minimalism

Vilka tallrikar ska bort?

udda porslin tallrikar

 

Udda porslin och i synnerhet tallrikar är något jag samlat på i alla år då jag gått på loppisar. Jag har lockats av dess mönster och färger i alla möjliga olika utföranden. Min största svaghet är blåvitt porslin i sirliga mönster, de har jag svårt att säga nej till.

Assietter och små tallrikar är också något jag använder när jag odlar och driver upp mina plantor. Krukorna måste ju ha något att stå på. Och på vårkanten då de flesta planterats om i större krukor så är det en strykande åtgång på fat att ställa dem på. Men i ärlighetens namn. Behöver jag verkligen så många som jag haft ståendes i skåpet? Nej, det gör jag inte.

udda porslin

Vissa saker är svårare än andra att rensa bland. Och tallrikarna var förstås en av de svårare. Men när jag väl plockade fram alla och satte mig bland dem där på golvet och granskade dem en och en, så var det trots allt rätt så enkelt att rensa ut 40% av dem. Jag valde att rensa bort sådana som jag hade flera av och behöll bara en av varje sort som jag verkligen gillar – eftersom det ju är just udda porslin jag är så förtjust i.

Dessutom fick några som jag bara hade en enda av ryka ändå, för när jag väl tittade på några av dem så var jag faktiskt inte särskilt förtjust i dem. De framkallade inget dubbelslag i hjärtat och därför ingen direkt glädje för mig. Och varför ska de då få ta upp utrymme i mitt skåp och i mitt liv. En stor samling tallrikar skänkte jag därmed vidare till välgörande ändamål och kanske därmed till några som skulle uppskatta dem mer. Och dessutom blev det härligt luftigt i mitt skåp och det räcker ändå till mina sticklingar om våren. De tallrikar som nu blev kvar älskar jag mycket. Och de ger mig dubbelslag i hjärtat.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Alicia 9 januari, 2017 at 23:06

  Inspirerad av dig rensade vi köksskåpen härom veckan. Tallrikarna fick bo kvar men en hel del annat åkte till Myrorna, och så välplanerat och gott om utrymme trodde jag inte det var möjligt att ha (då sparade vi ändå en hel del, är fortfarande på första lagret lökskal)! I slutändan kunde till och med det stora åbäket till mixer flytta från sin permanenta plats på diskbänken in i ett skåp. Det känns så fantastiskt!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 20:53

   Så himla glad jag blir! Och det är så otroligt intressant det där med skalen … det är verkligen så. När man plockar av första skalet så är man inte mogen för att göra sig av med allt. För varje skal går det lättare och lättare. Just i köket är så himla skönt att inte ha för mycket prylar, det blir svårjobbat. Och att behöva riva i skåpen varje gång man ska använda något gör att man helst låter bli. 🙂

 • Reply Pia 10 januari, 2017 at 07:10

  Jag har måst pausa lite för att inte tröttna. Rensar på jobbet under mellantiden. Typ gamla lagböcker fr 2006, Europarätten o ekonomiska föreningar fr -04.. Mjae.. fakta är färskvara ☺.

  Men din vurm för tallrikar är nog densamma som min för textila mtrl o det e den rensningen jag laddar för härnäst. Köket, kan jag stolt säga, är färdigt för det här året 😊

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 21:00

   Ja, det går helt klart i skov det där med rensandet. Plötsligt kommer man in i ett flow och då är det bara att köra, och ibland så behöver man vila och tänka på annat. Köket är ju toppen att vara färdig med. Det är ju faktiskt det bästa stället att ha välrensat på! 🙂

 • Reply Annette - My Rose Valley 10 januari, 2017 at 09:32

  Hej
  Jag skulle just säga att INGEN tallrik skullebort. Så fina allihop, men efter att jag läst så förstår jag att du är på ”detox” uppdrag. Här ska rensas. Jag skulle också behöva rensa.
  Ser att du rensat upp lite på bloggen också. Gillar nya Hildas. Väldigt fräscht. Tror jag skriver dig ett litet PM… Har kontaktat dig förr om blogguppfräschning. Du kanske inte pysslar med sånt längre men vi får väl se.
  Ha en fin vecka. Nu snöar det här. Så vackert!
  Kram
  Annette

