inspiration

AVSLUTAD: Vinn kokboken Det gröna skafferiet

En av mina favoritbloggar drivs av min bloggkollega Karoline och heter Det gröna skafferiet. Den är precis vad den heter; ett grönt skafferi fyllt med snygga bilder och grön inspiration till köket. Så det var ju inte särskilt konstigt att hon fick chansen att göra en bok med samma namn. Boken är otroligt nog än mer fantastisk än bloggen och fylld med med mer än bara härliga vegetariska recept, den bjuder också på många tips på hur du kan ta till vara på det naturen erbjuder.

Nu får två av er chansen att vinna var sitt exemplar av årets snyggaste kokbok.

Hur gör man?
Reglerna är enkla. Lämna en kommentar med ditt bästa tips på vad för ätbart man kan ta tillvara på i naturen och vad för gott man kan göra med det. Har du en länk med tips eller recept på din egen blogg (eller någon annans) får du gärna lämna länken dit.

Tävlingen pågår till och med måndag den 12 maj. Lycka till!

UPPDATERAT VINNARE:
Vinnarna av Det grönska skafferiet är:
Katrien och Louise Bergström. Grattis! Skicka era adresser till sofia@brolinform.se så kommer era vinster med posten.

//Sofia ♥

Previous Post Next Post

You Might Also Like

47 Comments

 • Reply Anna Sjöberg 5 maj, 2014 at 05:55

  Blåbär är mitt allra bästa tips. Plocka och gör en god smulpaj av dem, serveras tillsammans med hemmagjort vaniljsås. Godare får man leta efter. Nu håller jag tummarna för att jag blir en lycklig vinnare 🙂

 • Reply Casa Spångtorp 5 maj, 2014 at 06:14

  Fläder!! Först blommorna och sen bären till hösten. Fläderdricka med isbitar och en klyfta lime är det inte mycket som slår. Och med bären, innan de blivit röda kan man plocka och göra fläderkapris av.

 • Reply Linda-Marie 5 maj, 2014 at 06:22

  Att tidigt på våren plocka spröda nässlor, göra nässelsoppa, steka på de sista kantarellerna i frysen, steka på en skiva surdegsbröd och toppa med västerbottenost, kantareller och lite sallad. Njuta soppa och macka i vårsol på farstutrappan.

 • Reply Anonym 5 maj, 2014 at 06:24

  Skogens guld får bli mitt tips!
  Plocka plocka kantareller i alla dess former.
  förväll och frys.
  Gör en god kantarellstuvning och fyll i crepes eller till varma mackor.

 • Reply Therese Gunnarsson 5 maj, 2014 at 06:34

  Mitt bästa tips är att plocka bär att koka sylt på. Finns inga nackdelar! Dels är det rogivande och trevligt att vistas i skogen för att plocka dem, att koka sylten är busenkelt (speciellt om du använder syltsocker) och sedan har du god hemmagjord sylt att njuta av resten av året! Själv älskar jag blåbär och plockar massa liter med min sambo varje sensommar så att vi har blåbärssylt året om 🙂

 • Reply Kim 5 maj, 2014 at 06:55

  Jag måste bara tipsa om Maskrossirap! Koka ihop maskrosblommor med ett gäng citrus och lite vatten. Låt stå över natt, häll av vätskan och koka ihop den med socker. Sött som honung, men med en kaxig liten beska. Perfekt till ostbrickan! (http://tantrussinsbak.blogspot.fi/2013/05/kara-ogras.html)

 • Reply Anonym 5 maj, 2014 at 07:07

  Mitt tips, gotlänning som jag är, plocka kajplök, en slags
  vild purjolök, som har en mild, fin smak! Den kokar man
  kajpsoppa på, vilket är en riktig vårsoppa, sprängfylld
  med nyttigheter! Man kan även frysa in, för kaipen, kan
  användas precis som purjolök.. Och det blir också
  väldigt gott att smaksätta rapsolja med! Så det finns
  många sätt att använda denna primör!
  Ha det så fint/ Marie
  ragna_marie@hotmail.com

 • Reply Lev mer på mindre 5 maj, 2014 at 07:13

  Den här nässelpeston fick jag av min vän Petra i helgen och den är fantastisk god. Nässlorna kan även bytas ut/kompletteras med kirskål.
  http://www.signeshus.blogspot.fi/

