odling

Väldigt små men mycket starka

 

En av de saker som jag gillar att odla är chili. Dels för att jag älskar stark mat och kryddar gärna det mesta med chili, och dels för att de är så otroligt tacksamma att odla. De ger mig långt mycket mer chili än vad jag egentligen klarar av att äta på ett år. Men det är kul att ge bort också.

chili-2

Jag vet inte vad chilisorten heter, men den är otroligt stark. Det skulle kunna vara piri-piri, med tanke på storleken och styrkan. Hur som helst så har har odlat samma sort i många år och det kan jag fortsätta i all oändlighet med, eftersom jag tar frön från dem. I våras satte jag 26 frön, för jag tänkte att många av dem kanske inte överlever. Men det gjorde de. Allihop. Därför har jag haft en smärre chilifabrik i år. Och de trivs verkligen i mitt växthus.

chili-3

Jag tar hand om dem på lite olika sätt. Några delade jag på mitten och torkade i ugnen på svag värme. När de är klara och torra nog så mortlar jag dem till chiliflakes som jag gärna använder i min tacokrydda. Resterande frukter låter jag bara ligga på tallrikar i fönstren och torka av sig själva. Jag spar dem sedan hela och när det är dags att använda dem hackar jag dem och stoppar i maten, exempelvis en röd linssoppa. Eller i bröddegen också för den delen.

chili-4

Vill en inte att det ska slå eldsflammor ur munnen så kan den vara en bra idé att plocka ur kärnorna, för de är riktigt starka. Men jag gillar hett. Men inte så hett att jag inte känner vad det smakar förstås.

Så glöm nu inte, om du hittar en chilisort som du gillar, ta fröna och stoppa i en kruka med jord så har du chiliförsörjning så länge du lever.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Emschen 19 oktober, 2016 at 11:26

  Jag har skördat 2 chili i år, första gången som jag har odlat chili. Riktigt kul att kunna skörda! Det blev en mycket god gurksoppa med vitlök och chili, bara vitlöken som kom från mors kollo.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 oktober, 2016 at 13:28

   Åh, det lät spännande med gurksoppa. Det har jag aldrig ätit. Det är en fin känsla att kunna laga mat på sina egna grödor. <3

 • Reply Christin 19 oktober, 2016 at 12:11

  Odlade också chili ett år och blev förvånad över hur tacksam den var. Roligt! Det är ju dessutom jättefint att torka chili! Och förresten! Så fint med lamporna (!?) på första bilden!!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 oktober, 2016 at 13:29

   Ja, står den bara i rätt förhållanden så behöver en inte göra något mer för att få chilifrukterna att frodas.
   Tack, mitt lampprojekt lyser fint i växthuset om kvällarna nu. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.