hållbart liv

Nu är tiden äntligen mogen

polkabetor morötter grönsaker

 

Under ett par decennier vet jag att många har gjort påtryckningar på Svt om ett vegetariskt matlagningsprogram, men utan resultat. Nu äntligen har de vaknat och tiden verkar vara mogen. För på tisdag den 19 januari börjar Vegorätt på Svt. Och extra kul är det förstås att min bloggkompis Karoline som jag följts åt med i den digitala världen under många år är en av programledarna. Superkul!

Jag är verkligen glad över att det blir ett program som bara handlar om vegetarisk mat. För det är ju faktiskt över 10 % av Sveriges befolkning som är vegetarianer och väldigt många är flexitarianer som äter kött men som gärna väljer vegetarisk flertalet dagar i veckan. Och så finns det en stor skara som är nyfikna men inte riktigt vet hur de ska göra vegetarisk mat eftersom det aldrig har lagats i deras hem.

Jag får ofta frågor av människor som är köttätare till vanan lagd, men som är nyfikna på att börja äta fler vegetariskt måltider men inte riktigt vet hur de ska gå till väga. För visst är det enklast att man gör som man alltid har gjort, det är ett säkert kort och tryggast så. Därför känns det riktigt roligt att Karoline och Elenore kommer att sprida inspiration till vegetarisk matlagning över Sverige.

 

vegoratt

 

Om man byter ut några köttmåltider varje vecka så gör det en stor skillnad för både djur och miljö. Det går åt 16 000 liter vatten per kilo nötkött. Det är många liter det, särskilt med tanke på att det finns många som lider brist på vatten dagligen och får gå åtskilliga mil för att överhuvudtaget få tag på det. En anledning till det är att kött- och mjölkindustrin använder 1/3 av jordens tillgångar av dricksvatten. Och tänk att det går åt 3000 liter vatten för att tillverka en endaste hamburgare, vilket är lika mycket som går åt när man duschar i två månader.

Under åren har jag gjort en del vegetariska recept här på bloggen och mina favoriter är min vegetariska pyttipanna, boeuf bourguignon, röd linssoppa, tikka masala, potatis- och purjolökssoppa och den goda spenatsoppan såklart.

//Sofia ♥

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply christine 15 januari, 2016 at 06:53

  Åh vad roligt ! Äter nästan bara vegetariskt och mår bra av det, men är inte så duktig. Ser verkligen fram emot att lära mig och inspireras 🙂 Åh tack för tipset !

 • Reply Aggie 16 januari, 2016 at 08:48

  Jamen äntligen lixom! 😉

  Aggie//mintekopp.se

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.