Livet

Vilket är bäst: Staden eller landet?

 

Det går naturligtvis inte att säga att det ena är bättre än det andra eftersom det beror på vad man har för behov. För vissa är landet det absolut bästa medan det för andra är självklart att staden är det som regerar. Det är nu 3 månader sedan som vi flyttade från huset på landet till en lägenhet i centrum av småstaden Lidköping. Och nu tänkte jag som lantis på besök i stan dela med mig av de för- och nackdelar som jag upptäckt så här långt.

 

Lägenheten i staden

Fördelar

 • Att på bara några minuter kunna promenera ut och luncha med vänner och kollegor.
 • Stort utbud och närhet till att äta ute eller köpa med sig hämtmat. Det har jag saknat under mina år på landet.
 • I staden finns många vackra blomsterarrangemang och prunkande rabatter som jag kan njuta av rent visuellt, men jag slipper att rensa ogräs och sköta om dem.
 • Att kunna promenera och uträtta ärenden, handla mat i mataffären och gå på biblioteket.
 • Att ha nära till att delta i stadens stora utbud av kulturarrangemang, utställningar och föreläsningar, utan att behöva tänka på transport dit och hem.
 • Att kunna låta bilen stå oftare och bara kunna promenera till många av de saker man gör.
 • Nära till tåget som kan ta mig (nästan) vart jag vill.
 • Möjlighet till mycket social kontakt och enkelt kunna träffa vänner.
 • Inget jobb för att ta hand om fastigheten vi bor i. Det sparar massor av tid att inte behöva tänka på trädgårdsskötsel eller underhåll av hus.
 • Vädret blir inte lika påtagligt vilket kan vara positivt i aspekten när det stormar, regnar på tvären eller åskar. Jag behöver heller inte oroa mig över om det kommer att bli översvämning i källaren eller om vi blir insnöade.

 

Nackdelar

 • Årstidens skiftningar blir mycket mer diffusa.
 • Det ständiga surret som ljudkuliss.
 • Att det aldrig är riktigt mörkt då gatljusen alltid lyser.
 • Dyrare på många sätt. Tillgången till allt som jag ovan nämnde som en fördel är dyrt. Restaurangbesök, en påse godis eller nybakta bullar kräver bara en liten kort promenad för att nås.
 • Hänsyn är såklart något fint och något man vill visa sin omgivning, men att inte kunna sjunga högljutt mitt i natten eller att jobba med såg och hammare tidigt på morgonen känns som en begränsning. Inte för att jag gör det så ofta, men bara vetskapen om att jag inte kan göra det känns lite begränsande.
 • Mer anonymt. I en stad och i synnerhet på gatan man bor blir man mer anonym än på vägen på landet. Och jag väljer att sätta det som en negativ del eftersom jag älskar att känna människorna omkring mig. Givetvis förstår jag att jag inte kan jämföra mina tre månader där jag bor nu, men mina tio år i huset på landet. Men generellt tror jag inte att det någonsin kommer att bli de relationerna med grannarna även om vi skulle bo här i tio år.

 

Huset på landet

Fördelar

 • Närheten till naturen.
 • Tystnaden och mörkret om natten.
 • Upplevelse av årstiderna, dygnets och naturens skiftningar tydligare.
 • Alla hejar på alla. Oavsett om man känner varandra eller inte så hälsar man när man möts på vägen. Det gillar jag och försöker ta med mig även till stan, utan att för den delen verka som en byfåne.
 • Att kunna gå rätt ut, utan att tänka på att bli sedd eller iakttagen.
 • Att odla och spendera tid i växthuset är något som jag älskade att göra – det kommer jag att sakna när våren kommer.
 • Att inte alls behöva fundera över om man stör någon eller inte när man blir sugen på att lyssna på en låt med riktigt hög volym

 

Nackdelar

 • Långt till det mesta.
 • Gles kollektivtrafik, vilket gör att bilen måste utnyttjas allt som oftast.
 • Lite social kontakt, vilket blev väldigt påtagligt för mig som dessutom jobbade hemifrån.
 • Arbete. Arbete. Arbete. Det finns alltid något att göra, underhålla, ansa, klippa, renovera, måla eller rensa när man bor i hus med stor trädgård. Det kan såklart vara avkopplande om man har det som intresse, men när intresset för det har falnat blir det enbart ett påhäng.

 

Även om avståndet till naturen är en nackdel i stan så måste jag ändå säga att vi är mer aktiva i naturen nu än vi var tidigare. När vi alltid hade den inpå knuten tog vi den lite för givet. Nu längtar vi efter den och tar oss dit aktivt flera gånger i veckan för kortare promenader, längre vandringar eller för att bara sitta där och äta en medhavd matsäck eller göra upp eld och laga mat. Och det måste ju ändå anses som positivt.

