mina funderingar

Vad meningen med livet?

meningen med livet

 

Måndag morgon och jag går ut hårt och ställer en djup fråga. Vad är meningen med livet egentligen? Det är en fråga som människor funderat över i alla tider. Och svaren är förstås delade. Det finns de som säger att det inte finns någon mening. Det finns de som säger att meningen är upp till oss själva att skapa. En del hävdar att det är att föröka sig som är livets mening, och ur en biologisk synpunkt är det väl så. Men det vore ju väldigt sorgligt eftersom det då skulle innebära att alla de som inte får barn skulle leva ett meningslöst liv. Det finns också de som lever med livsuppgifter som den största meningen i livet, alltså att ett projekt eller en strävan efter något speciellt som kan vara både individuellt eller på ett religiöst eller politiskt högre plan.

Ja, beroende på vilken värdegrund man har så är det nog upp till en själv. Jag har funderat en del och kommit fram till meningen med mitt liv på ett högst individuellt plan. Och det är egentligen inte bara en enda mening utan fyra ingredienser som bygger min mening. Det är i alla fall fyra som jag upptäckt hittills. Kanske kommer jag att hitta fler längs vägen. Och när jag sitter där i gungstolen med skrynklig hud och en katt i knät i slutet av livet så kanske jag funnit en stor samling.

 

Livets mening

 1. Att skratta så att man kiknar och får ont i magen och tårarna sprutar. Det händer ju faktiskt inte så ofta att man brister ut i sådana skratt och det är inget som går att framkalla och fuska sig till. Det kan hända när man minst anar det. Och det är en underbar känsla.
 2. Att ha riktigt goda och intressanta samtal. Sådana där samtal som man liksom sugs in i och tidsuppfattningen nästan försvinner. Sådana samtal kan faktiskt uppstå lite när och var som helst utan förvarning. Det kan givetvis vara med goda vänner, men det kan likaväl vara med helt nya människor som man träffar på någon konferens, semester eller någon man råkar hamna bredvid på tåget och som man inte ens vet namnet på. Ibland klickar det bara och det är fina ögonblick.
 3. Att hamna i flow. Det där flowet är härligt, det är när man gör något och det går riktigt bra, och både tid och rum bara försvinner. De där flowen kan för mig variera i tid men de kan pågå som bäst i upp till 2-3 timmar. Oftast är det på jobbet det sker, när jag skapar något som jag tycker är riktigt roligt och ofta i kombination med någon bra musik i bakgrunden. Ibland kan jag ”fuska” mig till flow genom att framkalla de med speciell musik. Men det är liksom att gå bakvägen och inte 100% äkta. Men i brist på ett riktigt flow så funkar det fint.
 4. Att drabbas av lyckorus. De kommer ofta helt oanmälda och kan göra mig överraskad. Att drabbas är som att det rusar bubblande och söt sockerdricka genom blodådrorna. Rusen varar ofta bara några tiotal sekunder men jag kan leva på dem länge. De kan hända precis när som helst. Mitt i något moment på jobbet, när jag är ute i naturen, när jag vattnar i trädgården, men oftast när jag är ensam (eller med Mattias) eftersom jag tror att jag måste vara ensam för att de ska kunna släppas fram och att jag ska upptäcka dem.

 

Givetvis har jag målsättningar i livet, saker som jag vill uppnå, uträtta och göra. Och att ha funnit kärleken är det mest fantastiska. Men de sakerna är inte meningen med livet i sig själva. De kan vara förutsättningar för att meningen kan uppstå. Enligt mitt sätt att se det så är det punkterna ovan som skapar mening med mitt liv. Och gemensamt för dem är i stort sett att de inte går att konstruera och återskapa. De händer liksom bara. Givetvis kan jag se till att jag sätter mig i sammanhang där sannolikheten för att de ska hända är högre än vanligt. Men mer än så kan jag inte göra.

Sedan tycker jag också att det finns en högre mening som gäller oss alla och det är att se till att göra gott mot allt och andra och därmed lämna den här världen litet bättre än vad den var när vi kom hit.

