Livet

Varför är du vegetarian?

vegetarisk mat

 

Varför är du vegetarian? Den frågan har jag fått många gånger genom livet, men med flera olika tonfall. En del är positivt och uppriktigt nyfikna på mitt val. Medan en del är kritiska och skeptiska. Den senare delen är inte lika vanlig på senare år dock. Attityden har verkligen förändrats.

Jag har varit vegetarian sedan jag var i 4-årsåldern. -Jaha så dina föräldrar är vegetarianer, brukar då frågan lyda. Nej, det är de inte. Och det var inte så att jag då ens visste vad ordet vegetarian betydde eller ens hade det i mitt vokabulär. Men det var då jag insåg att det var djuren vi åt upp. Och därmed slutade jag att äta kött och har inte gjort det sedan dess. Den etiska anledningen är den viktigaste för mig men givetvis har det tillkommit två nya stora dimensioner till varför. Miljön och hälsan.

Idag är det superenkelt att vara vegetarian och vegan, som jag nästintill är. Det är dessutom trendigt. Något det inte var under min uppväxt och skoltid då jag ansågs vara ett kräset ufo. Vart jag än kom så tjatades och gnatades det på mig om min mathållning. Jag är glad och stolt för min envishet och att jag inte gav upp.

Just nu är det otroligt enkelt att vara vegetarian och jag blir nästan perplex när jag får flera rätter att välja på när jag är på restaurang. Tidigare var det bara att ta det ofta, icke definierade, vegetariska alternativet och äta det som bjöds. Jag har aldrig varit van att ha flera alternativ att botanisera bland. Det är en ny och spännande upplevelse.

Under alla år så är det generellt män som varit mest skeptiska. De har gått i försvarsställning så snart de insett att jag inte ätit kött. Jag har fått förklarat för mig att de minsann ska tvinga eller lura i mig kött. De har försvarat sig och idiotförklarat mig, utan att jag någonsin har ifrågasatt dem eller någon över huvud taget som äter kött. Uppenbarligen har jag trampat på ömma tår bara genom att välja att inte äta djur. Hur nu det kan uppröra. Det är ett fritt val och upp till var och en.

Idag får jag bara uppriktigt intresserade frågor om att jag är vegetarian. Ofta av människor som själva vill testa mer vegetariskt i sin vardag men inte riktigt vet hur en ska gå till väga. Det är verkligen inte svårt, det är bara ett annat sätt att tänka.

Jag är så glad över det nya stora intresset för det vegetariska – för djurens, miljöns och min egen skull.

Hur ser du på vegetarisk mat? Är det något du bemästrar eller vill utforska mer? Är du nyfiken eller ointresserad?

Om du är nyfiken och vill ha inspiration kan du kolla in min egen receptsida eller någon av mina favoritbloggar med just vegetarisk mat:

Made by Mary

Det gröna skafferiet

Tuvessonskan

Vegokäk

Våra oköttsliga lustar 

Vegolicious

Cashew Kitchen

Inte bara sallad

Goji Girl

Vegoteket

 

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Finurliga fröken 27 september, 2016 at 13:04

  Jag blev vegetarian som 15 åring. För att min kompis blev de. Grupptryck helt enkelt. De var inte smart. Jag tyckte inte om grönsaker och hade inte nån koll på vad min kropp behövde. Jag blev ordentligt sjuk. Hela min kropp tömdes på järn. Så jag fick sprutor och började äta kött igen. Sen dess får jag med jämna mellanrum järnbrist. Jag förstörde dessutom mina pigment och kan inte längre få färg. Så jag vågar inte mixtra med de igen. Även om jag borde äta mindre kött och mycket mer grönt. Men de jobbar jag på. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 september, 2016 at 07:41

   Det gäller att vara medveten om vad en gör. Järnbrist är inte kul, jag hade det också till och från i mina sena tonår men det repade sig med tabletter och genom att börja tänka på min kost. Gröna grönsaker, som spenat, persilja och broccoli innehåller massor med järn. Hoppas att du hittar en väg som funkar för dig.
   Kram Sofia

 • Reply Annie - lättlagat vegokäk 27 september, 2016 at 17:20

  Vilken ÄRA att få vara med på din lista! Tack ska du ha! <3

  Jag är också så himla glad över att det har skett ett snabbt skifte – det var inte alls lika lätt för 10-15 år sedan. Jag vill verkligen erövra det vegansk köket och lämna ost och mjölkprodukter mer och mer bakom mig. Det är dock svårt med feta och parmesan.. Jag är dock himla nöjd över att jag äter såå mycket mer veganskt än jag gjorde för bara några år sen!

