hållbart liv

Varför släcka under Earth hour?

Vad gör det egentligen för nytta att släcka ner under en timma när vi ändå överkonsumerar el resten av årets alla timmar? Det måste ju vars om en myrpiss i Mississippi. Ja, det stämmer. Det är en otroligt liten besparing om man ser till helheten.

Men nu är det ju inte om att spara el under en timma som Earth Hour handlar. Det handlar om att faktiskt reflektera en stund. Vad gör vi i vår familj som skulle gå att göra på ett mer energisnålt sätt? Kan man kanske börja cykla eller gå till affären 2 km bort istället för att ta bilen och dessutom få frisk luft och motion på köpet? Kan man sätta timer på sina lampor hemma, som gör att de inte behöver stå och lysa när det inte behövs? Kan man byta ut köttet mot ett mer klimatsmart alternativ några gånger i veckan?

Det handlar om att få upp frågan till ytan. Att få tanken om att vara klimatsmart normaliserad och självklar. Att få skolor och arbetsplatser att börja diskutera frågan om vad just varje individ kan göra för att dra sitt lilla strå till stacken.

Earth Hour startades av WWF i Australien för 9 år sedan och har nu blivit världens största klimatmanifestation med 162 deltagande länder.

Imorgon lördag den 28 mars 20:30-21:30 är det dags. Jag kommer att släcka. Kommer du?

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Razzy 27 mars, 2015 at 08:24

  Jag kommer att släcka och mysa i skenet av massor av ljus istället 🙂

 • Reply Mycket annat & lite betong 27 mars, 2015 at 08:32

  Japp, vi släcker varje år!
  Mysigt med tända ljus och spännande att titta ut genom fönstren för att se om det blir mörkt omkring.

  Hälsningar Agneta

 • Reply Thelma och jag 27 mars, 2015 at 09:01

  Jag kommer att släcka. Gjorde det förra året och gick på promenad med hunden. Det var kul att titta på husen, hur mörkt det var med bara stearinljus i fönstrena men… i 9 hus av 10 lyste även TV:n. Så visst är det är bra att säga att man ska släcka lamporna men handlar det inte om att även släcka TV:n, stereon, datorn, inte ladda mobiler, datorer, plattor etc också. Är det verkligen bara lamporna? /pia

 • Reply HojnaSandra 29 mars, 2015 at 10:19

  Vi gick all in på Earth hour i år. Körde skoter till en skogskoja utan el och vatten. Tände en eld, en massa stearinljus och bara njöt av sällskapet! Somnade gott till eldens sken och vaknade när ljuset återvänt!

 • Reply Anonym 30 mars, 2015 at 09:26

  Påminnelse: Glöm inte att timern till lampan i många fall drar mer el än vad själva lampan drar om man har en energilampa. Obs obs..

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.