Nu vill jag gärna höra vad meningen med ditt liv är och om du har hittat andra ingredienser?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Angeliqa 30 januari, 2017 at 08:24

  Åh – ja flow och glädjerus det måste vara meningen med livet! Jag lever fortfarande på lyckovågen sen Åre <3 KRAM

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 11:51

   Flow och glädjerus är verkligen fantastiskt.
   Och helgen i Åre – den lever vi på länge. 🙂 <3
   Kram Sofia

 • Reply Sara 30 januari, 2017 at 09:02

  Intressant inlägg, den här frågan gillar jag. Jag har nog inte funderat så väldigt mycket egentligen över den. Så jag vet inte om jag ännu kommit fram till så mycket förutom att jag vill må bra och göra gott. Jag har nog inte lyckats identifiera exakt vad det innebär men jag ska faktiskt fundera på det och kanske skriva lite i min dagbok, det brukar vara ett bra sätt att resonera sig fram till saker.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 11:55

   Det är inte så lätt att komma fram till ett svar. Och jag tror att det är en fråga som kanske kommer att vara med hela vägen in i mål, så att säga. Så spännande att du ska skriva i din dagbok om detta. Hoppas att det väcker några nya tankar hos dig. <3
   Kram Sofia

 • Reply Jenn - forever abroad 30 januari, 2017 at 09:35

  My god, så fint beskrivet alltihop. Du sätter verkligen fingret på det och jag kan inte annat än att hålla med.

  Jag kan också känna att ”vistas i naturen och studera det vackra i det lilla och stora” på något sätt är väldigt mycket meningen med allt. När jag befinner mig vid hav/berg och är 100% närvarande kan jag känna att ”jaa, det är ju detta som är meningen med allt!”

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 12:02

   Tack, vad glad jag blir att du gillar det! Att se det vackra i det lilla och stora är jag verkligen benägen att vilja plocka in. Och naturen! Den framkallar de mest fantastiska känslor. Och jag håller med dig om att den får oss att känna meningen med livet.
   Kram Sofia

 • Reply Pia 30 januari, 2017 at 09:39

  För min mamma var det solklart. Meningen med livet var barnen o barnbarnen. Så enkelt. Jag har inga barn men för mig är det lika självklart o inget jag grubblar på: att finnas till o att göra skillnad i det lilla under den tid som är min 😊

  Hoppas att dagen blir fortsatt bra 🐛

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 12:03

   Det är också väldigt fint att det kan vara så olika för oss. Det gäller helt enkelt att hitta sin grej. Att finnas till och göra skillnad, det är fint! <3
   Kram Sofia

 • Reply Mia Bergvall 30 januari, 2017 at 13:13

  Vilken bra lista! instämmer med dig om att hitta kärlek, få barn osv i sig inte är meningen med livet men det kan tveklöst vara bra förutsättningar för att bli lycklig!

 • Reply Ekenäsliv 30 januari, 2017 at 15:27

  Onekligen en gigiantisk fråga som är svår att ge ETT svar på.
  Men att känna lycka och glädje är oerhört viktigt för mig.
  Balans och välbefinnande.
  Lugn och ro.
  Galenskaper och roligheter.
  Ha en fin måndagskväll!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 12:10

   Ja, det är rent omöjligt att hitta ett enda svar på denna fråga. Jag gillar dina ledord. De känns bra!

   Hoppas att du får en fin dag!
   Kram Sofia

 • Reply Emschen 30 januari, 2017 at 22:01

  Meningen med mitt liv är precis som meningen i ditt liv, uppdelat på olika viktiga saker.
  Min främsta är godhet, att leva i godhet och lära ut godhet.
  Att känna den där lyckan som är så avbeväpnande. Den där lyckan som inte gör att man hör änglakör utan som gör att tiden stannar och lugnet lägger sig som en varm filt. Lyckan kommer bara i stunder och är inget konstant tillstånd och det är det som gör det så härligt.
  Ja det är de stora meningarna, de andra är saker som att alltid utvecklas och växa som person, att skratta och gråta, att känna. Att inte låta livet stå på vänt och sedan missa det.
  Ja lite så tänker jag.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 12:13

   Jag gillar verkligen din beskrivning av lyckan som en varm filt. precis så är det ju. Väldigt, väldigt behagligt!
   Att göra gott och leva i godhet är verkligen en grundläggande mening med livet. Och något som borde gälla oss alla. Att göra gott är gott för andra – och samtidigt för en själv. Ingen förlorar på det! <3
   Kram Sofia

 • Reply Åsa 31 januari, 2017 at 10:09

  Åh, ett ämne som är lite som rymden, överväldigande och lite svårt att greppa om. Och lätt att blanda ihop med lycka? Eller är meningen med livet och lycka samma sak? Rent retorisk och filosofiskt alltså. Kan man vara lycklig utan att ha hittat meningen i sitt liv? Kan man ha mening utan lycka? Jag tror, som du, att det är högst individuellt vad man upplever som meningen och lycka i livet. Men jag tror också att många, framför allt yngre, i dagens samhälle hamnar lite i väntan på grund av att man har fullt upp med jakten på just detta. Att inte kunna landa och finna ro och glädje i det man är, gör och har istället för att sakna det man inte har. Jag tror till exempel att vi behöver vara lite mer carpe diem och mindre försöka förverkliga sig själv och bli bekräftade i sociala medier. Det blir liksom ändå bakvänt och inte på riktigt. För är det hela sanningen man visar, eller är det en tillfälligt tillsnyggad fasad? Och vad är viktigast, likes eller mänskliga relationer? Jag tror att meningen och lyckan finns i de små vardagliga sakerna; som du skiriver, i skrattet, flowet och absolut i det goda samtalet! Eller när det börjar bli vår och solens första värmande strålar träffar näsan. Eller doften av nybryggt kaffe, om man nu gillar det. Eller bara att lyssna till fåglarna.

