minimalism

Vad är frivillig enkelhet egentligen?

frivillig enkelhet

 

Varför vill en ha det svårt när en kan ha det enkelt? Jag gillar enkelhet i livet, frivillig enkelhet såklart. Ett enkelt liv behöver för den sakens skull inte alltid vara lätt eftersom det finns saker som ibland inte går att påverka. Ett enkelt liv är inte heller fattigt, om någon uppfattar det så. Tvärtom är det väldigt rikt på det jag tycker om. När jag förenklar min vardag infinner sig tid för det jag verkligen vill göra. När jag lägger tid på något, så tas den tiden alltid från någonting annat. Enkel matematik.

Enkelhet – eller frivillig enkelhet – för mig, är att inte ha för många anrop och onödiga engagemang som upptar min kapacitet. Enkelhet handlar givetvis mycket om alla prylar vi har omkring oss som ska tas om hand och förvaras på olika sätt, men det handlar också om ekonomi, jobb, relationer och vardagsrutiner.

Jag har tidigare varit en samlare och vet att det tar mycket energi, utan att jag ens visste att det gjorde det. Jag märkte det först när jag gjorde utrensningar och förändringar. Det är lite som när det surrar en fläkt i bakgrunden som en inte märker av, men när den stängs av är det en otrolig befrielse och en märker hur jobbigt det var när fläkten surrade. Nu vill jag aldrig tillbaka. Jag mår mycket bättre så här.

 

Fördelar med frivillig enkelhet

Det finns så många fördelar med frivillig enkelhet. Jag spar massor av tid eftersom jag inte behöver lägga den på att ta hand om/förvara/städa undan/leta/underhålla eller laga dem. Eftersom jag också slutat konsumera så spar jag ännu mer tid eftersom jag inte behöver jobba lika mycket (eller åtminstone ha pressen att jag måste) för att tjäna pengar för att ha råd med nya prylar. Dessutom så är det en tjänst för miljön att inte konsumera en massa onödiga saker som vi inte behöver. Bättre på alla plan alltså.

Det här förenklandet av mitt liv har frigjort många timmar för mig varje vecka. Och vad gör jag då med all tid jag sparar? Ibland gör jag såklart som katten på bilden ovan, men oftast inte. Jag är en ganska rastlös människa. Och rastlösheten grundar sig i en nyfikenhet på nya saker. Jag älskar att lära mig nya områden; fakta jag inte tidigare kände till, tankar jag inte tidigare tänkt och relationer jag inte tidigare haft. Och det är det jag lägger min tid på. Det har gjort att jag känner att mina dagar är så mycket mer värdefulla eftersom de innehåller nya upplevelser – precis det jag vill ha.

Jag vill också ha tid och utrymme för spontanitet. Att in behöva boka in saker tre månader i förväg för att det ska passa schemat. Att aldrig mer behöva säga att det är körigt, fullt upp eller fullbokat så fort någon frågar hur jag har det – även om det givetvis kan vara så i perioder. Jag vill alltid kunna ha tid för dem jag verkligen vill träffa eller prata med. Och enkelheten som jag infört i mitt liv har möjliggjort det. Kvaliteten på mina dagar är så otroligt mycket högre nu än de tidigare var. För tid är faktiskt det finaste en kan unna sig, tycker jag.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Evelina 8 december, 2016 at 08:40

  Du sätter ord på mina tankar här. Det är faktiskt precis så här som jag strävar efter att leva. Jag vill också ha tid för det viktiga i livet, min familj, mina vänner och nya utvecklande äventyr, det är det som är det allra viktigaste. Mitt förråd står näst på tur, där finns saker som inte sett dagens ljus på länge och jag tvivlar på att det är saker som jag behöver.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 9 december, 2016 at 12:03

   Vad roligt att höra Evelina! Ja, många säger att de vill ha mer tid för familj och vänner men det är alldeles för mycket onödiga och störande moment som stjäl tiden. Jag önskar dig stort lycka till med din förrådsrensning. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Amie B 8 december, 2016 at 09:17

  Tack att fler vågar uttrycka vad som är viktigt i livet. Jag har lyssnat på en del poddar om människor som väljer att downshifta. Allt är inte svart eller vitt. Ha eller inte ha. Konsumera eller vara utan. Det gäller att lyssna på sitt eget hjärta och känna efter: vad mår jag bra av? När en gör det, då blir det rätt. En landar. I sig själv. Prova.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 9 december, 2016 at 12:06

   Tack, vad glad jag blir att du gillar det. 🙂
   Precis min tanke också. Det är så lätt att försöka anpassa sig efter något slags regelverk och vad som anses vara rätt när en vill leva enkelt/downshiftat/minimalistiskt etc. Det finns inga regler. Det gäller att plocka allt det bästa ur allt som en själv trivs med. Och en får pröva sig fram för det är inte alltid så enkelt att veta vad en gillar och trivs med innan en testat. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach 9 december, 2016 at 10:18

  Som du ju vet är ju tid min grej och inte bara något jag professionellt arbetar med utan som jag även privat värdesätter oerhört mycket. Biten med en flexibel och inte överbokad kalender har jag koll på, ett okej ordnat hem också men jag vill ha MER ENKELHET.

