Livet

Vart är vi på väg?

 

Om man inte vet vart man ska – spelar det då någon roll vart man tar vägen?

Just nu är det många funderingar över vad för typ av boende vi ska ha framöver. Vi vet vad vi vill uppnå med vårt boende, men det kan gestalta sig på många olika sätt. Vi resonerar högt och lågt. Vad det kommer att resultera i vet vi ännu inte. Det kan bli lite vad som helst och oavsett vad det blir kommer det att bli toppen, det är jag övertygad om.

För en dryg månad sedan sålde vi vårt hus och vi har nu sommaren på oss innan vi ska lämna det. Man kan resonera ihjäl sig om man vill. Å ena sidan och å andra sidan. Inget boende har allt det vi vill ha, men många boenden har mycket. Vissa kriterier väger tungt, medan andra kriterier bara är en bonus.

Detta är en otroligt spännande tid, men väldigt ovan. De flesta av oss är väldigt vana vid att alltid veta vart vi är på väg och ungefär hur livet ser ut framöver. Alltså att ha en någorlunda utstakad rutt. Jag tycker att det är nyttigt att utsätta mig för lite obekväma situationer, och att inte veta allt. Det är bra för att lära sig tygla kontrollbehovet.

Valen är många. Ska vi köpa något eller ska vi hyra? Ska vi bo på landet eller ska vi bo i stan? Ska vi bo i hus, stuga eller lägenhet? Alla dessa alternativ är faktiskt tänkbara eftersom de alla på olika sätt kan uppfylla våra viktigaste kriterier, som är: enkelhet i livet, frihet och kattvänligt.

Till stor del kommer slumpen att avgöra och det mest lämpade som först kommer i vår väg kommer det troligtvis att bli. Det kan alltså bli lite hur som helst. Och det känns jättespännande!

Hur tänker du kring boende? Vad är viktigast och vad behöver du för att trivas?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Jenn - forever abroad 15 maj, 2017 at 09:20

  Jag älskar den inställningen, att det kommer bli bra, och att vara öppen till så mycket. Det är lite så jag fungerar själv. Just nu är jag på en plats i livet där boende inte är högsta prioritet och bor därför med min kille i en lägenhet där vi hamnat av en slump för att det är mest lägligt just nu (ekonomiskt och till platsen). Men jag vet att jag älskar att kunna promenera på 30 minuter till min arbetsplats, eller 20 minuter till en strand. Saknar dock att ha ett litet kontor hemma, det är verkligen på drömlistan!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 07:56

   Det är ju olika tider i livet. Vissa tider är boendet viktigare än andra. Och att få allt som står på drömlistan i ett enda boende är nog omöjligt – i alla fall för mig. Därför passar det bra med olika boenden olika tider i livet – för att försöka uppfylla alla ”krav” någon gång, även om de inte är på samma gång. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Katta Bucketlife 15 maj, 2017 at 11:41

  Jag tror nog att fler skulle ha nytta av att skaka om lite och utsätta sig för lite ovisshet. Det är nyttig reflektion och omvärdering som kommer med det. Det är ju himla enkelt att bara köra på utan att inse att ens preferenser och riktning kanske förändrats med tiden och att sammanhanget behöver följa med i det.

  Tycker det är sååå spännande att hänga med i er resa. Och så kul att vi är ungefär i samma fas 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 08:03

   Ja, det är nyttigt att utsätta sig för ovissheten. Det forcerar liksom processen. Det är verklige kul att vi kan följas åt i det här. Som du vet gillar jag ju att omge mig med såna som dig som som förstår. Hörs snart! <3
   Kram Sofia

 • Reply Lisa 15 maj, 2017 at 12:38

  Vi är lite på väg åt motsatt håll. Ett enkelt, fritt liv i lägenhet kommer förhoppningsvis att bytas mot ett lite mer kravfyllt i hus. Allt för att komma närmre naturen i vardagen. Även m naturen är fyra kvadratmeter gräs att gräva ner tårna i.
  Kan du inte berätta lite mer exakt hur nu tänker, och vad det innebär för boendet? Handlar det om att sänka omkostnader för att kunna göra annat? Eller minska arbetet som ett stort gammalt hus innebär? Jag är en ganska ny bloggläsare och är så glad att jag hittat hit! Allra mest uppskattar jag dina kloka tankar om enkelhet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 08:38

