mina funderingar

Vattnet, alkoholen och normen

vatten alkohol norm

 

Vatten. Det är faktiskt det bästa jag vet. Det har inte alltid varit så men de senaste 10 åren har det varit favoriten. Innan dess hade jag svårt för smaken av vatten och blandade därför alltid ut den med saft. Helt absurt tycker jag nu.

Om jag helst får välja, väljer jag vatten som dryck. Alltid! Märkligt nog anses det i vissa sammanhang lite tråkigt och det ska ofta kommenteras. För när man är social ska man helst dricka vin, öl eller andra ädlare drycker. Jag dricker inte alkohol. Jag är inte heller nykterist, men jag dricker nästan aldrig. Det kan hända att jag smakar på någon väns egengjorda persokovin eller smuttar på ett glas bubbel. Men det är aldrig mer än så. Anledningen till att jag inte dricker är flera. Dels så tycker jag inte om smaken av det, dels så har alkohol aldrig lockat mig, dels så tycker jag inte om vad alkohol som drog ställer till med i samhället och för individer. Dessutom är det inte direkt bra för hälsan. Personligen ser jag inga fördelar.

Jag är tacksam över att jag är stark i mig själv och inte har några problem med att stå för det jag tror på, men ibland får normen mig att känna mig otroligt präktig, annorlunda och rätt så ensam i vissa sammanhang. Och det ligger i människans natur att vilja passa in. Jag dricker inte alkohol, äter inte kött och dricker inte kaffe  – vilket alla är starka normer i vårt samhälle. Det händer att jag ibland tröttnar på min egen präktighet och behagar andra med att dricka något annat än vatten, bara för att de ska känna sig bekväma och för att jag är trött på kommentarer och gliringar. För när jag har något i glaset så blir omgivningen lugn. Det är märkligt det här med normen, förväntningar och vad man borde göra.

Normen är förödande på så många sätt. Den gör att många inte vågar göra det de egentligen vill. Normen är en mycket stark osynlig kraft. Är man i normen tror jag att man har svårt att förstå svårigheten med att kliva utanför. För när man är i den, är det rätt så behagligt och som att flyta med i en ljummen vattenström. Alla vi som klivit utanför vet att det skapar motstånd, det är som att plötsligt vända mitt i vattenströmmen och försöka gå mot den samtidigt som man knuffas av alla som flyter med den.

Händer det att du gör saker mot din vilja, för att det förväntas av dig?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

39 Comments

 • Reply Goedele 19 december, 2017 at 09:18

  Jag dricker nästan ingen alcohol och kände att jag kunde inte passa i när jag bodde i Belgien. Normen att dricka alcohol är större i Belgien än i Sverige, så jag känner mig faktisk bättre här. Där var det som jag var en “alien”. Jag dricker väl mycket kaffe :-).

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 december, 2017 at 16:52

   Så intressant att höra att normen är ännu starkare i Belgien. Man känner sig verkligen som en alien ibland när man inte gör som alla andra gör. 🙂

 • Reply Alexandra 19 december, 2017 at 10:25

  Håller fullkomligt med. Jag dricker bara vatten, och känner att jag vill undvika fester bara för att folk blir så på att jag ska dricka. Jag bor på landet utanför Stockholm och har inte lust att ta taxi hem, utan vill gärna köra. ”Men du kan väl ta in på hotell nästa gång”. Varför då? För att dricka? Man ska ju ändå inte bli full, så vad spelar det för roll om jag dricker alkoholfritt och kör hem sen. Usch hatar alkoholnormen.
  PS älskar din blogg, känns som jag har hittat en själsfrände

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 december, 2017 at 16:54

   Att man måste köra kan vara skönt att skylla på ibland. Jag som bott på landet utanför stan i många, många år har fått höra precis samma sak som du – att man kan ta in på hotell eller sova över. Det är dessutom så skönt att vakna dagen efter och aldrig vara bakis.
   Så glad jag bli av att höra att du gillar bloggen och att du identifierar dig. Stort tack! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Patricia 19 december, 2017 at 10:32

