mitt liv som egenföretagare

Vad gör jag egentligen?

Jag har fått frågan flera gånger om vad jag gör på dagarna egentligen. Och ja, det kan man ju fråga sig … Marika ställde förra veckan flera frågor till mig som jag nu tänkte ge svar på.

Kan du berätta lite mer om ditt yrke? 
Jag är egenföretagare sedan 1 1/2 år tillbaka. Jag var tidigare anställd som Art Director men sade upp mig när suget efter att driva eget företag på heltid blev för stort. Så nu är jag frilansare och formger böcker, broschyrer, annonser, förpackningar och andra trycksaker. Och så illustrerar och fotograferar jag även åt olika företag. Jag driver även webbshopen barntavlor.se där jag säljer illustrerade personliga barntavlor till hela Sverige och övriga Norden.

Vad har du gått för utbildning?
Jag har under 8 terminer läst Medie- och kommunikationsvetenskap, pedagogik samt en del kortare kurser på Högskolan i Halmstad. Efter hade jag några olika anställningar som informatör, grafisk formgivare och senast AD.

Vad gör du på dagarna och hur kan en arbetsdag se ut?
Mina dagar är oerhört roliga och varierande. Jag brukar vara på kontoret (som ligger i källaren av vårt hus) runt klockan 7 och då inleder jag med att gå igenom alla mejl och gör ett inlägg till bloggen. Sedan tar jag tag i dagens projekt som kan vara ett formgivningsprojekt av något slag, produktfotografering, skapande av grafisk profil eller en webbsida som ska byggas. Ett par dagar i veckan jobbar jag enbart med produktion av alla beställda barntavlor som ska typograferas, tryckas ut, några ska ramas in, förpackas och slutligen skickas iväg med postbilen som kommer hit och hämtar upp dem i plastbackar. Hela tiden så lyssnar jag på radio, Spotify eller något intressant program från Sveriges Radios arkiv.

Vad är den största skillnaden enligt dig att vara anställd och ha eget? 
Det är verkligen helt olika liv att vara anställd och att vara egenföretagare. Som anställd ansvarar du ofta för bara ett område på företaget. Som egen ansvarar du för ALLA uppgifter, bortsett från din huvudnäring, från att få fram bra avtal med leverantörer till att skriva fakturor. Jag har heller inte längre några härliga kollegor att prata och bolla idéer med, det kan jag ibland sakna. Men jag känner mig aldrig ensam och det är mycket tack vare bloggen och ni som besöker den och hör av er på olika sätt – det känns väldigt roligt.

Att vara egenföretagare är otroligt roligt, men också väldigt slitigt då man bara har sig själv att lita till. Men har du en dröm om att vara egen och en realistisk idé för ditt företag, så kan jag varmt rekommendera det. Jag har aldrig ångrat mig.

Bilden kommer från en intervju med mig i senaste numret av tidningen Företagaren.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Vardaxlyx 2 maj, 2012 at 06:11

  Mycket trevlig läsning denna onsdag! Önskar dig en trevlig onsdag!!
  Kramkram i massor!!

 • Reply Stina 2 maj, 2012 at 06:22

  Så roligt att läsa detta. Du är så duktig och modig!! Det är väldigt inspirerande att läsa om andra som gjort det som jag drömmer om. Jag ska drömma ett tag till men en dag blir det nog min tur 🙂
  Kram från Stina

 • Reply HannasHörna 2 maj, 2012 at 06:35

  Det låter väldigt kul. Du har verkligen gjort det många drömmer om. Inspirerande!

  Kram kram

 • Reply Anonym 2 maj, 2012 at 06:46

  Åhh, vilken spännande läsning, även jag har funderat lite på hur du har det och hur dina dagar ser ut 😉 hade varit såå kul och komma på "studiebesök" till dig 😉 och få se när du skapar alla dina vackra ting!!

  Önskar dig en härlig dag!

  Hoppas solen skiner hos dig med!!

  Kraam Sofia <3

 • Reply Ylva 2 maj, 2012 at 07:19

  Jag tror att vi är många som går runt och bär på drömmar om något eget men det är få av oss som vågar ta steget från tryggheten ut i ovissheten. Det är inspirerande att läsa om och jag ska fortsätta att fundera över mina planer.

 • Reply Victoria - Elvira Spekulerar 2 maj, 2012 at 07:23

  Åhhh, vad härligt att läsa om vad du arbetar med och att det är roligt att vara egenföretagare, en dröm som jag också har, men jag har inte kommit på med vad än, bara.

  Jag lever med en egenföretagare och vet hur slitigt det kan vara, men drömmer ändå om att själv bli det, då jag tycker att det ändå finns så många fördelar med det. Bara att kunna lyssna på radio eller spotify under arbetstid är ju en morot bara det 😉 .

  Härlig bild med Elvira tavlan i bakgrunden 😉 ..

  Ha en underbar dag!

