odling

Vad göra med alla plommon?

plommon smoothie

 

Den här tiden på året gäller det att ha tid för att ta hand om all skörd som frodas här och där. Jag har ett plommonträd som producerar massor av frukter varje år. Plommon är dock inte min favorit och jag har därför aldrig riktigt vetat vad jag ska göra med dem. Jag brukar äta några stycken och sedan förgås resten. Vilket känns väldigt onödigt. I år tänkte jag att jag bara måste bli bättre på att ta hand om dem. Så jag funderade och funderade. Sylt, marmelad och kompott kan jag göra, men då jag känner mig själv så kommer jag aldrig att använda det. Och då blir det liksom ogjort arbete.

 

plommon-trad

Men eftersom jag varje morgon börjar dagen med en smoothie så tänkte jag att jag kunde använda dem till det. Så jag stoppade ca 50 plommon i taget i en stor gryta tillsammans med 3-4 dl vatten och kokade dem. De fick koka på medelvärme under lock i 10-15 minuter. Ibland var jag där och rörde om och mosade de, som fortfarande var hela, mot grytans kant. Eftersom jag valde att inte kärna ur plommonen innan så fick jag fiska upp kärnorna, som börjat flyta upp till ytan. Jag gjorde det med en stekspade med hål i, det funkade väldigt smidigt. När jag fiskat upp alla kärnor så hällde jag i ett par matskedar socker och ett kryddmått med äkta vaniljpulver. Efter det så plockade jag fram stavmixern och mixade allt till en slät kräm. Om du missat någon kärna kommer du nu att bli varse om det. För det låter som om du mixar en sten. Men då är det bara att sluta mixa och plocka upp kärnan.

plommon

När jag kokat 4 stora kastruller med “plommonkräm” så fick jag vara kreativ för att hitta kärl att kunna frysa in den i. Jag tog vad jag hade såsom tomma brukar, mjölkkartonger och en oljedunk. Nu ligger allt i frysen och jag kan ta upp en och ställa i kylskåpet för att varje dag använda som bas i min morgonsmoothie. Jag har hittills kört den tillsammans med havremjölk, fryst banan, en näve blåbär, chiafrön och en torkad persika. Plommonsmoothie blir riktigt gott. Vilket är tur … för nu har jag ju riktigt mycket plommonbas att använda.

 

plommon-saser

Om du har plommon och ändå vill göra något annat än plommonbas som jag har gjort finns det fler saker att göra. Riktigt gott såg det ut med krämig plommonglass med kirsch som jag hittade hos Glassriket. Jag blev också nyfiken på plommon- och banangröt som Lisa & Erik gjort. Och om du vill göra en klassisk plommonmarmelad kan du göra den som Sara gjort.

 

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Finurliga fröken 24 augusti, 2016 at 12:14

  Åh va gott! Jag älskar plommon! Tyvärr har vi inget plommonträd hos oss. Annars hade det blivit massa sylt, marmelad och sylt. Och testat din bas också. Låter underbart. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 augusti, 2016 at 06:58

   Ja, jag gillar också plommon … men inte så där överdrivet. Men som bas i smoothie passar de perfekt och jag älskar’t. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Pia 24 augusti, 2016 at 16:13

  Ååå.. som jag känner igen det där 😊. 2013 fick jag närmare 100 kg plommon på mina, då, 2 träd. Jag skänkte bort ikeakassevis till höger o vänster men hade ändå 30 kg att ta hand om själv. Jag gjorde sylt. Det blev 13 brk i varierande stl o jag va så less på plommonsylt när den äntligen va slut så aldrig igen. Hade samma bekymmer med krusbär i år men jag mixade bären till mos (välsnoppade o rensade) o frös in det, osockrat, i påsar. Använder det oxå till smoothies. Mkt lyckat 😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 augusti, 2016 at 07:01

   Ja, det gäller att tänka lite rationellt. Jag har också gjort så där, men lärt av mina misstag. Nu vet jag att jag inte kommer att äta 13 burkar marmelad 🙂
   Vilken lycka för dig, krusbär är ju toppen. Det plockade jag några i somras, funkade perfekt i smoothie.

 • Reply Sofia 25 augusti, 2016 at 19:24

  Vad gott det låter! Om du lessnar på plommonbas och ändå har plommon kvar kan du skicka över en korg eller två till mig. Jag älskar plommon och kan lätt proppa i mig en låda själv på bara några minuter. Det är roligt hur olika smak man har ändå. Och tur är ju det. Njut av kvällen och smaklig plommon-smoothie-frukost imorgon. Kramar

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 augusti, 2016 at 07:05

   Det skulle jag gärna göra … men jag misstänker att de kommer att vara mos när de kommer fram i brevlådan. 😉
   Ja, det är intressant det där med smak och hur olika det kan vara. Något jag fullkomligt älskar tycker någon annan är äckligt. Svårt att förstå. 😛
   Och det blev ingen plommonsmoothie till frukost idag. Jag hade glömt att plocka upp en ny burk ur frysen igår när den förra tog slut. Men jag får stå mitt kast och vänta till imorgon. Idag blev det en banan- och spenatsmoothie. Det gick lika bra. 🙂
   Kram till dig!

 • Reply Den senaste tiden - Hildas 28 oktober, 2016 at 07:15

  […] i garaget. Och så har jag kokt, mixat och fryst in som smoothiebas. Precis som jag gjorde med plommonen – fast nu med äppelsmak då […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.