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 21:16

   Ja, de är fina. Men bara för att de är fina så måste jag inta ha dem alla för mig själv. Nu har jag sparat dem som jag VERKLGEN tycker är fina och som gör mig glad. Det känns väldigt befriande. 🙂

   Jag har gjort en del omprioriteringar i mitt företagande och tar på mig väldigt få uppdrag. Men i mån av tid så gör jag det absolut. Jag minns att du frågat förut. Du får skicka ett meddelande och säga vad det är du vill ha hjälp med så ser vi om det finns möjlighet och om det är något jag kan göra. Om inte annat kanske ja kan tipsa dig om någon annan som kan hjälpa dig. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Jennifer 10 januari, 2017 at 12:08

  🙂 förstår dig!, det du skulle kunna göra, är ju att slå sönder de tallrikar du ”väljer bort” (jag vet få inte panik nu utan läs klart hihi) och limma och foga fast dem på ett exempelvis planteringsbord eller liknande för trädgården.
  Då får du mindre plats i skåpen, men du har ändå dina ”tallrikar” kvar, fast på ett återbrukssätt – och ytan som du limmar fast dem på kommer ju hålla så mycket längre oxå 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 21:20

   Haha, jag får inte panik. Jag förstår din tanke helt och hållet. Och jag gillar det. Har sett bord med sådan mosaik och det är väldigt fint. 🙂

 • Reply Emilia 10 januari, 2017 at 14:23

  Älskar allt blåvitt porslin, det är det finaste jag vet! De två enkla, och skålen med guldkant, mmmm! För något år sen krossade jag gammalt porslin och använde som mosaik på krukor och ett bord till mamma och pappas trädgård, blev superfint faktiskt 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 21:22

   Ja, det är något alldeles speciellt med blåvitt porslin alltså. De är som magneter för mig.
   Jag gillar verkligen den där mosaiktanken, det är så vackert. Men nu är de redan ivägskickade till välgörande ändamål. Det kanske kommer fler tillfällen. 🙂

 • Reply Ulrica 11 januari, 2017 at 10:40

  Vilka underbara bilder kände jag direkt :). Ljusa med härliga färger.. jag blir alldeles glad i hela kroppen och får lite vårkänslor!! Jag ska också rensa massor, en del i min nya strategi om mig själv.
  Kram Ulrica <3

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 11 januari, 2017 at 21:23

   Tack, vad kul att du gillar dem. Och ja, du har rätt de ger faktiskt lite vårkänsla. Vad spännande med en ny strategi om dig själv. Den får du berätta om i helgen. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Therese Berg 1 april, 2018 at 20:14

  Så härligt att se en blogg om minimalism där det inte bara är vitt och kalt utan precis som hos oss fyllt av vackra loppade föremål. Jag förstår precis hur du kände för tallrikarna. Min hylla för tallrikar ser liknande ut fast mer grön i tonen. Jag har börjat en resa mot ett enklare liv. Jobba mindre för att ha mer tid till familjen och diverse pyssel. I samband med det känns det naturligt att rensa. Jag har gjort ett par varv i alla lådor och skåp. Nu känns prylarna inte lika viktiga längre. Jag kommer absolut rensa ur mer framöver. Uppskattar att få mer frid i själen av mer rymd i skåpen 🙂 Tack för inspirerande blogg!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 9 april, 2018 at 19:28

   Tack, vad kul att du gillar det. Jag brukar kalla mig för en färgglad minimalist – för de flesta har en bild av att man som minimalist har det kalt och vitt. Jag älskar mönstrade och färgglada tapeter. Och loppisfynd är nästan det enda jag har kvar. Har rensat i många år nu och börjar närma mig vad som kan anses vara ”klart”. Men såklart förändras behov och intressen med tiden, och så även vad jag har hemma. Men jag är ändå rätt övertygad om att jag inte kommer att gå tillbaka till att ha mycket saker längre. Det blir verkligen så mycket enklare i livet och mycket mer tid över, genom att ha få saker. Och eftersom jag inte konsumerar behöver jag inte heller tjäna så mycket. Jag älskar visserligen att jobba, men i perioder vill jag ha lååångledigt. 🙂

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.