  Ja visst är det sorgligt hur människor blir osäkra om man inte dricker. Själv dricker jag ibland vin men lika ofta låter jag bli. Men då känner jag hur hotade en del känner sig av att man inte är som resten av flocken. Såååå bra att du skriver om detta.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 december, 2017 at 16:55

   Precis så, hotade är ett bra ordval. När man inte agerar som flocken i stort, så blir det oro i lägren. Det känns ändå fint att vi är flera som känner så här. Det är aldrig kul att vara helt ensam. 🙂

 • Reply Monica 19 december, 2017 at 11:15

  Att påstå att man aldrig gör saker enbart för att andra förväntar sig det är säkert en grav osanning, antagligen gör man det ibland utan att ens vara medveten om det. Jag följer ändå nästan alltid min egen övertygelse och jag har sannerligen fått förklara, och försvara, mig genom åren för avstegen har varit många. Skulle tro att omgivningen tycker att jag är en motvals och envis djävel. 🙂 Att medvetet göra något som går stick i stäv mot min egen övertygelse sitter hårt åt, då får skälen vara blytunga.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 december, 2017 at 16:58

   Precis så. En motvalls och envis djävel, det tror jag nog många tyckt om mig också. Men det är ju inte för att djävlas … det är ju för att jag vill följa mina värderingar.
   Det är fint ändå att vi är fler, blir inte lika ensamt då. 🙂

 • Reply Amanda 19 december, 2017 at 14:22

  Jag hade en period i högstadiet som jag drack för att slippa elaka kommentarer, och trots att jag passade bättre in tärde det oerhört. Har inte druckit på många år och är till all tur sällan i sammanhang var en förväntas dricka men känner ibland att det är tacksamt att kunna hänvisa till min inflammerade tarm när jag nekar alkohol – onödigt! Varför inte bara säga som det är: Jag tycker varken om smaken eller det alkoholen står för!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 december, 2017 at 17:00

   Det är otroligt sjukt faktiskt att det ska vara så. Det visar hur stark normen är. Och det är inte så att folk står och tjatar, kanske. Men det är alla de där små gliringarna och kommentarerna i förbifarten som gör att man känner sig jobbig som inte gör som alla andra. Och jag förstår dig helt och hållet att det är skönt att ha något att skylla på – själv är jag oftast chaufför. Men det borde verkligen inte behövas en bortförklaring.

 • Reply Asta 19 december, 2017 at 18:10

  Jag är en motvalls käring och gör oftast som jag vill, ibland följder det normerna och ibland inte. Men jag har nog haft väldigt bra vänner och bekanta för jag har aldrig upplevt några större problem med att inte göra som alla andra. Vi får väl se hur det blir nu när jag slutat äta kött. Vatten har varit min favoritdryck sedan jag var liten, vi fick skummjölk i skolan och det var så äckligt att jag började dricka vatten i stället. Har aldrig gillat “sötdricka” som vi kallade läsk och saft. Idag kan jag ibland ta mig ett glas flädersaft eller en cola när jag är kass i magen. Där kanske jag varit mot normen. När jag var liten tog jag med mig Samarin (som jag av någon underlig anledning tyckte var jättegott – kanske därför jag älskar bubbelvatten idag) när andra drack läsk.
  Alkohol dricker jag, men sällan eller aldrig för att bli onykter. Jag tycker att ett glas öl är jättegott ibland och jag älskar rökig whisky. Jag har aldrig haft några problem med att vara annorlunda. Har t.ex. aldrig använt smink i hela mitt liv. Och det har gått bra i alla fall. Har aldrig förstått mig på varför jag skulle använda smink. Plus att jag alltid avskytt att alldeles för många djur fått sätta livet till för att vi ska smeta saker i ansiktet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 december, 2017 at 14:27

   Haha, här har du en motvalls käring till. Många av oss har inga problem med att vara annorlunda, vi känner oss trygga i våra beslut. Även om det såklart ibland kan vara påfrestande med att ofta bli ifrågasatt. Men jag tänker på de som går emot sina värderingar för att det helt enkelt blir för jobbigt att ständigt stå upp för dem. Det är sorgligt.