   Vad spännande! Jag tror att det handlar om olika tider i livet helt enkelt. Det är underbart att bo i hus med allt vad det innebär. Vi är händiga och tycker om att ”greja”, men vi har gjort det i 10 år nu och känner oss ”mätta” på det för tillfället. Huset är dessutom långt mycket större än vad vi behöver. Och ett stort hus kräver större arbetsinsats. Och det är just det vi inte vill lägga vår tid på just nu. Vi vill lägga den på att upptäcka platser, umgås med människor vi gillar och fundera på nya projekt.
   Gällande omkostnader så känns det ju onödigt att betala för yta som man inte vill ha, och att betala mer än man behöver innebär ju också att man behöver jobba mer än man behöver. Så ur alla aspekter blir det här en tidsbesparing.
   Så roligt att du gilla mina inlägg om enkelhet, de kommer jag att fortsätta med. Du är varmt välkommen hit!
   Ha en fin dag! 🙂
   //Sofia

 • Reply Pia 15 maj, 2017 at 13:51

  Jag vet inte heller riktigt vart jag är på väg. Säljer pappas sommarhus nu i vår. Därmed försvinner huset o trädgården som jag levt med o i sedan 1985. Det känns konstigt o lite tungt. Älskar det stora bondköket o kammaren bredvid där jag ridit ut många kraftiga åskregn. Mitt lilla sovrum däruppe där jag sovit som en stock varje natt. Trädgården med sin härliga gårdsplan o alla bärbuskar o plommonträden som alltid dignat av frukt. Där har jag varit varje sommar o varenda helg från april till allhelgonahelgen i mer än 30 år. Klart det kommer kännas tomt. Så vad ska jag göra nu när sommarsemestern snart är här? Jag har faktiskt ingen aning o det är helt ok. Jag har min bil o min hund, min lgh o en kolonilott.. Det löser sig ☺

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 08:47

   Förändringar är alltid omtumlande, och särskilt är man levt med något sedan 1985. Så fint du beskriver det. Känns verkligen som en idyll, men oavsett hur fint något kan vara så är det rätt att förändra om man känner att man vill det. Det öppnar dessutom upp för nya upplevelser och platser. Tänk vad mycket spännande du, hunden och bilen kan göra tillsammans. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lena 15 maj, 2017 at 16:28

  Det er så spennende å følge dere ettersom jeg drømmer om det samme selv, men det er ikke alltid like enkelt å bryte tvert når man har barn – jeg syns det er viktig å ta hensyn til dem. Men vi har så store barn nå at det går fort til de flyr ut av redet 🙁 og da er det enklere å kunne gjøre noen drastiske endringer. Jeg trives i og for seg veldig godt her hvor vi bor, og det kommer til å bli veldig ”jobbigt” å flytte herfra, er følelsesmessig veldig knyttet til huset og plassen vi bor. MEN det er altfor stort! Jeg drømmer om å bo lite, jeg vil det for å redusere utgifter, tid som må brukes på husarbeid, hagearbeid og vedlikehold, og for å redusere vårt karbonavtrykk. Jeg vil ha mer tid til å leve! For livet går så fort! Så det viktigste for meg er få kvadrat. Men det holder jo ikke at huset er lite, man må jo trives også! Noe vakkert å se på fra huset er et must! Gjerne en sjø, det er min store drøm! Og så må det være stille, kunne ikke holde ut å bo med masse trafikk i nærheten. Trygt. Mulighet til å fyre med ved. Ja, det tror jeg er de viktigste punktene mine 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 09:02

   Jag förstår att det inte är så enkelt med två barn. Men precis som du skriver så växer de ju upp och då kommer en ny tid då ni kan göra något annat. Jag trivs också där vi bor – jättemycket. Och jag kommer alltid att älska platsen. Men ibland är det ändå dags att lämna. Jag håller med dig om att en vacker utsikt från huset är viktigt. Men även om det inte blir det för min del, så kanske det blir det nästa gång.
   Kul att läsa om dina tankar. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Isabell 15 maj, 2017 at 16:46

  Jag behöver bo nära naturen, se djur och växtliv från köksfönstret. Ha hästarna nära, kunna känna tryggheten i att platsen är min och den kommer att vara det också imorgon. Jag behöver se årstiderna och ju mer vi håller på och renoverar och fixar desto mer säker är jag att jag behöver något att kalla mitt eget.

  Ni är så modiga <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 09:05

   Det låter så fint och jag skriver under på det du säger. Jag förstår verkligen känslan. Och jag är övertygad om att det kommer att bli så igen för oss framöver. Men först kanske det blir något annat. 🙂
   Ert hem är ett riktigt paradis – och naturen utanför fantastisk! <3

 • Reply Anna 15 maj, 2017 at 18:30

  Ni är på er väg i livet. Behöver inte vara mer än så. Tillsammans hittar ni nästa boende och hur länge ni bor där spelar ingen roll, för ni tar nya beslut. Ni är inte styrda av normer utan av er egen vilja så hur det än blir så kommer det bli alldeles förträffligt!

