minimalism

Varför räcker tiden aldrig till?

 

Ett svar som man ofta hör när någon svarar på frågan om hur läget är: -Tack, det är fullt upp.

Det är alltså ett tillstånd som anses positivt och helt normalt. Man ska ha fullt upp, då framstår man som bra och lyckad. På något konstigt vis är det glorifierat att vara upptagen. Det verkar ha blivit normaltillståndet för oss.

Att vara upptagen jämt är ett val vi gör själva, vill du inte vara upptagen jämt så gäller det att själv se till att inte vara det. Annars är det lätt att det bara blir så.

Det här med att ha tillräckligt med tid för det man vill kan verka som en dröm. En ouppnåelig dröm. Går det någonsin att hinna dit? Hur många gånger har man inte sagt: när det här projektet är slut, när jag är klar med den här renoveringen, när flytten är gjord, när julen är över – då kommer jag ha tid för det jag vill göra. Jag har gjort det massor av gånger. Men med facit i hand hur ofta har det funnits tid över? Oftast har det kommit andra saker i vägen –  saker som bara måste fixas först, sedan kommer jag ha tid… Man kommer liksom aldrig riktigt fram.

Vem har inte önskat sig fler timmar på dygnet? Det tror jag att vi alla har gjort. Men tiden är ju det mest rättvisa vi har – det handlar bara om vad vi väljer att göra med den, som blir skillnaden mellan oss. Och vi måste göra det aktivt. Hur kan man då göra det?

 

1. Analysera vad din tid går åt till idag

Vad fylls dina dagar med idag? Vad gör du? Hur många timmar lägger du på dina olika aktiviteter? Börja med att kartlägga dig själv och se hur illa eller bra det är ställt med din tid. Man måste ha koll på nuläget för att kunna veta hur man ska kunna förbättra saker. Eller för att inse att man har det bra som det är.

 

2. Fundera över dina prioriteringar

Fundera över vad det är du allra helst vill ägna dig åt i livet i allmänhet och just nu i synnerhet. Kanske är det att umgås mer med familjen, ta långa promenader, börja dreja i lera som du alltid drömt om eller att jobba ideellt i den förening du älskar. När du kommit fram till vad du vill, ska du se till att prioritera det först.

 

3. Lämna lediga luckor i kalendern

Om man inte ser till att aktivt lämna luckor i kalendern, så är det lätt att tro att alla dagar kan bokas upp. Och innan vi vet ordet av så är kalendern fullklottrad med aktiviteter och åtaganden. Skapa alltså fler luckor i kalendern. Saker händer i livet, grejer vi inte hade en aning om dyker upp. Både roliga och jobbiga händelser. När dessa händelser dyker upp är det skönt att ha utrymme för dem. Precis som vi har ett buffertkonto för oförutsedda utgifter i vår ekonomi – så borde vi ha buffert-luckor i vår kalender för oförutsedda händelser. Om de skulle förbli tomma är det ju inte hela världen, de går alltid att fylla spontant med exakt det du vill.

 

4. Rensa bort tidsödande prylar

Och så punkten som jag alltid återkommer till. Utrensning. Gör dig av med alla prylar som inte tillför något värde i ditt liv. Alla grejer vi har, tar tid från oss eftersom de ska underhållas, organiseras, städas, flyttas runt på, förvaras och uppta din energi på olika sätt. Ju färre saker man har desto mer tid får du över.

 

5. Planera för ställtid

Det här är den största anledningen till att vår tid inte räcker till; vi har inte planerat för ställtider. Allt vi gör har en ställtid. Ska du på ett möte så är det inte bara mötet i sig som tar tid, saker runt omkring tar tid, förberedelse med att plocka fram eventuellt underlag eller material att ha med sig, inläsning på personen du ska träffa och inte minst mental förberedelse.

 

6. Lär dig säga nej

Lär dig säga nej till sånt som inte är måsten eller ligger i linje med dina egna prioriteringar. Säg nej till mindre viktiga åtaganden och spara den tiden till att uppnå det du verkligen vill istället. Det blir en ständig kamp om att försöka hinna fram till det man vill, men det är omöjligt när man måste plöja igenom allt annat som måste göras först.