  Jag ställer mig ibland frågan om meningen med livet och kommer ofta fram till ungefär samma svar; för mig är det bland annat att kunna hjälpa andra som behöver det, på olika sätt. Jag vill inbilla mig att det ger mig mer tillbaka, att jag då kan hitta friden i mig själv och kunna vara en bra medmänniska. Och att alltid vara vänlig, respektfull och ärlig mot människor. ”Everyone is fighting a battle you know nothing about. Be kind, always.” är ett av mina livsmotton.

  Eller så är meningen med livet bara att ligga i soffan och äta choklad! 😉
  Fast jag tror mer på det lite trådlösa och halvflummiga svamlandet i texten ovan. Tack för ett tänkvärt inlägg! Kram <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 31 januari, 2017 at 12:16

   Wow, vilka underbara tankar Åsa! Väldigt filosofiskt och kul att diskutera och höra andras idéer och funderingar. Jag minns när jag var liten och tänkte på rymden. Jag blev nästan galen av att inte förstå och fatta hur stort och okänt det var. Det är lite samma här, men för varje år som går så lägger man några pusselbitar i det oändliga pusslet. Det känns fint ändå.
   Och att vara snäll. Det är nog faktiskt den finaste egenskapen man kan ha!
   Tack för alla dina tankar. De var berikande!
   Kram Sofia <3

 • Reply Rania {Rowan Tree} 31 januari, 2017 at 15:50

  Jag tror definitivt inte på att det finns någon stor mening med livet, utan som du skriver något individuellt. För mig är det nog att se till att jag alltid mår bra och är glad, och att jag går igenom livet med positivitet. Jag vill njuta av livets alla små stunder och skapa förutsättningar för att mitt liv och vardag ska vara så tillfredsställande som möjligt. Jag vill kunna se tillbaka på livet och veta att jag inte har slösat bort min tid på att arbeta med något betydelselöst för någon annan utan att jag har njutit, varit glad och sann mot mig själv. Att jag har känt, upptäckt och upplevt. Spännande möten, bra samtal och att vara sann mot mig själv samt andra, alltid visa stor acceptans och respekt – det är också en viktig ingrediens. Att vara ute, slita och röra på kroppen, känna naturen.

  Håller med i mycket av det Åsa skriver. Både det trådlösa och flummiga men också det där om soffan och chokladen 😉 Choklad och kaffe är två viktiga ingredienser! Och såklart katter <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 februari, 2017 at 16:14

   Ja, vi har till stor del samma syn på det här med meningen med livet. Kanske är det därför som vi kommer så bra överens. 😉
   Stor kram och trevlig helg! <3

 • Reply Wilda 1 februari, 2017 at 21:25

  Så intressanta tankar och perspektiv. För mig är nog meningen med livet, efter att ha levt många år helt utan den, att utvecklas och att hitta mig själv, lära känna mig och låta världen och andra människor få utveckla mig. Ta hand om livet, i allt som lever här, försöka göra det på allra bästa sätt. Ta tillvara det naturliga, skapa min livsväg och mitt liv. I möten med andra, i möten med naturen och framför allt i mötet med mig själv. Jag tror mycket på utveckling och rörelse, eftersom det finns i allt som är liv. Allt som lever rör sig hela tiden åt något håll. Där har mina tankar om meningen med livet landat. I att följa och hitta min egen rörelse i samspel med andras och världens på något vis…

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 2 februari, 2017 at 08:36

  Jag har nog inte varit så specifik som du, men jag skriver under på precis det du säger. Tidigare har jag sagt: ”att uppleva lycka så ofta som möjligt”, och jag tycker att dina punkter är olika varianter på lycka. Jag skulle också vilja lägga till två saker:

  – Att lära sig nya saker. Känslan av att hela tiden röra sig framåt.

