mina funderingar

Varför nedvärderar vi vårt hantverk?

 

Vad är det med ordet pyssel/pyssla? Jag har många gånger funderat på det ordet och tycker att det är ett rätt så dåligt beskrivande ord egentligen men det finns ingen bättre synonym och jag har inte analyserat det mer än så. Men så i morse så hörde jag en jätteintressant diskussion på Morgonpasset i P3, med Hanna Hellquist i spetsen, som jag för övrigt älskar. Och då spann mina tankar kring detta iväg igen.

Det är bara tjejer som pysslar. Om tjejer exempelvis skapar virkade vackra djur efter egna mönster, skapar recept och dekorerar vackra bakverk, syr om kläder efter egna idéer eller renoverar möbler så benämns det som att hon pysslar. När det i själva verket handlar om hantverk, otroliga talanger och kunskaper. Att säga att hon då har pysslat ihop något är faktiskt att nedvärdera det hantverk som det egentligen handlar om. Jag själv säger ju att jag pysslar när jag skapar saker, det gör vi nog alla tjejer när vi har kreerat något. Det är att förminska oss själva när vi säger att vi bara pysslat lite, när vi i själva verket skapat något från grunden. Hela bloggsfären är fylld av massor av otroligt tekniskt skickliga och duktiga tjejer som skapar, formger, uppfinner, illustrerar, handslöjdar och målar – men allt de gör i mångas ögon är att pyssla. Eller att vi själva faktiskt skojar bort våra färdigheter och förringar dem med att säga -Äsch, jag har bara pysslat lite.

Jag har aldrig i mitt liv hört en kille, över 7 år, säga att han pysslat. Inte heller har jag hört män som håller på med hantverk (ja, jag känner flera) som säger att de pysslat när det skapat sina vackra alster i trä, silver eller betong. Men vi kvinnor, vi pysslar vi – oavsett vad vi gör. Även om vi gör samma hantverk. Det är märkligt. Mycket märkligt!

Jag vill härmed inte säga att ordet pyssla är dåligt. Det kan faktiskt vara mycket bra, bara det används på rätt sätt och inte om allt.

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Ulrica – Krii's Kitchen 5 november, 2014 at 10:00

  Åh du har så rätt i det. Hädanefter ska jag inte prata pyssel utan skapa, tillverka eller något annat ord som bättre förklarar vad det är jag gjort. 😀

  • Reply hildashem.se 7 november, 2014 at 07:20

   Pyssla kan man ju göra men det gäller att använda det till rätt tillfälle 🙂

 • Reply Gunnel 5 november, 2014 at 10:09

  Du har så rätt!!! Varför benämns allt vi tjejer gör med pyssel? Min man har minsann aldrig pysslat när han varit i garaget. Jag ska bli stolt över det jag skapat och inte skoja bort det. Tack! <3

 • Reply Slow-Eva 5 november, 2014 at 13:37

  Hej, jag tycker inte alltid att pyssla är ett ord som nedvärderar det vi gör. Däremot är det ju jättetråkigt att nedvärdera det en gjort genom att säga – jag bara pysslade lite. Och jag hör även pojkar som pratar om att de pysslat, med stolthet. Pyssel för mig är mer avslappnat handarbete utan så mycket krav. Men jag handarbetar också och är stolt skapare. Men andemeningen är att vad vi än kallar det ska vi vara stolta över det vi skapat tycker jag 🙂 och verkligen inte på något sätt nedvärderar det vi eller andra skapat/gjort/producerat/pysslat/handarbetat/kreerat.

  • Reply hildashem.se 7 november, 2014 at 07:18

   Helt rätt! Pyssel kan verkligen vara någon fint och avslappnat. Kul att höra att du hör pojkar som pysslar, det känns fint 🙂

 • Reply Choices by Annie 5 november, 2014 at 17:14

  Vet precis vad du pratar om. Jag har ofta benämt det jag gör som pyssel. Men när jag äntligen för två månader sedan registrerade mitt pyssel som företag så började jag byta ut just ordet pyssel och ersätta det med skapande. Jag pysslar inte jag skapar, det tog ett tag att vänja sig vid tanken, pyssla lät så mycket enklare, kravlöst medan skapa låter så stort och verkligt. Men jag insåg att ska jag driva ett företag så måste jag lära mig att benämna det jag gör med dess verkliga ord. Skapa. Så här åker jante ner i skräpkorgen och jag vågar benämna mitt pyssel för skapande.
  Tack för ett bra inlägg.
  //Annie

  • Reply hildashem.se 7 november, 2014 at 07:18

   Ja, det gäller att hitta rätt ord till rätt tillfälle. Kul med ditt företag. Stort lycka till! 🙂

 • Reply Rumpetuss 5 november, 2014 at 18:10

  Så bra och klokt inlägg! Håller med helt och hållet!

 • Reply marlineblogg 6 november, 2014 at 15:09

  Vet inte om jag säger pyssel. Men att jag gör saker. Broderar, bakar, syr etc.

 • Reply Anonym 6 november, 2014 at 17:28

  Själv använder jag det om jag håller på med nåt hemma; städar, diskar, sköter om blommor, sorterar post, lagar mat etc..om någon frågar, istället för att gå in på allt vad man gör så säger jag bara att jag pysslar lite hemma! 🙂

  • Reply hildashem.se 7 november, 2014 at 07:21

   Ja, det är lätt att ge allt det där man gör ett samlingsnamn 🙂

 • Reply At Shortcut Road 6 november, 2014 at 18:02

  Min man grejar och jag pysslar.. Har faktiskt aldrig tänkt på det. Värt att fundera på 🙂 Tack för fin inspiration!

  • Reply hildashem.se 7 november, 2014 at 07:19

   Ja, det är intressant. Tack själv! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.