Jag noterar att min fördelslista för staden är längre än för landet. Jag som är en lantis i hjärtat, borde väl ha en superlång lista som talar till landets fördelar? Ja, men just nu är mina/våra behov de som passar bäst in på det som staden har att erbjuda. Om ett år eller två kan de se annorlunda ut. Jag vet inte. Det är intressant att vi fått höra av många när det blev klart att vi skulle flytta till en lägenhet i stan, att vi väl inte kan bo i en stad eftersom vi bott på landet de senaste tio åren. Men det är just det som jag gillar med livet. Kontrasterna. Att kunna ha tillgång till alla de fördelar som erbjuds, vid olika tidpunkter i livet. Var sak har sin tid helt enkelt. Och det är fint som snus.

Vilka för- och nackdelar ser du med staden respektive landet?

//Sofia ♥

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Cissi 27 november, 2017 at 20:10

  Jag håller verkligen med dig i alla duna för och nackdelar. Betraktar mig som lantis, men älskar också staden. Just nu bor vi på landet, dock jobbar jag mitt i Göteborg. Gillar kontrasterna! När jag tidigt på morgonen cyklar genom mörka granskogen till kollektivtrafiken, för att sen vara mitt i surret. Fast ännu bättre, att cykla hem genom skog med fågelkvitter och sedan kunna sitta på altanen. Gå ut i nattlinne på lördagsmorgonen och sitta och dricka kaffe i solen! Men när vi blir gamla och barnen (nu 4 och 6) flyttat hemifrån, då bor vi i staden igen!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 november, 2017 at 16:24

   Så hade jag det också tidigare, bodde på landet och jobbade i Göteborg. Kontraster är fantastiskt. Jag älskar tanken på att gå ut i nattlinnet och sätta sig … det kan jag inte göra nu. Men var sak har sin tid och allt sina för- och nackdelar. 🙂

 • Reply Katta Bucketlife 27 november, 2017 at 21:54

  Just nu överväger landet för mig, men vi har ju exakt omvänd förändringssituation 🙂 Och så tänker jag att er stad nog ger mer utrymme för livskvalitet än Stockholm, där alldeles för mycket tid går åt till kö och trängsel.
  Jag tror jag kommer bo i stad igen – kanske i något slags delat upplägg.
  Den stora uppsidan och samtidigt baksidan med landet tycker jag nu är det du pratar om – jag känner redan fler grannar än jag nånsin gjort i stan. Å andra sidan så vet alla allt om alla i en sån här liten by, så jag misstänker att det också kan bli baksidan 🙂

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 november, 2017 at 16:27

   Det är så kul att vi liksom gjort precis det motsatta. Och jag tror att du har rätt angående storlek på stad. Det är ju naturligtvis stor skillnad på stad och stad. Jag tror också på det delade upplägget, det är jag rätt så säker på att framtiden kommer att innehålla för oss också. Gällande det där med att man känner alla och är känd så beror det så klart på hur man är som person. Personligen så älskar jag det där med att åka till mataffären och det kan ta 1 timma att handla i limpa bröd, eftersom man träffar på folk man pratar med om ditten och datten. Det älskar jag! 🙂

   Kram till dig!

   Tänker ofta att jag snart ska se till att ta en tur upp till Särna. Är sugen på att hälsa på. 🙂

 • Reply Mia Bergvall 28 november, 2017 at 06:44

  Håller med dig på alla punkter men som livet ser ut idag trivs jag bäst på landet! Nackdelen med att bo som vi gör är definitivt avståndet, har 45 minuter med buss till skolan och en kvart till närmaste butik. Likaså går bussarna nästan aldrig på helgerna, som student hade det varit trevligt om sista bussen hem gick efter 21:30 😉 Och andra sidan är det väldigt skönt att komma hem till lugnet efter en lång skol- eller jobbdag. Finns verkligen för- och nackdelar med allt. Kram!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 november, 2017 at 16:30

   Ja, avståndet i kombination med gles kollektivtrafik är såklart riktigt en riktigt sur karamell med att bo på landet. Som du säger så är det skönt med lugnet som det ger … men det går helt enkelt inte att få båda. 🙂
   Kram Sofia

 • Reply Linda 28 november, 2017 at 08:34

  Håller med i dina listor. Jag bodde i storstan och bytte för snart tre år sen till landet. Stora fördelen är närheten til naturen. Men för min del också betydligt billigare boende än i stan. Jag har nu ett mindre hus, lagom till mina behov, men större än min lilla etta i centrala Göteborg som då var betydligt dyrare. Det jag saknar är kollektivtrafiken och enkelheten med att emellanåt köpa hem mat. Men närheten till naturen och det ekonomiska överväger alla eventuella nackdelar i dagsläget.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 28 november, 2017 at 16:32

   Kul, då har du också koll på båda sidor. Man får ju helt klart mer för pengarna på landet men i sin tur så får tillgängligheten stryka på foten. Det gäller att göra sin plus- och minuslista och se vilken som blir längst. 🙂