 

Vi säger ja till saker som vi kunde ha sagt nej till. Vi lägger tid på saker som bara blir utan att vi aktivt tänker att vi vill göra det. Vi slentriansurfar på sociala medier. Vi ser på nyheterna eftersom vi tror att man borde det. Vi diskuterar vädret trots att vi inte kan påverka det. Vi väljer att bo större än vi behöver trots att det tar både tid och pengar ifrån oss. Vi köper fönsterputsning och städning för att vi tror att vi spar tid medan vi i själva verket förlorar tid eftersom vi behöver jobba mer för att tjäna ihop till kostnaden för det.

Den största anledningen till att vi har för lite tid är att vi inte har tillräckligt med självinsikt. Vi har inte en realistisk tidsuppfattning om hur lång tid vissa saker tar och vi har inte förstått att det krävs ställtider för allt vi gör. Och vi behandlar den tid vi har vårdslöst.

 

Det finns egentligen bara två lösningar på problemet med tidsbrist.

1. Utöka antalet timmar per dygn.

2. Minska på antalet åtaganden.

Eftersom punkt 1 är en omöjlighet så kvarstår bara alternativ 2. Ekvationen är egentligen ganska enkel. Räcker de 24 timmar jag fått, till allt som jag ska göra? Det är enklare att se om min tjugolapp räcker till att köpa godispåsen jag vill ha. Men egentligen är det ingen skillnad. Vi måste helt enkelt lära oss att se realistiskt på vår tid.

 

Jag tror att det är fullt möjligt att leva sitt liv och känna att man har tillräckligt med tid och inte att behöva leva med ständig tidsbrist. Det är väldigt frestande att fylla kalendern när det dagligen dukas upp en gigantisk buffé av saker att fylla tiden med. Det enda sättet att hålla kalendern lagom fylld – om det nu är det man vill – är att lära sig prioritera och att våga säga nej till saker utan rädsla över att risken att missa något. Men gör vi det inte aktivt och medvetet kommer kalendern att fyllas utan att vi ens ha märkt det. Och då är vi där igen – med den ständiga tidsbristen flåsandes i nacken genom livet.

Hur ser du på din tid, räcker den till?

 

//Sofia

PS. Lyssna gärna på Sara Rönnes podd Träningsglädje talks och avsnittet där hon pratar med sin mamma om just tid. Ett jätteintressant samtal.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Wilda 13 april, 2017 at 20:30

  Tack för att du tar upp det här. Så fint att få perspektiv. Jag bestämde mig för två år sen att sluta planera varje vaken timme som jag tidigare hade gjort under så många år. Plötsligt hade jag möjlighet att ta en spontan fika med en vän eller gå ut i skogen en solig dag utan att ha planerat det. Jag började lära känna min lust och nyfikenhet för första gången. Och jag kom närmare människor, när jag tog mig utanför mina ramar. Det kommer så klart att se annorlunda ut när jag går in i heltidsstudier i höst men då kommer det här nog hjälpa mig mycket, att tänka på vad som faktiskt är viktigt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:32

   Det är så fint att kunna säga JA när de där tillfällena till en spontan träff med en vän dyker upp. 🙂

 • Reply clara 13 april, 2017 at 20:57

  Ja, försöker tänka lite som du skriver! Hörde på en podd igår där de pratade om att istället sträva efter att jobba mycket så ska en sträva efter att jobba så lite som möjligt och tjäna så mycket pengar på det en jobbar. Så lite så ska jag tänka… Hur kan jag göra arbetet så effektivt som möjligt så att jag kan umgås med de jag vill eller bara inte göra något alls. Mindre måsten vill jag ha!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:36

   Den formeln är helt klart den bästa – att jobba mindre men mer effektivt. Och färre måsten. Det är bra ledstjärnor att sträva efter.