  -Fysisk närhet. Varje gång jag är fysiskt nära någon som jag älskar känner jag att jag tankas med energi och livsglädje.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 februari, 2017 at 16:26

   Ja, jag är helt klart benägen att ta till mig dina punkter till meningen med livet. Att ständigt utvecklas och lära sig nytt berikar verkligen livet. Och fysisk närhet likaså. Tack för dina bidrag till meningen med livet. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Alicia 4 februari, 2017 at 17:24

  Så fint att få läsa dina tankar, och dina listade livsmeningar! Blev helt full i fnitter av bara tanken på punkt 1, för det fick mig att börja fundera på vilka genvägar jag har till det där asgarvet och jag kom på två, som fick mig att skratta så jag började gråta utan att ens googla rätt på dem, sen googlade jag upp dem och började skratta igen. Nu måste jag nämna dem fastän de inte är helt relevanta:
  1. ”Ecce mono”, den olovliga restaureringen av en förfallen Jesusmålning av en 80-årig tant som såg det som sin plikt att ”fixa till” den.
  2. Scenen i The Secret Lives of Pets när överklasspudeln Leonards ägare går hemifrån med orden ”You be a good boy, Leonard” varpå pudeln sätter på System of a Down och en massa hundar börjar dansa och i synnerhet en PYTTELITEN hund i soffan som får mig att kvida av skratt (har sett scenen en miljon gånger).

  Så jag vill bara säga tack, för att du lurade mig rätt in ett av de där sällsynta ögonblicken av gråtskratt med ont i magen.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 februari, 2017 at 08:33

   Det är fint att kunna hitta genvägar in i det där asgarvet. Tack för tips, jag ska kolla upp och se om de är en genväg även för mig. Ofta är ju det där högst personligt och jag kan tycka att något är hysteriskt kul och min man drar knappt på munnen. Och tvärtom.
   Så fint att du kunde få till ett gråtskratt. Det är fint. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Emilia - vila & life design 4 februari, 2017 at 22:40

  Tänk att du skrev det här inlägget på min födelsedag! Känner mig extra träffad!
  Meningen med mitt liv är just nu att känna olika saker. Och att läsa. Känna rofylldhet ligger högt i kurs vill jag lova. Läste också ditt inlägg om att känna sig trött – och det kan jag skriva under på. Det är som att allt skulle behöva stanna upp lite för min del. OCH: när jag öppnade nästa vecka i kalendern blev jag glatt överraskad: nästan tom vecka. Som på beställning!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 8 februari, 2017 at 08:54

   Så fint. Det finns en mening med allt. 🙂
   En tom vecka i kalendern är underbart. Det gäller bara att försöka hålla det så, det är så lätt att fylla på. Nästan för lätt.
   Att känna olika saker är en fin mening. Det hinner man ju inte med när det är för fullt.
   Hoppas att din ”tomma” vecka är fin. 🙂

 • Reply Jennie Jakobsson 12 mars, 2018 at 14:55

  Intressant inlägg! Dina fyra punkter låter härliga 🙂

  Jag tänker meningen med livet som något som ska vara för världens skull, inte enbart min egen. Likt de som anser att meningen är att föröka sig (men angående det tycker jag precis som du, plus att varför ska man föröka sig om det inte finns någon annan mening??) Det var faktiskt för bara någon vecka sedan som det slog mig vad jag anser är meningen med livet, för mig.

  Om jag gör något fel, exempelvis råkar säga något som kan såra, så vill jag att andra talar om det för mig så att jag kan bli en bättre människa. Så brukar jag tänka, och som lärarstuderande planerar jag att säga just det till eleverna i framtiden. Jag vill veta vad jag gör som är tokigt så jag kan göra det bättre nästa gång. Jag hoppas andra tar efter. Och en dag slog det mig att meningen med livet för mig måste vara just det: att alltid sträva efter att bli en bättre människa. Så kanske jag kan inspirera andra att bli bättre människor och så gör de likadant i sin tur och så blir världen till slut en bättre plats. Eftersom mänskligheten troligtvis inte kommer dö ut inom den närmsta tiden så måste väl ändå meningen med livet vara att göra världen till en bättre plats att leva på. Alla andra djur tjänar ju också på att människor handlar ”rätt”.

  Sedan har kanske folk olika syn på vad det innebär att vara en bra människa, men det borde väl rimligen vara (med enstaka undantag, när det är nödvändigt) att behandla andra på ett sätt som gör att de mår bra, i stunden och i det långa loppet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 mars, 2018 at 19:10

   Så himla intressant att läsa dina tankar och funderingar. Och jag skriver helt och hållet under på det. Att varje dag bli en lite bättre människa än vad jag var igår – är verkligen meningen med livet. Jag jobbar aktivt med det genom utvärderingar och självrannsakningar av mig själv emellanåt för att kunna identifiera vad jag kan göra för att bli än bättre medmänniska.
   Så himla hoppfullt. Med den inställningen kommer du att bli en strålande lärare! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply den kreativa veckan 5/2017: snäckor och limpor - Alicia Sivert 22 juli, 2018 at 17:37

  […] vi äter (kaffe, jordnötter, vanilj, mango, peppar m.fl.) växer i naturen! + Sofias inlägg om meningen med livet. + Göteborgspostens intervju med Katarina […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.