 • Reply Emmi - explorista.se 15 maj, 2017 at 20:55

  Det är så spännande, ska bli så roligt att se var ni landar! 🙂 Jag tänker som du, man får se vad man behöver för att må bra – sällan är det stort, dyrt, fancy utan för mig snarare litet och ekonomiskt, men som fyller de behov jag har (katter, övernattningsrum för vänner, trädgård, garage & plats för leksaker!).

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 09:07

   Ja, det är så lätt att tro att mina behov är desamma som de som samhällsnormen prackar på en. Det gäller att känna efter vad som är viktigt för en själv – och köra på det. Trots knorrande från omgivningen. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Trail & Inspiration 16 maj, 2017 at 15:07

  Jag kommer hyra ett radhus i 2:a hand från och med 1 juni.
  Det får mig att paniktänka lite. (Att det inte är ett förstahandskontrakt, eller att jag äger det). Ngt jag är van vid. Men jag tror att det i mitt fall framför allt handlar om att jag har tre barn. Hade det bara varit jag, hade jag inte nojat lika mycket över den där fasta punkten.

  Kram M

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 09:10

   Det där med ägande är intressant. Jag förstår verkligen känslan och jag drabbas av den hela tiden. Men jag det beror nog mest på att det är så djupt inpräntat i hjärnan att man borde äga sin bostad. Hyra är ju toppen. Superenkelt och bra.
   Förstår att det är annorlunda med 3 barn. Hoppas att det blir toppen! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Karin Härjegård 17 maj, 2017 at 14:43

  Tänker på Dag Hammarskjölds ord: ”Vägen valde dig och du ska tacka.”
  Lycka till med vägvalen, modiga ni!

 • Reply Ekenäsliv 17 maj, 2017 at 20:44

  Ja, vi är ju som sagt på väg vi med… Boendet har tagit mycket kraft och energi och nu vill vi leva livet enklare, med mer tid över till själva livet och familjen.
  Boendet är viktigt, för vi spenderar mycket tid i våra hem, så det är klart att det är svårt att förstå att vi ska släppa ett livsverk som vi skapat tillsammans.. samtidigt som ”home is where your family is”..
  Vissa saker kanske blir svårt, som att sänka sin boendestandad, saker som man vant sig vid..? Jag vet inte, men samtidigt kräver det livet vi lever nu så otroligt mycket energi och logistik, vilket tär.
  Så jag tror på att det blir bättre sen, enklare och då faller bitara på plats ene efter en tänker jag…

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 18 maj, 2017 at 09:15

   Ja, och så vill man ju inte ha det. Då är ju förändring det enda rätta – eftersom boendet inte ger er det som ni anser är det viktigaste. Och visst förstår jag dig med det där med standarden. Men jag tänker snarare att det blir annorlunda och att man får andra viktigare värden som väger upp det där. Det kommer olika tider i livet, och allt man gör är en erfarenhet. Stort lycka till på er fortsatta resa! <3
   Kram Sofia

 • Reply Wilda 20 maj, 2017 at 10:15

  Så inspirerande och verkligen tankeväckande om det här med tillit och trygghet.
  Just nu bor jag väldigt nära högskolan där jag ska läsa i höst, centralt och ändå fem minuters promenad från en stor skog. En kvarts cykling till en sjö att bada i. Det är verkligen ultimat för mig just nu i mitt liv. I framtiden längtar jag ut ännu mer till natur och vatten, där jag får skapa mitt eget boende mer. Och så att kissen får springa ute i det fria.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 24 maj, 2017 at 08:46

   Olika tider i livet kräver olika typer av boenden. Och det fina är att man bestämmer själv hur man vill ha det och vad som passar. Kissen kommer nog att bli grymt glad över få springa i naturen en dag – men tills dess har hon det toppen där hon är nu. 🙂
   Kram <3

 • Reply Helen 3 februari, 2022 at 06:39

  Hej Sofia.
  Ingen aning hur aktuell din bloggtråd är då den skrevs för några års sedan, meeen om du ser detta vill jag gärna dela med mig av mina funderingar.

  Du sätter ord på mina tankar kring byta bostad. Bor i ett stort hus med ganska krävande omsorg. Jag har kommit till en punkt i livet där jag inte orkar mer. Varje list eller tapetvåd som ska upp får mig att gråta. Varje gång gräset eller panel ska bytas känns uppgiften som om livet äts upp av tråkiga uppgifter. Ändå tvekar jag, ska vi skriva på mäklarens avtal om två dagar eller är det bara jag som behöver byta mindset. Bor ju ganska billigt i huset jämfört med lägenhet eller radhus.

  Familjen är inte drivande till flytt men orkar inte heller ta tag i underhållet, så det känns som om beslutet blir mitt.

  Livet ska ju inte vara så svårt eller?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.