   Jag älskar att du tog med dig samarin. Haha, hur kul som helst. 😀
   Kram Sofia

 • Reply Lena Hedberg 20 december, 2017 at 08:38

  Jag har varit nykterist i hela mitt liv, men inte absolutist. Jag dricker alltså lättöl och t ex glögg med max max 2,25 volymprocent. Men oftast vatten och ibland hemgjord äppeldricka.

  Under alla år har de flesta inte brytt sig så mycket om vad jag haft i glaset, men de finns ju de också. Då kan man undra varför jag måste förklara och försvara varför jag inte har alkohol i glaset, men de som har det slipper! Många av våra vänner dricker inte heller alkohol och de som gör det har inga problem att lätta bli det hemma hos oss.

  Sonen på 18 har inte druckit alkohol ännu och har inte planer på att börja. Dottern på 15 (snart 16) är inne på samma tankar. Hon tycker att vuxna som dricker nästan är lite skrämmande! Jag är glad så länge de låter bli för då kan de bättre ta vara på sig själva och veta vad de gjort/inte gjort.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 december, 2017 at 14:32

   Det där är riktigt intressant. Vi som inte följer normen ska stå till svars för varför vi inte gör det, medan de som följer inte behöver det.

   Kloka barn du har! Vuxna som dricker kan verkligen vara skrämmande, så förstår henne helt och hållet. När jag varit i storstäder som är muslimska
   där alkohol inte är tillåtet, har det varit så lugnt och sansat på gatorna sena kvällar. Jag är inte särskilt rädd av mig, men att vistas ute på gatorna i städer här i Sverige en sen lördagskväll kan faktiskt vara lite otäckt.

 • Reply Diana 20 december, 2017 at 09:11

  Jag är en vegetarian som förutom kött gärna också undviker gluten och socker. Dricker i princip aldrig alkohol numera, blir så otroligt fort påverkad och gillar inte känslan alls. Förut drack jag mycket, för att bli mindre blyg och ”passa in” bättre. Har fått så många trista kommentarer när jag nu väljer att inte dricka att jag helt slutat umgås med vissa människor på tillställningar där alkohol finns. Är född och uppvuxen i Finland och tycker det är betydligt lättare och mer accepterat att INTE dricka här i Sverige. Vet inte om det är så generellt eller bara råkar vara så i mitt fall.
  Eftersom inte heller min sambo dricker alkohol och dessutom behöver hålla en ganska strikt mathållning pga magproblem så har vi i princip slutat gå på middagar och fester. Middagar ställer bara till det och vi har tröttnat på att förklara oss och vara besvärliga, eller ha med egen mat. Det senaste är visserligen helt ok tycker jag men det skapar diskussioner och frågor jag inte riktigt orkar med alla gånger. När man dessutom inte dricker blir man lite för präktig för vissa. Lyckligtvis har vi ett gäng vi fikar med, det går alltid att lösa med lätthet. Men visst är det intressant detta med normer och hur man ”tacklar dem” på bästa sätt :). Tack för en jättefin blogg ❤️!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 december, 2017 at 14:50

   Den där präktigheten alltså. Jag känner mig så otroligt präktig emellanåt, och det är en trist känsla. Är man präktig så anses man lite tillknäppt och tråkig – vilket jag inte alls känner igen mig i. 🙂

   Intressant med den skillnad du upplevt mellan Sverige och Finland. Det kan ju såklart vara lokalt för just de grupper som du befunnit/befinner dig i. Men kanske är det en kulturell grej. Min (högst ovetenskapliga) fördom säger att finnar dricker mycket alkohol.