  Kram Victoria

 • Reply MammaElva 2 maj, 2012 at 07:36

  Wow. Jag vill också jobba med något kul.
  Dags att ta tag i det! Tack för inspirationen.
  Ha en fin dag! //Elin

 • Reply Anonym 2 maj, 2012 at 08:47

  Tack för att du bjuder på detta. Det känns inspirerande för oss som fortfarande drömmer :))

  Mirre

 • Reply Jenny 2 maj, 2012 at 08:54

  Kul att få läsa! Jag har nog ingen dröm om att starta eget tror jag… Men beundrar de som gör det!
  Och visst är det bra med kontakter genom bloggen, superbra!
  Heja du!
  Ha en fin dag, kram Jenny

 • Reply Maria 2 maj, 2012 at 09:16

  Vad inspirerande du är! Jag har in många år funderat på om jag vill eller vågar, men har ännu inte kommit nånvart. Är väldigt social och tror ensamheten kommer göra mig tokig. Hoppas att min blogg ska ge något, kanske en liten extrainkomst någon dag? 🙂
  KRAM

 • Reply Sanna 2 maj, 2012 at 09:59

  Vad roligt att läsa, blir verkligen inspirerad och drömmer mig bort om att min idé som jag nu jobbar med att förverkliga kommer ta mig långt, precis som din har tagit dig.

  Kram Sanna

 • Reply FlickornaLundgren 2 maj, 2012 at 10:25

  Det låter fantstiskt roligt! jag var också egenföretagare under 10 år och drev egen frisersalong. Men för mig var det tvärr inte alls samma positiva upplevelse. Jag kände inte alls någon frihet (som ändå är en av drivkrafterna) utan tvärt om. Jag var så låst och kunde inte ens vara hemma med mina sjuka barn utan de fick följa med mig till jobbet istället för att gå till dagis. Helt vrickat.

  Jag har alltid sagt att ALDRIG mer egenföretagare. Men om jag skall vara ärlig så suger det allt till lite i den tarmen då och då….

  Ha det fint!

  Kram
  /Anna

 • Reply lisasvilja 2 maj, 2012 at 12:53

  Det låter som ett fantastiskt jobb! =) Jag är också sugen på att starta eget men jag skulle gärna göra tillsammans med någon för att kunna bolla idéer och inte känna sig helt själv i det hela..Ha en fin dag! Kram

 • Reply Pysselbolaget 2 maj, 2012 at 13:41

  Haha, jag får också ofta frågan – vad gör du Egentligen… Som om man satt hemma och drack kaffe hela dagen 🙂 Roligt att läsa om dig, både här och i Företagaren!

 • Reply Bromans Bravader 2 maj, 2012 at 15:34

  Kul att få veta lite mer!
  Kram Jannike

 • Reply Helena Milton 2 maj, 2012 at 15:40

  "Jag har aldrig ångrat mig." Jag förstår det och jag hoppas att själv kunna starta eget (bokförlag, eftersom jag skrivit klart min första bok))så snart det är praktiskt möjligt. Jag tror absolut att jag kommer att känna det precis som du och aldrig någonsin ångra mig.

 • Reply Livskrafter 2 maj, 2012 at 16:31

  Vilken otroligt inspirerande blogg att återvända till
  Härligt!
  Vårglittrande hälsningar
  Emma

 • Reply Fiffiga Systrar 2 maj, 2012 at 18:37

  Vad kul att få se hur din dag ser ut! Det låter kul tycker vi! Kram emelie och elin

 • Reply Emma 2 maj, 2012 at 18:38

  Låter som en härlig tillvaro! 🙂

 • Reply Johanna Stålros 2 maj, 2012 at 19:41

  Vilka spännande och roliga dagar….Fin du är. Kram

 • Reply Zima 3 maj, 2012 at 04:51

  Kulatt få en inblick i din vardag och läsa om allt du gör.
  Maria

 • Reply Bruno och Mig 3 maj, 2012 at 05:34

  Så roligt att du bjuder in oss i din vardag. Ditt arbete låter spännande och väldigt kreativt. Modigt att vara egen företagare. Jag skulle nog också sakna kollegor. Det har jag märkt under året jag pluggat.

  Ha en fin dag.
  Stor kram
  L

 • Reply Helena, Craft and Creativity 3 maj, 2012 at 11:49

  Kul att få veta mer om dig och ditt jobb. Jag känner igen mig i mycket av det du beskriver eftersom jag jobbar på liknande sätt. 🙂 Nästa gång du har en "nätfika" så får jag se till att vara med!

 • Reply Kirsi 3 maj, 2012 at 15:41

  Vad roligt att du berättar vad du gör på dagarna. =) Hoppas det går bra för ditt företag. Själv skulle jag vilja ha eget också. men jag vet inte inom vad bara. 😉 men kanske någon dag vågar jag ta steget när jag kommit på vad jag vill göra! Hade gott o tack för en fin blogg!!

 • Reply Erica 9 maj, 2012 at 06:46

  så kul att läsa lite mer om dig! 🙂

 • Reply Våga det du inte vågar - Hildas hem 29 september, 2015 at 09:22

  […] som människa allra mest. Så har det varit när jag tagit nya jobb, när jag sade upp mig för att bli egenföretagare och antagit utmaningar som jag varit rädd inför. Jag har sagt JA med ett bultande hjärta på […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.