minimalism

Vad man borde och vad man måste

 

Det är nu nästan 4 veckor sedan mitt senaste inlägg. Det är väldigt lång tid och jag tror aldrig att det varit ett så långt uppehåll här på bloggen under de dryga sju år som jag har bloggat. Jag har funderat en del kring detta den senaste tiden. Alltså kring att jag borde blogga. Inte för att jag måste. Men att jag borde.

Minimalism handlar inte bara om att göra sig av med onödiga prylar som inte tillför något i ens liv, utan också att göra sig av med onödiga föreställningar som försvårar livet.

En sak som komplicerar livet och gör det tråkigt – är alla borden. Vi har många föreställningar om att vi måste och borde göra en himla massa grejer. Vissa saker måste vi såklart göra, såsom att utföra sitt jobb, ta hand om sin familj, äta, betala skatt och följa lagen. Exempelvis så borde jag tvätta idag, men det är inget måste. Det kan faktiskt vänta, eftersom ingen dör eller kommer till skada om jag inte gör det.

Jag har i princip gjort mig av med de där känslorna kring att jag borde saker. Men ibland så dyker de upp. De där små – till synes enkla orden – vill, måste och borde. Hur man använder dem säger faktiskt en del om hur man lever livet. För det som händer när man tar på sig för många borden, är att det man VILL göra försvinner. Om jag tar för vana och testar orden framför något jag ska göra, så blir det oftast enklare att upptäcka vad jag tycker – om jag skulle ha svårt att avgöra det. Vill jag det här? Borde jag det här? Eller måste jag göra det här?

Jag tror också generellt sett, att ju äldre vi blir, desto bättre blir vi på att lära oss att strunta i alla borden.

Vad tror du och har du mycket du borde göra?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Fredrikapåvinden 30 januari, 2018 at 19:53

  Verkligen insiktsfullt inlägg som jag kan relatera till! Det finns mycket som jag känner att jag borde göra, särskilt när jag har lite för mycket att göra och då blir allt det där som egentligen är roligt också ett “borde”. Då tycker jag att det hjälper att för några dagar bara strunta helt i allt jag borde göra för då blir det så tydligt på en gång att absolut inget händer om jag struntar i det!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:18

   Exakt så är det ju. Det handlar om balansen. För visst kan jätteroliga saker också bli borden, när de blir för många.

 • Reply Isflingan 30 januari, 2018 at 21:19

  Tycker laga mat är en typisk sån sak. Tycker egentligen väldigt mycket om att laga mat när jag har tid, energi och vilja. Men vardagsmaten som ska lagas direkt efter jobb och träning när man är hungrig, trött och helst bara vill slänga sig ner i soffan med en bok. Då blir den annars så roliga matlagningen helt plötsligt ett Måste.
  Vill också passa på att säga att jag verkligen hoppas du fortsätter blogga, för jag uppskattar din blogg så mycket. Men då ska det bara vara när du Vill blogga oavsett om det bara är enstaka gånger om året. Hellre få inlägg som görs av vilja och glädje än många inlägg som bara blir ett måste.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:27

   Jag håller verkligen med dig. Jag har många gånger önskat mig ett piller som löser saken när maten blir ett måste. Jag älskar mat när det liksom blir en måltid – men ibland kommer det som ett störande moment när man är mitt upp i något.

   Tack snälla för dina fina – och kravlösa – ord om mitt bloggande. Jag kommer att fortsätta, men troligen i en annan takt. Instagram fortsätter jag också på och där är jag lite mer frekvent än här. Men allt är på samma tema som här på bloggen – enkelhet i livet. 🙂

 • Reply Mia Bergvall 31 januari, 2018 at 10:15

  Skrev ett inlägg om det för ett tag sedan men hittar det inte nu tyvärr. Några saker jag ofta tror att jag måste är städa, blogga, ha ett snyggt instagramflöde osv. Men livet blir så mycket bättre och lättare när jag släpper dessa och gör dem när jag har tid och lust!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:32

   Haha, det där med snyggt instagramflöde känner jag igen. Jag har lagt ner det där med att alla bilder ska matcha. Och så mycket enklare och roligare det blev genast. 🙂

 • Reply Emelie 31 januari, 2018 at 12:35

  Hej Sofia!

  Jag känner igen mig så mycket i dig, och dina tankar. Jag vet att du inte har barn, och jag skulle så gärna vilja veta hur dina tankar går och har gått kring det.