   Så glad jag blir att du gillat bloggen.
   Kram Sofia <3

 • Reply Jossan 20 december, 2017 at 10:44

  Jag har druckit en del i mitt liv, men sedan fick jag gå en utbildning om min sjukdom (har en bipolär diagnos), och då slutade jag dricka (nästan helt) för att få mer kontroll över sjukdomen. Och så skönt det är! Har inte varit riktigt full sen dess, och med det aldrig vaknat bakis heller!
  Har ju dock tur, för i min umgängeskrets är det ingen som ifrågasätter varför/varför inte jag inte dricker.

  Kaffe står jag också över, kan ta te ibland om jag är sugen, men ofta blir det saft. Och där kan jag se att folk är lite undrande. Har funderat några gånger över att ge efter och försöka lära mig dricka kaffe, men dom gånger jag provat så har det inte smakat gott. Så jag fortsätter nog stå över, oavsett vad normen säger! 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 20 december, 2017 at 14:54

   Att slippa vara bakis är en stor vinst med drickandet. Skönt att du sluppit ifrågasättande.
   Kaffe är intressant tycker jag, det luktar himla gott och jag kan sniffa på kaffepulver och älska det. Men att dricka kaffet är något helt annat, finns inget alls kvar av doften, smakar bara beskt i min mun. Jag tycker inte att man ska behöva lära sig att dricka kaffe. Om man inte tycker om det från start, varför ska man då vänja sig. Det kommer ju med en del nackdelar också, ett beroende exempelvis, som kan vara skönt att slippa. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Isflingan 20 december, 2017 at 16:17

  Tänk så det är! Dessutom ser ju normen olika ut i olika områden/sällskap. När jag är på jobbet sticker jag ut som en hälsosam utböling och får alltid kommentarer om varför jag inte äter kakor till fikat, om jag någonsin äter pizza mm. När jag umgås med mina vänner är jag dock precis som alla andra. Mitt sätt att vara/min livsstil är ju precis likadan men normen är olika från grupp till grupp.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 december, 2017 at 08:06

   Du har helt rätt. Normen pendlar beroende på vilket sällskap man befinner sig i. Vissa sällskap känner man sig mer hemma i än andra – att känna sig som en utböling gör sällan gott för trivseln. 🙂

 • Reply Finurliga fröken 20 december, 2017 at 17:56

  Jag har aldrig druckit alkohol. Inte ens som tonåring när alla mina vänner var fulla varje helg. Det har alltid setts som udda hos andra. Förutom efter att jag fick körkort för då är det bra att jag alltid kan köra.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 december, 2017 at 08:08

   Så coolt att du aldrig ens testat. Som ung krävs det en stor portion med god självkänsla, trycket att vilja vara som alla andra i den åldern är ofta starkt.
   Kram Sofia

 • Reply Jenny Forsberg 20 december, 2017 at 20:36

  Å, vad bra att du tar upp det här ämnet! Jag har också bloggat om att bryta mot normer nyligen och jag tog då alkoholnormen som exempel, eftersom jag också väljer att bryta mot den titt som tätt. I det blogginlägget funderade jag på hur man ska hantera när andra har problem med att man bryter mot normen. Jag, som inte är nykterist, tycker att det är svårt att försvara mig och mina val när någon säger “Men det är klart att du ska ha ett glas vin.”, och när den personen inte ger sig när jag säger att jag inte ska det. Jag kan liksom inte begripa varför jag, en vuxen människa, ska behöva försvara för en annan vuxen människa att jag väljer att inte ta ett glas vin. Det är så obegripligt att jag ska behöva tala om för någon att jag fattar mina egna beslut.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 27 december, 2017 at 08:11

   Jättebra blogginlägg. Precis som du säger är det väldigt intressant hur man som vuxen ska behöva försvara sig. När man dessutom står på sig och andra propsar, så känner man sig lite illa till mods.