  Kram 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 september, 2016 at 07:46

   Det är klart att DU ska ha en plats på listan. 🙂
   Ja, det har underlättat mycket de senaste åren. Utbudet och acceptansen har ökat nu. Och det känns så himla befriande.
   Jag har frigjort mig nästan helt från mjölkprodukter de senaste åren och gått över till växtbaserat. Det har faktiskt varit förvånansvärt enkelt, dock håller jag krampaktigt kvar smöret. Det är svårt att släppa. Ägg köper jag bara från grannens fem glada hönor som de räddat från industrin, tror inte att jag kommer att sluta med det på ett tag.
   Kram Sofia

 • Reply Christine 27 september, 2016 at 20:56

  Jag vet inte om jag ser mig som vegetarian, men jag äter verkligen inget kött. Det bär emot. Omtanke om det levande är mitt skäl. Tänker med vego jag med, känns så hemskt att kalvarna inte skall få dricka sin mammas mjölk. En sojaböna har inte samma behov som en kalv tänker jag.
  Dock äter jag ibland fisk skall jag väl säga. Min katt älskar torsk så då brukar vi dela han och jag. Älskar dina recept och bestämmer mig här och nu att jag skall bli bättre på att laga vegetarisk mat och inte bara äta grönsaker som sallad eller soppor. Tack för inspirationen, för lusten och glädjen i dina recept 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 oktober, 2016 at 10:18

   Vad fint du skriver Christine! Oavsett vilka val en gör så önskar jag att de ska vara aktiva, att det finns en tanke bakom och en grund i hur en tänker. Och att en kan stå för sina val.
   Vad kul att du gillar mina recept. Och jag känner mig stolt över att jag fick dig att känna dig inspirerad, glad och lustfyllt. Tack för det! 🙂

 • Reply Rania {Rowan Tree} 28 september, 2016 at 08:08

  Vi äter mycket mer vegetarisk mat nu än förr och lär oss hela tiden mer om nya recept och så – det är jättekul! Det blir vegetariskt ett par gånger i veckan (+ matlådor!). Vi försöker hitta en bra balans där vi äter en hel del vegetarisk, när vi väl äter kött väljer vi att köpa riktigt bra kött, det får hellre kosta lite mer och så äter vi mycket mindre portioner kött när vi väl äter det. Det känns riktigt bra för oss i nuläget – om vi blir 100% vegetarianer i framtiden återstår att se 🙂

  Svar: Ah det är magiskt, dimma alltså… Jag tycker om morgnar väldigt mycket jag med, men har verkligen inte haft någon ork eller lust att gå upp. Jag fungerar dock väldigt bra på kvällarna också 🙂 Tack, det hoppas jag med! Önskar dig med en toppenfin dag <3 Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 oktober, 2016 at 10:38

   Oavsett om en väljer att vara vegetarian eller inte så är aktiva val viktiga. Och det har ni gjort.
   Jag önskar dig en fin helg! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Cajsa - Gröna Moment 2 oktober, 2016 at 13:19

  Med tanke på hur världen ser ut idag i förhållande till hur mycket utsläpp köttindustrin ansvarar för bör det egentligen vara köttätarna som ska behöva besvara frågan ”varför äter du kött?”, snarare än att vegetarianerna ska försvara varför vi inte äter kött. Dessutom är ju vegetarisk mat så fantastisk 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 oktober, 2016 at 08:00

   Du har helt rätt där! Det är de som ska få frågan. Hoppas att normen blir så inom en snar framtid. 🙂

 • Reply Isabell 4 oktober, 2016 at 22:46

  Vilken fantastiskt inspirerande inlägg! Vi har dragit ner drastiskt på köttkonsumtionen de senaste två åren och märker verkligen skillnad på hälsan! Det är ett jätteviktigt ämne som verkligen behöver pratas om! Bra skrivet!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 6 oktober, 2016 at 07:05

   Tack Isabell! Kul att ni märkt hälsoeffekter. Det är så många parametrar i detta med köttet. Oavsett varför man väljer att avstå eller dra ner så gör en skillnad. <3
   Kram Sofia

 • Reply Året 2016 - en sammanfattning - Hildas 30 december, 2016 at 06:50

  […] Detta var månaden då jag gav mig iväg 10 dagar på en långvandring längs otroligt vackra Kungsleden, jag skrev om hur tiderna förändrats i och med att jag gör mig av med allt och så berättade jag om varför jag är vegetarian. […]

 • Reply 6 goda vegetariska recept | Vegetarisk mat | Hildas 10 februari, 2017 at 07:17

  […] för vegetarisk mat har verkligen skjutit i höjden. Tidigare kände jag mig ganska ensam i att vara vegetarian, men med åren har det verkligen förändrats. Och det känns roligt. Jag har inga problem med att […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.