hållbart liv

Vad är skillnaden mellan återbruk och återvinning?

återbruk återvinning

 

Återbruk? Återvinning? Återvinning. Återbruk. De låter ju rätt så lika de där orden, men är innebörden densamma? Nej, det är den inte.

Vi har länge levt i en slit och släng-era, och det gör att sopbergen runt om i världen bara växer och växer sig högre upp mot skyn. Det är långt ifrån nödvändigt att alltid kasta saker när de är förbrukade eller trasiga, istället kan man faktiskt återbruka dem genom att tillverka någonting annat av dem.

Återbruk är kreativt och roligt men det bästa av allt är att det är en stor vinst för miljön, till och med bättre än återvinning. Eftersom när man återbrukar en produkt så sparar man den energi som annars skulle ha gått åt vid återvinning – där man först bryter ner produkten för att sedan bygga upp den på nytt.

Den ekonomi som vi nu lever i skapades då man inte visste så mycket om jordens begränsade resurser. Nu måste vi nog tänka om lite grann. Hur ska vi kunna skapa tillväxt utan att belasta miljön i samma utsträckning? För jag är helt säker på att efterfrågan på hållbara produkter och hållbart företagande kommer att öka.

Några av de återbruk jag gjort är:

återbruk handledsvärmare

handledsvärmare av gamla strumpor

gör egen kasse av vaxduk

och kassar av vaxdukar.

Man kan ju göra mycket mer än så. Som exempelvis fisken på bilden överst i inlägget. Den stod på kajen i Helsingör när jag var där i somras, och den var gjord enbart av skräp som andra slängt.

Vilket är ditt bästa återbruks-tips?

//Sofia ♥

 

Spara

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Ulrika 10 augusti, 2017 at 19:33

  Gjorde en sänggavel till sonen av en gammal väggskiva som jag klädde med gamla jeans .
  Sparar alltid gamla kläder med fina tyger för att kunna sy annat av dem.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 augusti, 2017 at 06:31

   Jeans är himla bra till mycket. Och så snyggt det låter med en sänggavel i jeans. 🙂

 • Reply Isflingan 11 augusti, 2017 at 09:35

  Min mamma som är fantastiskt duktig på att sy brukar ta tillvara alla gamla kläder som av någon anledning inte längre kan användas (fläckar, utslitna på vissa ställen mm) och sy om till bebiskläder.
  Rullen som blir över från plast- och aluminiumförpackningar är förresten väldigt bra till att rulla upp sina dukar på så blir de inte skrynkliga/vik-veck på dem när de ligger i skåpet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 augusti, 2017 at 06:33

   Kan man sy så finns det oändliga möjligheter. Att göra bebiskläder av stora, slitna kläder är ju toppen!
   Just det, vad smart med rullen. Det är fint när skräp kan få ett nytt liv. 🙂

 • Reply Emilia - vila & life design 12 augusti, 2017 at 16:12

  Jag är nog alldeles för rastlös för att pyssla med återbruk, men jag stödjer tanken. Däremot är jag en fena på att återvinna. Och gärna att saker hamnar rätt. Mycket skänker jag så att andra kan pyssla // sälja vidare. Jag orkar inte hålla på med sälj:et (haha, du förstår mitt skratt här, jag ÄLSKAR ju sälj!) utan ser det som att mina gåvor kan vara en form av skänk av pengar, fast i ett tidigare led.
  Men jag blir tokig på tanken att så mycket NYTT fortfarande produceras. Läste någonstans att all elektroniavfall som finns är värda sjukt mycket pengar. Återvinning // Återbruk måste få mer plats!
  Bland annat därför jag vägrar köpa ny mobil. Jag tänkte faktiskt se om jag kan ”återbruka” den: byta skärm, fräscha till den. Ska maila Samsung om detta.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 15 augusti, 2017 at 06:37

   Haha, ironin i att DU inte gillar säljet är lite skrattretande. Men jag förstår hur du tänker. 😉
   Marknaden för reparationer borde kunna få ett nytt liv, jag fattar inte varför den redan är stor. Troligtvis blir det inte billigare (eftersom nya saker är på tok för billiga att köpa), men om vi tänker steget längre så lönar det sig – på alla sätt.

 • Reply clara 18 augusti, 2017 at 17:40

  Jaa, gillar också återbruk! Vilken fin fisk haha 😀 Jag är inte så bra på det själv, min mamma är bättre, men det jag brukar göra åtminstone är att försöka köpa begagnade grejer eller använda vinflaskor som blomvaser haha! 😀

 • Reply Nfn 9 mars, 2020 at 09:50

  Pi
  Jrudkkdlldkkdrkmfrkkfrkrjrjdjfj j

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.