  2017 vill jag ta det till en högre nivå. Vet inte vad jag ska ge mig in på dock. Tror jag vill skapa en lantiskänsla fast jag inte bor på landet och jag vill vara mer mån om kläder, mat och konsumtion än jag varit. Capsule wardrobe triggar mig men jag vet inte om det är jag. Odla är inte min grej alls men JA till grönsaker. Färre saker gärna men inte samma åsikt hos resten av familjen.

  Ja, du hör ju. Massor med tankar. Det blir ett spännande år på många sätt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 9 december, 2016 at 12:13

   Ja, och tiden är ju en konsekvens av alltihop! Det är ju trots allt TID som blir över när allt onödigt rensas bort. Men att gå igenom allt är en lång process som behöver investeras tid i. Du ser … allt handlar ju faktiskt om TID. 🙂
   Capsule wardrobe var nytt för mig, jag var tvungen att googla. Väldigt inspirerande. Jag kämpar med min garderob – den är det svåraste jag har. Men för varje månad så mognar nya beslut, om att göra mig av med vissa plagg, fram. Det känns bra. Min klänningar är dock kära för mig. Jag har gjort mig av med massor, men än är det en ganska stor skara kvar, men jag jobbar på att bara behålla de jag älskar allra mest.
   Stort lycka till, jag kommer att följa din resa med spänning. Vi får diskutera vidare. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 9 december, 2016 at 22:14

  Åh , så klokt skrivet. Du är så duktig på att sätta ord på det. Jag har också gått den vägen de senaste två åren, steg för steg. Nu mer än någonsin. Enkelheten. Nuet. Närvaron här och nu. Så viktigt. Tack för ditt perspektiv. <3 Perfekt påminnelse nu när jag spånar på mina önskningar och mål inför 2017.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 december, 2016 at 09:15

   Tack Wilda! Det är ibland svårt att få ut tankarna på rätt sätt. Less is verkligen more. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Minimalisterna 9 december, 2016 at 22:21

  Åh, vilken fin och klok text! Vi känner såklart igen oss massor i ditt tankesätt och dina kloka ord. Så kul att höra att du vågat förenkla livet och känner att du faktiskt har mer tid. Det är så lätt att det bara blir prat och tomma ord, som att ”man borde gå ner i tid nu när barnen är små men med mitt jobb fungerar det inte”. Eller tankarna om att man gör det sen, och så rullar åren på i en väldans fart.

  Såg att du fick kommentar om capsule wardrobe, vill du läsa mer har vi skrivit en hel del om det samt visat bilder på mina specifika capsule wardrobes under olika delar av året. Jag, Fru Minimalist, har kört konceptet i flera omgångar och tycker det varit jättebra sätt att dels inse att jag inte behöver så mycket kläder men också ett konkret sätt att minska ner antalet plagg. Lycka till! 🙂

  http://minimalisterna.se/minimalistisk-garderob-med-capsule-wardrobe/

  http://minimalisterna.se/tankar-och-lardomar-om-capsule-warderobe/

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 december, 2016 at 09:18

   Tack! Ja, det är lätt att åren bara rullar på och att skylla på yttre faktorer som en fått för sig inte går att ändra på.
   Tack för länkarna om Capsule wardrobe, ska verkligen läsa. Garderoben tycker jag är det svåraste. 🙂

 • Reply Asta 11 december, 2016 at 13:22

  Innan jag träffade min sambo, sedermera make, så hade jag principen att allting jag ägde skulle få plats i min lägenhet. Inget i källaren, inget på vinden (utom däcken till bilen, där drog jag gränsen). Det kändes väldigt bra. Så jag förstår precis det du skriver om. Jag höll det ända tills jag blev sambo med en ekorre. Kanske vi kommer tillbaka dit någon gång.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 13 december, 2016 at 09:21

   Förstår helt och hållet att du drog gränsen vid bildäcken. 😉
   Det är klokt att inte fylla alla utrymmen bara för att en kan. Förstår svårigheten när ni inte har samma tankar om prylar, du och din sambo. Hoppas att ni hittar en ”lagom” kompromiss. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Om att vara nöjd med mindre - Hildas 10 mars, 2017 at 09:52

  […] Vad är frivillig enkelhet egentligen? […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.