 • Reply Evelinas Ekologiska 5 maj, 2014 at 07:48

  Åh, som jag suktat efter denna bok! 🙂

  Det finns ju så mycket gott i naturen just nu!
  Några tips: Nässelsoppa med Ägghalvor och till det en smörgås med späda Maskrosblad, Kirskålspesto, Granskottspesto..Sedan går det ju att göra himla fin hudvård med, så som Ansiktsmask med Tusensköna och ansiktsångbad med Nässlor & Kirskål <3
  Fler tips går att se här:
  http://www.evelinasekologiska.se/search/label/%C3%96rter

  /Evelina – Evelinas Ekologiska
  http://www.evelinasekologiska.se/

 • Reply Rasmus 5 maj, 2014 at 08:45

  Allt fler börjar inse att maskrosblad är ätliga, och dessutom både goda och oerhört nyttiga, och de går att använda i många slags rätter: pesto, wok, pasta, pajer osv. Däremot är det inte lika känt att även maskrosknopparna är ätliga, så det får bli mitt tips! Plocka knopparna på morgonen eller kvällen när de inte är utslagna och tillaga dem t ex i den här pastarätten med sparris och hasselnötter:

  http://vegologi.blogspot.se/2012/05/pasta-med-maskrosknoppar-och-sparris.html

 • Reply Anna-Signe 5 maj, 2014 at 09:34

  Snart blommar syrenerna och då är det supergott att göra sin egen syrensaft! Det är ett utmärkt alternativ för oss som saknar fläder att plocka. Blir fräscht och friskt och passar att blanda med mineralvatten så det blir extra festligt att bjuda på. Dessutom måste det vara den mest lättförtjänta saften då det går snabbt att bara bryta av några syrenklasar!

 • Reply Klockarbarn 5 maj, 2014 at 09:42

  Maskrosmarmelad kan jag tipsa om. Till och med mina barn (7 och 9 år) gillar det. Finns många recept på nätet.
  Lite pilligt men marmelad håller länge och går inte åt så mycket. Rolig present att ge bort också eftersom de flesta är obekanta med det.
  http://www.klockarbarn.blogspot.com

 • Reply Anonym 5 maj, 2014 at 11:19

  När jag var liten var favvorätten på våren "Ogrässoppa" på nässlor och kirskål – det lät ju lite småkonstigt men var såååååååå gott! Nostalgi!

  Hoppas på jättetur!
  Malin – grodmalin@gmail.com

 • Reply Annies Enkla 5 maj, 2014 at 11:35

  Läst hennes blogg länge å är så sugen på boken nu! Har nästan svårt att se att det kan bli bättre än bloggen, men att få en bok i handen slår ju i och för sig bloggar med hästlängder.

  Mitt bästa tips på ätligt från naturen just i denna årstid är att göra en ungsomelett med skivad potatis, nässlor, kirskål, fetaost, torkade tomater och äggstanning. Sjukt gott! Här finns receptet: http://www.anniesenkla.se/2014/04/22/en-varig-ungsomelett/

  /Annie på anniesenkla.se

 • Reply Anna 5 maj, 2014 at 12:27

  Det allra bästa natur har att erbjuda är nog bär och frukt, finns så mycket en kan göra med dem, sylta,safta, frysa in, marmelad, chutney, bakverk, och äta färska jordgubbar direkt från plantan är inte fy skam det heller.

 • Reply Ulrica – Från sött till salt 5 maj, 2014 at 15:05

  Jag har hört mycket gott om granskottssirap vilket jag för första gången tänkte testa i år. Dock har granskotten inte kommit ännu. Så innan jag kan säga något om den lilla delikatessen så får det bli ett tips på den självklara lilla kantarellen.

  Min svärmor fick mig att börja tycka om svamp genom att bjuda på denna soppan som i mina ögon är helt oslagbart god.

  http://fransotttillsalt.se/kantarellsoppa/

  Håller tummar och tår för att få chansen på den där superfina boken.
  Ha en finfin måndag.

  Kram Ulrica

 • Reply Henrietta 5 maj, 2014 at 15:37

  Man kan plocka kirskål och ha i sallad. Av nässlor gör man nässelsoppa.
  Sedan alla bär som man kan göra sylt på och annat gott.
  Hela naturen är som ett skafferi!

 • Reply Carita Sandström 5 maj, 2014 at 15:55

  Sav från björken. Lite pilligt kanske, men är hälsosamt. I Strömsö igår visades hur det går till. Men kom ihåg att ha markägarens lov först.