 • Reply Pernilla 29 november, 2017 at 08:04

  Jag känner att ni glömmer bort att det finns ett mellan läge, bo på en mindre ort. Man kan bo centralt på en mindre ort då får man det positiva med att ha nära till andra människor och matvaruaffärer, skola och bussar med mera, men man har fortfarande nära till natur. Det känns som att ni har bott på två extremer, verkligen ute på vischan med långt till affärer mm och sen mitt i en större stad. Det finns ju som sagt mindre orter som är lite av en blandning. Jag själv bor på en väldigt liten ort men här finns skola, affärer, hälsocentral, apotek, frisörer och hämtmat och jag har skogen utanför dörren. Det är ju verkligen inte en stad men allt man behöver finns, sen så är jag uppväxt här så även familj o vänner finns här, vet dock inte hur det skulle kännas att bo på en sån här ort utan familj o vänner, så jag förstår ju att det bara inte är att flytta till en mindre ort, men glöm inte bort att mellan läget finns det också

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2017 at 15:16

   Givetvis blir det en förenkling att säga land och stad och tro att alla tänker på samma typ av land och stad. Det var inte min mening. Det jag skriver om är min uppfattning om kontrasterna mellan den landsbygd jag bodde på innan och den småstad jag nu flyttat till. Jag har tidigare bott i både små samhällen och stora städer och vet att det är stora skillnader mellan stad och stad. Det kunde jag såklart ha förtydligat. Men eftersom vi alla har olika erfarenheter så är det intressant att höra hur andra upplever skillnaderna mellan det land och stad om de upplevt, alltså en högst subjektiv bedömning. Det finns såklart inga rätt och fel här eftersom det baseras på vilka behov man har. Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo på en mindre ort igen, och även på riktig landsbygd och till och med i en storstad. Alla har sin charm med sina för- och nackdelar. 🙂

 • Reply Elna - Cykellycka, mjölksyra & äventyr 29 november, 2017 at 12:02

  Landet, landet, landet!
  Jag bodde tre år i London och där gick jag sönder i själen. Har testat lite småstäder också, några år i Norrköping, rätt många år i Gränna där jag växte upp och så senast ett par år i Huskvarna. Jag får ont i magen varje gång jag måste åka till Gränna, men trivdes bra i Norrköping och älskade att bo i Huskvarna. Det beror mycket på stad och människorna där hur man trivs tänker jag. Dock är det utanför städerna jag trivts allra bäst – jag får ett lugn på landet som jag inte hittat någon annanstans. Men ibland saknar jag att bo i Huskvarna, jag är social och gillar det spontana umgänget som är lite enklare med bästa vännerna runtom i kvarteret. Det är spännande att följa er flytt till staden – så ovanligt, det brukar ju för det mesta vara hejdå till stad för att flytta till landet.

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 29 november, 2017 at 15:20

   Landet är verkligen fantastiskt, håller helt med dig! Det är rätt häftigt ändå att du har erfarenhet från både en riktig storstad och landsbygd. Det kanske är också just det som gör att du vet att du verkligen älskar landet. Det kan vara svårt att veta innan man har en reell erfarenhet.
   Så roligt att du gillar att följa vår resa. Jag tror och hoppas att det kommer bli hejdå till både land och stad flera gånger i mitt liv. Älskar kontrasterna av dem båda. Men i hjärtat – där är jag en evig lantis. 🙂

 • Reply Ekenäsliv 29 november, 2017 at 16:18

  Hej,
  Väldigt insiktsfulla listor med många kloka infallsvinklar.
  Jag ser verkligen fram emot att flytta tillbaka till stan, då jag vet att det mer är mitt element.
  Men absolut finns det många fina fördelar med landet med.
  Men i vår livssituation har lugnet på landet snarare blivit stressen med att bo på landet.
  Sen kommer vi ju att kunna ha det kvar eftersom svärmor och hennes man bor kvar i ”byn”.
  Ha det fint!

  • Reply Sofia Brolin - hildas.se 4 december, 2017 at 16:48

   Det är ju också olika tider i livet som man behöver olika saker. Det är ju toppen att ni har en koppling kvar via svärmor och ändå kan fortsätta njuta av fördelarna. Man får hitta det sätt som passar en bäst. 🙂

 • Reply Josephine 8 april, 2021 at 20:56

  Hej.

  Nu har jag prövat både land och stad.
  Och man väljer ju inte sin uppväxt miljö.
  För min del. 19 år i Forsa.
  En by bredvid Hudiksvall. Sedan Hudiksvall.

  Men grejen med små städer, orter.
  Är att möter man en människa längs vägen så blir man bedömd.
  Även om hen inte hälsar.
  Man får sitt fack i livet.
  Prat på byn och i skolan.
  Allt förblir som det alltid varit. Skolans populära, kanske flyttar till Stockholm och tillbaka. Men de förblir populär. Som regel.

  Jag känner nu i Göteborg, vad skönt att inte bli bedömd.
  Ingen som märker mig på stan. Blir inget prat om vad jag sagt och gjort i decennier framöver. Var och en kör sitt. Det känns som en befrielse.
  Det går inte att få vara i fred i Hällefors heller. Inte ens att komma som nyinflyttad går det att leva ett anonymt liv där. I lägenhet.

  Att bo i en stuga är inte alltid så anonymt heller.

  Luften är sämre här. Större risker också.
  Men föredrar Göteborg framför Hudiksvall. Det var lite tankar:)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.