 • Reply Andrea 27 december, 2017 at 18:53

  Här har du en till som föredrar vatten. Det är sjukt vad gott det är när man verkligen är törstig. Har flera vattenflaskor som jag oftast bär omkring på vart jag än går, lite som nån slags nappflaska när jag tänker efter ;D

  Tyckte om alkohol mer när jag var lite yngre, men har på något sätt vuxit ur det lite. Och visst blev det lite kommentarer och frågor i början, men det har jag struntat i. Dessutom blir jag numera sjukt trött och seg av alkohol, och hur roligt är det? Går ju alldeles utmärkt att ha trevligt utan alkohol, precis som det nämnt förut.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 januari, 2018 at 14:17

   På något sätt känns det fint att veta att man inte är ensam. Vatten är verkligen otroligt gott, har alltid ett glas nära till hands.
   Den där tröttheten och segheten är dessutom så sjukt onödig. Trött kan man ju vara ändå, behöver inte extra grejer som gör mig ännu tröttare.
   Jag önska dig en fin start på det nya året! 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Lonelyfield 27 december, 2017 at 21:16

  Känner igen mig helt och hållet! Och blir ibland mer än lovligt provocerad av att folk ifrågasätter varför jag inte vill ha alkohol. Var och en får väl välja själv, men ska någon ifrågasätta känns det ju mer logiskt att den som inte dricker alkohol ifrågasätter den som dricker!
  Vatten smakar bäst i alla lägen =). Kallt ur kranen eller varmt med en tekula i!
  Tack för en bra blogg!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 januari, 2018 at 15:23

   Håller helt med dig. Det är märkligt att de som avstår är de som ska ifrågasättas.
   Tack för att du gillar, det gör mig glad. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Nena 28 december, 2017 at 15:45

  Så himla bra skrivet! Håller helt med dig!

 • Reply Sara Rödett 28 december, 2017 at 19:29

  Tack för ett viktigt och bra inlägg! Vill man inte, så ska man inte. Lockar inte alkohol eller du inte tycker om det – avstå! Och det ska inte vara några problem egentligen. Tycker det är starkt och modigt att gå mot normen och stå för det.

  På tal om normer och det som “förväntas av en” så för min egen del så vill jag inte ha barn, för att ta ett annat exempel, som “alla” ska sträva efter och vilja ha i sitt liv, för gör man annorlunda – då är man konstig. Jag är 30 år och har faktiskt aldrig i mitt liv ens tänkt tanken eller haft det där “suget” och har bestämt mig sen låååångt tillbaka. Är väldigt nöjd och glad för det beslutet.

  Tack för en bra blogg och tänkvärda inlägg! <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 2 januari, 2018 at 15:29

   Det är tufft att gå mot strömmen med de flesta normer. Vissa normer är dock hårdare än andra. Och just normen kring barn är en sådan norm. Jag vet själv eftersom jag också är en av de där som valt att inte ha barn. Som jobbigast och hårdast tryck var det i 30-årsåldern. Man fick ständigt frågan om det, och när jag bara sa nej så fick jag kommentaren om att det snart kommer… Det finns mycket tyckande kring det där, och det har varit jobbigt på många sätt. Det bästa är att omge sig med människor som accepterar och förstår. Nu när jag ärmar mig 40-årsstrecket så får jag frågan väldigt sällan, men det märks väldigt tydligt ändå eftersom samhället är uppbyggt kring att man har barn. Ja, om detta har jag egentligen mycket att säga … men det få kanske bli till ett inlägg framöver. 🙂