 • Reply Rania {Rowan Tree} 14 april, 2017 at 06:37

  Det här inlägget behövde jag verkligen läsa! Jag har brukat vara riktigt bra på att ha massvis med tid till sådana där lugna stunder och att göra ingenting, som jag älskar. Men de senaste månaderna har saker ”bara blivit” och jag sitter framför skärmen dagarna i ända och känner att jag inte har tid till övers, och inte heller samma energi och ork att ta vara på eventuell tid jag har. Det ska jag ändra på och att läsa det här inlägget gjorde mig mer driven att ändra på det NU! Även om jag redan tagit ett steg i rätt riktning genom att sätta timer på internet hemma.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:40

   Det är så enkelt att tänka hur man vill göra. En annan sak är att faktiskt hålla sig till det. Jag känner igen det så väl. I teorin så vet jag exakt hur jag borde göra … Att sätta timer på internet är jättesmart, ibland behöver man regler att förhålla sig till – trots att man är vuxen. 🙂

 • Reply Anna 14 april, 2017 at 06:49

  Bra att du skriver om detta! Det är så viktigt. För mig kom insikten för 13 år sen, när vi var mitt i det hektiska ekorrhjulet. Vår åtgärd var att köpa ett sommarställe dit TV o datorer inte fick flytta in. Varje helg spenderade familjen där och vi tvingade oss till nytt beteende. En drastisk åtgärd kanske, men för oss var den helt rätt. Att ha långtråkigt ibland är så viktigt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:41

   Ja, långtråkigheten föder tankar som aldrig hade fått chansen att komma upp till ytan annars. Det är bra. Jag gillar er insikt!

 • Reply Ulrica / Hus nr. 30 14 april, 2017 at 06:56

  Mycket bra inlägg! Att det är bra att ha fullt upp, den mentaliteten har jag levt med i många år i mitt jobb. På kontoret ifrågasätts det ofta om man inte har något att göra om man tar en fikarast eller jobbar över minst en timme varje dag. Jag väljer att göra exakt tvärtom och jobbar aldrig en sekund övertid och tar mina raster varje dag för att umgås med kollegorna utan en dataskärm mellan oss. Jag tror att det är svårt på att svara på om den tid jag har räcker till, för det är precis som du skriver om vad tiden används till. Självklart skulle jag inte tacka nej till om dygnet fick några fler timmar helt plötsligt för då skulle jag kunna göra ännu mer äventyr, umgås med fler vänner osv osv… men jag tror inte att jag skulle känna mer tillfredsställelse då. I det stora hela så trivs jag med den tid jag har och hinner nog med ganska mycket av det jag vill hinna med. På sistone har jag dragit ner tiden vid datorn massor, har slutat följa mängder med bloggar där det bara känns som en envägskommunikation och börjat använda tiden till att vara i naturen, läsa böcker och lösa korsord igen. En riktigt skön känsla. Glad Påsk till dig och dina nära och kära 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:48

   Tack Ulrica! Det är klokt av dig. Men förstår om det inte är så enkelt alla gånger, med tanke på omgivningens förväntningar på hur vi ska bete oss.
   Tror inte heller att tillfredsställelsen skulle öka om dygnet fick fler timmar, då hade vi bara fått ännu mer tid att fylla. Den där datortiden är en tidstjuv, och jag har gjort likadant och rensat även där.
   Jag önskar dig en riktigt fin onsdag! 🙂

 • Reply Angeliqs 14 april, 2017 at 06:57

  Du går från klarhet till klarhet och formulerar det så himla bra!! Tack flr den kanske viktigaste frukostläsningen ever. 😍

 • Reply Vad är lyx i vår moderna tid? Dags att omdefiniera? 14 april, 2017 at 10:01

  […] Att kunna välja vad man ska göra med sin tid. Att inte vara låst till fasta jobbtider t.ex. Eller att ha hittat ett sätt att förvalta sin tid som lämnar utrymme för mängder av egna val utan stress. Det tycker jag är lyx. Också. Sofia bloggade om tid igår. […]

 • Reply Beata Rydén 14 april, 2017 at 11:02

  Detta ämne brinner jag mycket för. Jag vill tro att jag har en bra självinsikt, men jag skulle faktiskt behöva prioritera ännu mer i mitt liv. Jag skulle behöva vara ärlig med mig själv och med vad jag verkligen vill lägga tid på. Jag har flera saker jag vill göra- höga ambitioner- men jag måste också komma fram till om jag faktiskt vill lägga all den tid det tar på de sakerna. Tack för ett fint inlägg <3 Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:52

   Tack Beata! Ja, självinsikt. Så viktigt! Jag tror också att jag har en hyfsat bra sådan, men vet att jag behöver jobba vidare på den ytterligare för att faktiskt vara riktigt ärlig. Det är lätt att tänka en sak – svårare att leva efter den.
   Kram Sofia

