hållbart liv

Vi stirrar i fel ände

Vi pratar om att återvinna, källsortera och skänka utrensade kläder till second hand och så vidare… Men jag funderar på om det inte är i fel ände många av oss stirrar sig blinda. Vi kollar i slutet av cykeln när vi egentligen borde kolla i början.

Vi borde förebygga mer! Förebygga genom att låta bli att handla alla de där onödiga nya kläderna och nya prylarna. För det som är onödigt blir ändå ofta bara blir liggande i våra garderober och lådor tills vi till slut efter bara ett par användningar tröttnar på dem och skänker dem vidare till second hand. Och när vi skänkt dem till second hand så känns det som om vi gjort en god gärning. Men har vi verkligen det?

Den godaste gärningen borde väl ha varit att aldrig köpa den nya grejen/klädesplagget/teknikprylen från start. För det är där det stora resursslöseriet ligger – i födelsen av en ny produkt. Vi måste börja stirra i rätt ände av kedjan och bli bättre på att förebygga genom att avstå onödiga prylar som vi ändå inte behöver. Om vi ska köpa något så bör vi köpa det som redan finns i kretsloppet. Köpa second hand!

Har du några funderingar kring detta?

//Sofia ♥ 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply SlowEva 26 januari, 2019 at 14:50

  Ja, jag tänker inte att jag gör en god gärning genom att skänka till second hand direkt. Däremot åkte vi dit idag med ett lass urvuxna kläder och böcker och leksaker som inte längre har sin plats hos oss och det tänker jag är bra mycket bättre än att slänga. Kanon om saker kan få ett nytt liv. Men självklart måste vi titta på ursprungskonsumtionen först!
  Tänker verkligen folk så som du skriver?

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 februari, 2019 at 19:58

   Det känns självklart att skänka saker man inte behöver, till second hand. Många gör det, vilket är fantastiskt. Problemet att det är många fler som skänker än köper. Långt i från alla som skänker kan tänka sig att handla på second hand, de köper istället nytt. Vilket innebär att de produkter/kläder som skänks är långt mycket fler än de saker som sedan köps. Så, ja det finns gott om folk som tänker så.
   Önskar dig en fin kväll! 🙂

 • Reply Ella 26 januari, 2019 at 20:27

  Tycker att det var klockrent det du skrev. Känner exakt det du skrev att man borde förebygga istället för att alltid gör sig av med sakerna på ” rätt sätt”.
  Så himla bra.

 • Reply Linda 28 januari, 2019 at 10:24

  Du har så rätt och sätter ord på det jag kände när jag tog del av det influencersamarbete myrorna hade i veckan. Där lyfte man det som ett problem att vi inte konsumerar tillräckligt mycket second hand. Men problemet är ju inflödet. Att vi konsumerar mer än vi behöver och att det vi konsumerar inte har tillräckligt hög kvalitet.

  Jag bor i en liten stad med i princip bara finns de stora “fast fashion” kedjorna. Det leder till att det till 98% är deras kläder jag hittar på second hand inte är så bra skick. Det är urtvättat, dålig passform, och har material som inte är trevliga att ha på sig. Hur gärna jag än vill köpa begagnat så går det inte för det är inte tillräckligt bra. Otroligt sorgligt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 februari, 2019 at 20:03

   Tack Linda! Det där blir ju såklart ett problem eftersom det ger second hand lite “dåligt rykte” för dem som kanske vill ge det en chans men får samma upplevelse som dig. Det går ju såklart att köpa bra second hand online – fast det är ju roligare att göra det fysiskt förstås. 🙂

 • Reply S.L.I.M. 31 januari, 2019 at 14:33

  Jag tänker att det går lite hand i hand. Om jag kommit dit hän att jag är en person som sorterar ut och skänker/säljer i stället för att kasta så tror jag att jag även är en sådan som tänker mer än en gång innan jag köper på mig något nytt och kanske då också att jag väljer köpa begagnat. Men jag kan ha fel, har haft det förr 😉

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 3 februari, 2019 at 20:08

   Ja, det låter ju logiskt. Men det verkar dessvärre vara så att det kommer in långt många fler ton av saker/kläder till second hand än vad som köps. Många som skänker gör gärna det, men känner sig inte lika pigga på att köpa. Men jag tror att nya trender kan hjälpa till att ändra på det. Det hoppas jag i alla fall. 🙂

 • Reply jeanette sandelin 2 februari, 2019 at 10:55

  KLOKT! hälsar en med ett 4:e år som köpfri i sö Dalsland.

 • Reply Tess 17 februari, 2019 at 11:21

  Jag håller verkligen med. Sedan tror jag att det kan ta ett tag från att man kommer till insikt med det tills man faktiskt tar tag i det på riktigt. Samma med second hand, många vill nog handla mer begagnat men vet inte riktigt hur de ska göra och var de ska leta, men när man väl listar ut knepen som passar en själv är det ju så himla härligt! Tack för ännu ett tänkvärt inlägg. Kram

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 mars, 2019 at 09:05

   Ja, beteendeförändringar tar tid. Och jag tror att de behöver ta tid för att bli hållbara på lång sikt. När man väl “lärt sig” så går det ju automatiskt. Och det är härligt. 🙂
   Kram till dig!

 • Reply Gunilla Green 23 februari, 2019 at 21:12

  Jag håller helt med dig! Jag tror också att en del personer tänker att så länge de lämnar kläderna vidare till second hand så konsumerar de hållbart. Jag köpte en kjol för några år sedan på Åhléns, deras eget märke, och i den kjolen stod det “lämna gärna till återvinning eller välgörenhet”. Jag blev så himla provocerad. De tänkte redan när de tillverkade kjolen att det här plagget är inte något som någon lever länge med, men om vi uppmuntrar dig som köpare att skänka så kan vi säga att vi arbetar med hållbarhet. Nu är ju jag en sån som har mina kläder länge, så jag använder kjolen istället för att skänka vidare och köpa nytt.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 mars, 2019 at 09:11

   Intressant, har aldrig sett en sådan märkning i några kläder. Det går ju att se på fler sätt förstås, förstår verkligen din provokation. Men samtidigt så kan det ju faktiskt innebära att plagget skänks vidare istället för att slängas av de ägare som inte hade kommit på tanken att skänka det. Så kanske gör det skillnad. Så jag tänker att utfallet kanske trots allt blir bättre – och det är ju det som räknas för moder jord. Tack för en intressant kommentar!
   Kram Sofia

 • Reply Diana 25 februari, 2019 at 17:51

  Hej! Jag har just hittat hit, vilken fin blogg! Delar dina tankar och kan hålla med! Blir nyfiken på att läsa mer!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 7 mars, 2019 at 09:11

   Tack, vad roligt att du hittat hit och gillar det. Du är varmt välkommen. Och har du instagram så är jag mer aktiv där. 🙂

 • Reply Ann-Sofie Jonsson 25 mars, 2019 at 16:38

  Hej!
  Jag handlar nästan uteslutande på second hand. Var in på Röda Korsets butik i Mora idag och de hade fantastiskt fina kläder. Fyndade en helt oanvänd sommarklänning från Annette Phillips bl.a.!
  Tack för en viktig blogg!
  Hälsningar,
  Ann-Sofie

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 26 mars, 2019 at 18:34

   Hej! Kul att höra att det är second hand som gäller för dig. Det är ju dessutom så mycket roligare att handla sina kläder så.
   Jag önskar dig en fortsatt fin vecka! 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.