mina funderingar

Vad är framgång egentligen?

 

Framgång. Vad är det egentligen? Enligt normen verkar det oftast handla om pengar, karriär och status. När jag slår upp ordet framgång så är definitionen: “att lyckas med något, och uppnå eller överträffa bestämda mål eller förväntningar”. Och med den förklaringen kan framgång faktiskt innebära precis vad som helst.

Jag har tänkt på det här med framgång ganska mycket men det var när jag läste Kattas gamla inlägg om det som jag bestämde mig för att definiera mina egna mått på framgång. Och att skriva ner dem är bra för då tvingas jag tänka ytterligare ett steg för att formulera mina tankar och vad jag egentligen tycker.

 

Framgång för mig är:

 • Att kunna ha frihet att göra det jag vill och att inte bara det som jag tror förväntas av mig.
 • Att ha meningsfulla relationer som handlar om att ge och få energi. Jag älskar att umgås med människor där tiden bara flyger i väg när man spenderar tid tillsammans.
 • Att skratta mycket och ofta. Hur längesedan var det du skrattade så att du kiknade? Att hitta sammanhang där man trivs och har så roligt att man skrattar tills krampen i magmusklerna blir nästintill olidlig.
 • Att fortsätta utvecklas och lära mig nytt. Det är det som leder till nya insikter och som i sin tur ger mig personlig framgång.
 • Att kunna säga nej till sådant som inte känns rätt enligt min magkänsla.
 • Att kunna se lyckan i det lilla, kan jag det så innebär det att jag inte behöver så mycket för att känna mig nöjd.
 • Pengar är såklart inte helt oviktigt i sammanhanget eftersom det är pengar som ger mig tid och frihet. Så därför vill jag tjäna tillräckligt med pengar för att kunna uppnå den frihet jag vill ha. Var gränsen för tillräckligt går är såklart individuell beroende på vilka utgifter man skaffat sig. Men det jag har upptäckt för egen del är att jag faktiskt inte behöver så himla mycket pengar för att känna sig nöjd. De bästa nöjena är gratis.

 

Hur kan man uppnå framgång?

Oavsett vad som är framgång för en själv så behöver man högst troligt jobba för att komma dit. Och då är målsättning viktig. Att sätta mål och bryta ner de stora målen i många små delmål, tror jag, är det bästa sättet att hitta dit man vill.

Frågan man också måste ställa sig är: för vem vill jag skapa framgång? Svaret borde vara för en själv. Inte för att imponera på andra, för vilken roll spelar det då egentligen? Det är ju trots allt du själv som lever ditt liv dygnet runt.

 

Att kunna tillbringa sitt liv på precis det sätt man vill – oavsett hur det sättet är – det måste väl ändå vara framgång.

 

Vad är framgång för dig?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Emmi - explorista.se 5 april, 2017 at 08:13

  Så bra skrivet, det där behöver jag verkligen också definiera. Tack för inspirationen!

 • Reply Linnéa 5 april, 2017 at 15:18

  Jättebra skrivet om ett viktigt ämne. Det är så förbaskat lätt att tappa riktningen just när det gäller ordet framgång. Det anknyter ju till att ha mycket pengar och kanske berömmelse eller en chefsposition, (eller – i min omgivning – att skaffa barn). Men vad tjänar den sortens framgång till om det är någon annan som bestämt definitionen. Tack!

 • Reply Angeliqa 5 april, 2017 at 20:05

  Make a life not a living. Så många tänkvärda tankar. Jättebra skrivet du sätter verkligen fingret på något som är så viktigt. Att vi kan börja välja våra utgifter. Prioritera. Ekvationen tid VS pengar är väldigt intressant. Tål att praktiseras.

 • Reply Hanna 5 april, 2017 at 20:07

  Har just hittat din blogg. Tack för kloka texter! De stämmer bra med mina egna åsikter och värderingar. Glad för det! Inspirerande!

 • Reply Veronica 5 april, 2017 at 20:11

  Alltså din blogg är så bra!
  Känner igen mig i mycket.
  Kram!

 • Reply Sofia 6 april, 2017 at 08:48

  Bra fraga, jag tycker det är lycka, att känna sig lycklig är framgang, har sett alldeles för manga topp-jobbare och olyckliga själar. tack för att du delar med dig. Kram // Sofia i Zurich ( http://sofiacm.com )

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 april, 2017 at 08:22

   Håller helt med dig. Att få vara lycklig är verkligen framgång. Det gäller bara att hitta det som gör en lycklig och faktiskt göra det! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Karin 6 april, 2017 at 19:56

  Klokt och tänkvärt!
  Min goda vän Ulrica Stigberg skrev i en av sina böcker att den största framgången för henne är att vara hemma när barnen kommer från skolan och hon kan sitta ner med dem och äta köttbullsmackor. Också väldigt klokt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 april, 2017 at 08:24

   Tack! Ja, det gäller verkligen att hitta det som är rätt för en själv. Det är något jättefint i det du beskriver med mackorna, det behöver inte vara någon mer statushetsande än så. 🙂

 • Reply Om tryggheten i naturen och att inte låda rädslan vinna - Veckosvepet v. 14 - Rowan Tree 10 april, 2017 at 05:01

  […] ◊ Vad är framgång egentligen? […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.