  Men din semlemuffins ser väldigt god ut den med och formen den ligger i såå fin. Så prova att baka dem kommer jag säkert att göra.

  Önskar dig en trevlig fettisdag med eller utan semla.
  Kram Mia

 • Reply Helena, Craft and Creativity 21 februari, 2012 at 08:20

  Nu gillar jag i och för sig semlor men jag kan ändå tänka mig att testa baka dina söta semlemuffins, de ser så himla mumsiga ut! 🙂

 • Reply Karin - Mina Rum 21 februari, 2012 at 08:34

  Alla alternativ till semlor är bra alternativ. Jag gillar inte alls traditionella semlor, men det är ju i alla fall lätt att avstå. Jag funderar på att göra våfflor till fikat idag istället. Mycket godare, om du frågar mig.

  Ha en fin dag. Kram!

 • Reply Gottegrisen 21 februari, 2012 at 09:53

  Det går inte att förklara, men det är bara så himla gott!! Här får vi nog skjuta på semlefrossandet till imorgon, då jag förhoppningsvis kan stå på benen igen. Influensan är här!

  Ha en bra semlefridag!!

  Kram

 • Reply Kia 21 februari, 2012 at 09:58

  På den tiden då jag åt semlor åt jag dom som hade vaniljkräm istället för mandelmassa. Gillar inte mandelmassa.

  Få se om vi synd på fredag då. : )

  Ha en toppen dag!
  Kram Kia

 • Reply Camilla 21 februari, 2012 at 10:11

  Det är svårt att säga vad som gör att de är så goda. Det är nog kombinationen fluffig semla, massor med god grädde och sedan en klick mandelmassa… Helt enkelt MUMS 🙂 Skall just avnjuta en till kaffet…

 • Reply Anette Ryan 21 februari, 2012 at 10:33

  Har aldrig gillat semlor, som du säger bulle med grädde på??!!?! Men av någon konstig anledning så har jag börjat gilla dem sedan jag flytta till Australien. Har mest bakat dem för min man gillar dem och för att barnen ska få ta del av denna tradition liksom. Men bara de är små så går de an…och mycket mandelmassa 🙂
  Är det det som kallas patriotism?
  Kram Anette 🙂

 • Reply Mariette 21 februari, 2012 at 10:51

  Håller med dig, riktigt tråkig "bakelse". Tror jag testar dina muffins istället =)

 • Reply Wilhelmine 21 februari, 2012 at 11:06

  Hei på deg, i dag kom jeg over den fine bloggen din, så mye fint det var her. legger meg til som følger hos deg og gleder meg til å lese mere. Ha en fin uke videre, beste hilsner fra Norge og Wilhelmines blogg

 • Reply Erika 21 februari, 2012 at 11:36

  Mja, jag är lite kluven. Jag gillar faktiskt släta bullar med kardemumma allra bäst. Semla blir lite för mycket. Samma med cup cakes. Vackra men alldeles för mycket mojs. Sån är jag. Men OM jag skulle baka semlor skulle jag göra dina, hihi! Kram!

 • Reply Fröken Gredelin 21 februari, 2012 at 13:41

  Jodå, jag är en riktig semle-lover! Men med ett förbehåll: det MÅSTE vara varm mjölk och kanel till! Hetvägg kallas det visst. Så har vi alltid ätit semlor i min familj, det är ju det som är själva charmen att den liksom smälter samman. Att äta en "slät" semla (eller vad man ska kalla det) är inte min grej, då kan man ju lika gärna ta vilken bakelse som helst. Sambon äter dem däremot som de är. Och tittar snett på mitt kladd:)

 • Reply Anonym 21 februari, 2012 at 15:06

  Jag är inte så glad i semlor heller. Brukar äta en per år bara för sakens skull. Inte för att det smakar äkligt men det är liksom inget speciellt heller. Ska man äta en kaloribomb så tar jag hellre nått annat.

 • Reply Svea 21 februari, 2012 at 15:15

  Håller med dig! -Dessutom så är jag nöt och mandelallergiker… 🙁
  // Sandra

 • Reply Fiffiga Systrar 21 februari, 2012 at 18:43

  Semlor är helt fantastiska! kombinationen grädde, mandelmassa och vetebulle…. mmmmmmmmmm! Ett krav är dock att det måste vara gammeldags mandelmassa. Alltså inkråm från bullen, mandel,socker och grädde!
  Dina muffins ser mumsiga ut så de ska nog testas! kram emelie och elin

 • Reply linda 21 februari, 2012 at 18:59

  Jag är inte alls förtjust i semlor, har inte ätit nån iår och blir nog ingen heller. Men ska nog testa din variant 🙂

 • Reply Madeleine 21 februari, 2012 at 19:50

  Och jag är en älskar mandelmassan över allt annat, men vetebullen med kardemumma kan jag vara utan… Så där för bloggar jag också med en muffinssemla idag, men min smakar som som mandelmassa 🙂

  Kramiz Madde

 • Reply Titta in hos Thess 21 februari, 2012 at 20:01

  Din semelvariant ser verkligen jätte smarig ut även om jag tycker väldigt mycket om originalet.
  Härlig vårig och fin header du gjort.

  Kram Thess

 • Reply millandante 21 februari, 2012 at 20:22

  Hihi… fluffigheten, den lena grädden till kardemummasmaken och mandelmassan som smälter i munnen och sedan själva sista bullbiten till kaffet… jag ÄLSKAR semlor:) Fast jag skulle säkert älska även din semelvariant, den ser också väldigt god ut!!

  Kram kram

 • Reply Rapport till Vänfors 21 februari, 2012 at 21:04

  Det absolut bästa med en semla är mandelmassan,grädden och brödet…kort sagt alltså:))
  Kram Annika

 • Reply Vanja 21 februari, 2012 at 21:19

  Jag älskar INTE semlan, jag förstår imig inte på denna geggiga bulle, jag äter hellre en delad slät bulle med smör, mums.

 • Reply Pralin från matmedmera 22 februari, 2012 at 06:18

  Semla är gott men jag vill ha lite mer variation. Mina blev med apelsinsmak, myyyycket apelsin ska jag säga

 • Reply Annie 22 februari, 2012 at 11:09

  Har du inte läst systemteori? Helheten är större och mäktigare än summan av delarna! Att få avnjuta allt som är och gör en semla på en och samma gång är heaven! Magiskt! Fantastiskt!

  • Reply hildashem.se 22 februari, 2012 at 11:30

   Haha, nej, det har jag inte. Men jag kanske borde 🙂

 • Reply Linn - lantligt med (stort) L 23 februari, 2012 at 01:34

  På tal om godsaker och det här med att gilla olika.

  Tack så Hemskt mycket för den underbara lilla påsen med pralinerna! 🙂 Dom däringa Godsakerna – "för den som gillar mörk choklad med läskig fyllning" hihi 😉

  Och bättre sent än aldrig(?), så kom jag nu äntligen kommit ihåg att skriva några rader om det också http://lantligtmedstortl.blogspot.com/2012/02/men-vet-ni-vad-jag-maste-ju-bara.html

  Och gällande semlor. Det går absolut hem hos mig! Jag klarar mig fint utan, men tar gärna en per år om tillfälle ges 🙂 Ett sånt tillfälle har inte kommit ännu för året, men jag fick ju praliner istället 😉

  Kram Linn

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.