 • Reply STJÄRNÖGONBLICK #15 | påskens gula toner, fjärilar och 3x7. | REAKTIONISTA 16 april, 2017 at 15:00

  […] ✶     Sofia som alltid ger så viktiga perspektiv på tillvaron har gjort det igen. Varför räcker tiden aldrig till? […]

 • Reply Dessi 17 april, 2017 at 18:24

  Tack för ett så himla bra inlägg! 🙂 Jag jobbar som egenföretagare efter att ha haft en heltidstjänst på kontor som jag inte alls trivdes med. Jag vill inte ha ett inrutat liv där det är förutbestämt vad jag ska göra mellan 08 och 17 varje dag. Jag gillar variation, att träffa nya människor och ser till att ha massor fritid 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 april, 2017 at 07:55

   Tack Dessi! Just den där förutsägbarheten ger mig lite klaustrofobi. Jag resonerar precis som dig där. Variation och att få träffa nya människor – det är livet. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Emilia - vila & life design 20 april, 2017 at 12:40

  Tid har jag tänkt på mycket. Och det handlar nog också om en känsla. Vi behöver öva upp oss att gilla den exakta mängden tid som vi har. Ibland är vi ju stressade trots att vi inte behöver vara det. Ge kärlek till den tid du faktiskt har. Och jag instämmer med andra egenföretagare: jag vill själv bestämma när jag jobbar (ofta kvällar när lilleman somnat). Kram!
  Emilia

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 april, 2017 at 14:29

   Så fint du formulerar det Emilia (såklart att du gör förresten – du är ju skribent). Jag tror också att vi behöver öva upp oss på att gilla den tid vi fått. Har man lite tid kanske man ägnar stor del av den till att vara stressad över hur liten den är… Så onödigt!
   Kram Sofia

 • Reply Emmi - explorista.se 24 april, 2017 at 18:59

  Det är väldigt sällan jag inte känner att tiden räcker till, allt handlar ju om prioriteringar. Problemet är snarare att få ihop kalendrarna när man ska träffa vänner, inte att tiden saknas!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 april, 2017 at 09:30

   Det är samma för mig numera. Jag tycker att jag har oceaner av tid när jag städat bort allt onödigt som upptog stor del av den innan. Att få ihop kalendrarna kan vara ett gissel. Jag önskar också mer tid för spontana möten – som inte behöver planeras månader i förväg. 🙂

 • Reply Alicia 2 maj, 2017 at 09:33

  Så BRILJANT! Knivskarp analys, Sofia! Så mycket jävlar anamma och förståelse för människor på samma gång. Tack!!!

 • Reply Minimalista 2 maj, 2017 at 13:14

  Hej! Hittade din blogg i helgen och har sträckläst massor av inlägg, jag blev helt fast. Du är så bra! Tack för en otroligt intressant och motiverande blogg. Jag kommer definitivt att stanna kvar. 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 maj, 2017 at 06:10

   TACK! Så himla glad jag blir. Vilket himla bra namn du har – mycket passande för det du skriver om. Du är såklart varmt välkommen att hänga med här. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Pia 3 maj, 2017 at 08:49

  Så bra inlägg!! Sant verkligen det du säger! Tänker också liknande men ibland misslyckas man och så sitter man och undrar varför man inte hinner med allt;)
  Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 maj, 2017 at 07:14

   Tack Pia! Ja, det är ju så lätt att ”misslyckas” med sin tid. Det gäller att rannsaka sig själv ordentligt. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lisa - en Lisa för själen 28 maj, 2019 at 10:07

  Läser detta två år efter publicering, men det är ju lika aktuellt idag. Håller med om att ha fullt upp kan glorifieras i samhället. Jag kommer ofta på mig själv med att boka in massa saker om dagarna, har jag en tom dag i kalendern kan jag nästan få lite dåligt samvete och skriva upp ett extra träningspass eller städning eller vad jag nu hittar på. Det är så inpräntat i mig att man ska hinna med massa grejer, maximera och effektivisera etc, att en ledig dag måste betyda att jag är lat eller har struntat i mina åtaganden. Fast det absolut inte är så. Dumma tankar det där, men jag övar på att inte fylla upp mina dagar till max, utan ta tid till att göra ingenting.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.