 • Reply Isabell 5 januari, 2018 at 15:46

  Vilket otroligt tänkvärt inlägg. Jag älskar ett glas vin till en middag. En kall öl i en bastu. Fredagsölen, semesterölen och nyårsbubblet. För mig är alkohol en njutit unn-grej som sätter lite guldkant. Däremot är jag ofta på FEST mot min vilja, där känner jag mig ofta som en ailien. Senast på juledigheten var vi ett gäng tjejer där de flesta satt och pratade countoring, highlighter och läge på nästa lägenhet. Landsbygden och festande hör inte ihop på något vis. Jag ogillar fester som är just fester för att bli berusad och nattklubbar överlag, men följer med rätt ofta. Inte för att jag vill men för att det liksom förväntas. Vi brukar ha fest här på midsommar, då det leks lekar, pyntas, dansas och sällskapat blir begränsat till XX antal personer, sånt umgänge gillar jag, nykter som onykter. Aa, mycket tänkvärt inlägg för mig, som vanligt 🙂 Kram på dig!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 februari, 2018 at 15:15

   Tack Isabell! Så intressant att läsa din reflektion. Och så mycket igenkänning även för mig, det där med fester. Det är så mycket förväntningar vi har på oss. Att vi gör så mycket mot vår vilja – för att vi tror att det förväntas av oss. Väldigt intressant. Kram på dig! 🙂

 • Reply Carina Olander 20 januari, 2018 at 21:30

  Jag har precis samma inställning som dig! Det är inte gott så varför dricka? Vatten är så mycket godare och vatten funkar till ALLT!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 1 februari, 2018 at 15:28

   Vatten är gott och funkar till allt. Jag har hört så många gånger om att jag borde “lära mig” att dricka vin. Jag tänker att om man inte tycker om det direkt – varför ska man “lära sig” att dricka något som inte är positivt på något sätt.

 • Reply Johanna 25 januari, 2018 at 18:20

  Vatten är gott! Själv upplever jag ingen press att dricka alkohol i de sällskapen jag umgås i, tur nog. Men i min mammas umgänge (70 år och äldre) är det värre, man borde ofta ha en orsak att inte dricka, helt befängt!

 • Reply Carin 18 februari, 2018 at 20:55

  Hej!
  En pojkvän jag hade när jag var 22 år sa att “mina kompisar tycker du är lite konstig, dem vet inte hur dem ska vara runt dig, dem har aldrig träffat någon som inte svär, inte äter kött, inte dricker alkohol, kaffe eller te” det var första gången som jag inte hade blivit accepterad för den jag var. Mina kompisar har aldrig haft några problem med att jag inte dricker (jag har aldrig provat och nu är jag 43år) jag har alltid varit först ut på dansgolvet eller med att dansa på borden. Jag har fått höra flera gånger än va jag kommer ihåg att “du var väldigt full i går” just för att jag vågar dansa nykter.
  Killen vars kompisar som tyckte jag var konstig -96 skulle träffa mig nu 😆 Jag har pga kroniska sjukdomar slutat med det mesta som anses vara nödvändigt. I dag äter jag inget från djurriket, dvs ägg, smör, ost, kött, kyckling, fisk, inget socker, glutenfritt, e-medelfritt, inget som innehåller rapsolja, citronsyra, svamp, jäst. Jag dricker fortfarande inte alkohol, kaffe och te. Jag äter enbart frukt till frukost och lunch och grönsaker, böner och frön till middag. Jag dricker vatten eller citronvatten.
  Så glad att läsa att vi är flera här ute som faktiskt vågar stå på oss. Vi är inte alla stöpta i samma form så det borde därmed vata självklart att vi är olika på andra sätt också, och inte bara till utseendet. Vi lever som vi mår bäst av.
  Tack för att du tog upp detta 💕
  // Carin

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 19 februari, 2018 at 09:52

   Tack för att du delar med dig av din historia Carin! Det är så intressant att höra om andras erfarenheter på ämnet. Det verkar ligga i människans natur att försöka få med alla på samma tåg. Om det är andra som gör annorlunda än massan, så blir det oroligt.
   Jag önskar dig en fin dag!
   Kram Sofia

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.