  Jag har fram tills jag var 24 alltid drömt om att bli mamma. Men sen fick jag en tumör som gjorde att jag fick operera bort mina äggstockar, och kan bara bli gravid genom äggdonation. Det är nu fem år sen, och jag och min sambo är mer inne på att vi kanske väljer ett liv utan att bli föräldrar, för vi ser så mycket fördelar med det. Vi har också många barn omkring som vi är viktiga vuxna för.

  Men jag har typ ingen i min närhet som är frivilligt barnlös, och skulle gärna få höra mer tankar och erfarenheter om det. Du får gärna maila mig om det känns för privat.

  Kram och tack för en himla bra blogg!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:43

   Hej Emelie! Det stämmer, vi valde efter många om och men att leva ett liv utan barn. Vi älskar det livet. Livet med barn hade också blivit fantastiskt, men på ett annat sätt. Det här är verkligen ingen enkel fråga – troligen den största frågan i livet eftersom många hävdar att det är livets mening. Och om man inte har barn – vad är då meningen? Jag har tänkt mycket på det här under åren, och har många tankar om det. Det som kommer på köpet med ett liv utan barn är en känsla av ensamhet eftersom så mycket kretsar kring familjelivet. Normen är väldigt stark. Särskilt när man är i en ålder där alla ens jämnåriga lever familjelivet. Men jag har hittat min väg och trivs väldigt bra med den.
   Jag har funderat på att skriva ett blogginlägg om detta faktiskt. Men det har ännu inte blivit av.
   Du är välkommen att höra av dig till mig om du vill. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Jenn - forever abroad 1 februari, 2018 at 15:39

  Försöker tänka lite likadant. Och det är väldigt befriande när man finner sig i tanken att jag måste faktiskt ingenting alls. Jag kan faktiskt bara sitta här, eller göra precis exakt vad jag vill! Då brukar jag bli mer motiverad till ALLT 😉

  Tänker också att det här är ett bra sätt:
  Borde jag städa? Ja. Måste jag? Nej. Vill jag? Ja kanske ändå eftersom det är så härligt när det blir rent.

  Så man vänder det från ett borde och måste till något man faktiskt vill, hehe.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:45

   Så bra du formulerade det med städningen. Man kan ju faktiskt vända BORDEN till VILL om man bara ser syftet med varför man borde saker. 🙂
   Kram på dig

 • Reply Sofie 1 februari, 2018 at 19:32

  Så insiktsfullt inlägg! Det är svårt att i vardagen skilja på de där små orden. Jag känner att det är någonting man måste aktivt öva på för att lära sig se. Men ack så viktigt.
  Och jag håller med som ni skrev här ovan att vissa roliga saker som jag ofta vill göra (laga mat, baka, piffa hemma…) blir till borde eller måste när man har för många andra bollar i luften..

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 februari, 2018 at 10:51

   Alla invanda tankemönster tar lång tid att ändra. Och för att kunna ändra på dem krävs just att aktivt öva på gjort mig av med dem. Jag hade massor av borden hängande över mig förr – men nu har jag verkligen gjort mig av med de flesta. Några ligger dock kvar där och lurar i vassen … Då gäller det att tänka aktivt igen. Det är ett ständigt arbete. 😀

 • Reply Emmy 3 februari, 2018 at 13:00

  Härlig reflektion! Jag ska börja tänka mer så och ”prata” mer så med mig själv.
  Just nu jobbar jag mycket med ordet/ tanken ”jag väljer”. Det är ett sätt som hjälper mig med min medvetna närvaro. Om jag till exempel tänker eller säger ”jag blir så himla arg på den människan!” så försöker jag hejda mig med tanken att ”nej men vänta nu, nu väljer jag att bli arg. Finns det fler alternativ att välja på?” Ungefär så. Eller när jag går upp i stress och blir stirrig så kan jag försöka lugna mig med orden ”nu väljer jag att stressa istället för att vara rationell”. Funkar så klart inte i allt men mycket. Jag har varit utbränd och vägen tillbaka underlättas enormt av att identifiera små tanke-tjuvar. Kram och tack för en fin och viktig blogg.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 9 februari, 2018 at 08:05

   Vilket bra förhållningssätt för att göra sig själv medveten. Jag tror att det är precis sådana knep som man måste ta till vid utbrändhet och utmattning, för att få bukt med sin situation. Och precis som du säger – för att identifiera tanke-tjuvarna.
   Tack för din kommentar, det gör mig glad när andra delar med sig av sina erfarenheter. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.