 • Reply gaiaequinox 5 maj, 2014 at 16:37

  Fiddleheads eller ormbunks knoppar från Athyrium filix-femina. När de précis börjar komma upp och inte än öppnat sig. Man kokar dem lätt I saltat vatten ca 10 minuter eller ångar dem I 20. Sen ringlar man över lite olivolja och citron saft, mums! Innehåller omega 3 och 6, järn, potassium och fiber.

 • Reply Kajsa 5 maj, 2014 at 17:14

  Harsyra! Dessa ätbara, syrliga, bulliga små hjärtan tycker jag förbises alldeles för ofta. Naturlig skönhet att pimpa morotskakan, tårta, cupcakes, soppa… 🙂

 • Reply Erika 5 maj, 2014 at 17:33

  Åhh, det får bli brännässlor! Så många gånger som jag som barn svurit över dem för att jag kommit för nära och vaden fått sig en smekning när jag tillsammans med pappa satt stängsel, som det svidit och brännt! Nu plockar jag dem gladeligen och allra helst stoppar jag dem i en paj tillsammans med soltorkade tomater och lagrad ost, så gott och inte svider det någonstans heller för den delen =)
  Erika

 • Reply Anonym 5 maj, 2014 at 17:50

  Hej!
  Mitt bästa tips är att plocka blåbär och göra leilas blåbärsmuffins med crumble. De är supergoda=)

  ca 12 muffins ( en muffinsplåt)
  100 g smör
  2 st ägg
  2dl mjölk
  1.5 dl strösocker
  1 tsk vaniljsocker
  1 st citron, skalet
  4 dl vetemjöl
  2 tsk bakpulver
  1 nypa salt
  Fyllning:
  125g blåbär
  Crumble:
  75 g kallt smör
  2 dl havregryn
  1 dl vetemjöl
  1 dl strösocker

  Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt (så håller de formen!).
  Blanda blåbären med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  Grädda i cirka 20 minuter, 175 C.

  /Saraeriksson@hotmail.com

 • Reply Louise Bergström 5 maj, 2014 at 18:12

  Rabarber är underbart. Det är det allra första som jag kan skörda om våren i min trädgård och då bakar jag en paj och som jag njuter högaktningsfullt av. När jag ätit mig mätt på paj så kokar jag saft och kräm på resterande stjälkar. Jag älskar rabarber och håller nu tummarna! 🙂

 • Reply Runge form - Karin 5 maj, 2014 at 19:35

  En av mina favoriter är rabarbern. Herre-jösses-gott på alla sätt och det där allra första som tittar upp i trädgårdslandet och påminner en om att hela sommaren ligger framför en. Rabarber är lite som fredagskänslan 🙂

 • Reply Cat 5 maj, 2014 at 20:02

  Åhhh, vem vill inte vinna den boken ;o
  Jag satsar hårt på de gröna primörerna. Vi börjar med favoriten ramslök: http://catsbakochmat.blogspot.se/2014/04/ramsloksolja.html och varför inte ta tillvara på resterna
  http://catsbakochmat.blogspot.se/2014/04/potatisgratang-med-ramslok.html
  http://catsbakochmat.blogspot.se/2014/04/ostpaj-med-ramslok-och-sparris.html
  Sen har vi ju nässlorna: http://catsbakochmat.blogspot.se/2013/05/kramig-nasselsoppa.html

  Ännu fler smarriga recept finns på bloggen. Ha de gott. Kram, Catarina

 • Reply Åsa 5 maj, 2014 at 21:26

  Fler borde bli biodlare! Det är ett bra sätt att ta tillvara på vad blommor och träd ger,(honung) samtidigt som det gynnar just tillväxten och mängden frukt och bär i din och grannarnas trädgård. Utan bin svälter vi ihjäl på några år. Ca 70 procent av det vi äter kommer direkt eller indirekt från växter som pollinerats av bin.

 • Reply susslan 5 maj, 2014 at 21:35

  Hmm va många bra tips man hittade här. En underskattad skatt i naturen är fårtickan! Godast blir det om man vänder den i mjöl, ägg och ströbröd och stek den gyllenbrun och knaprig. Smakar som schnitzel, sjukt gott och perfekt köttsubstitut!
  Skulle bli superglad om jag vann boken, försöker äta mer grönt men har svårt att hitta inspiration.

 • Reply Hjortronet 5 maj, 2014 at 22:29

  Älskar hjortron och äter dem som de är, ibland tillsammans med blåbär + en klick flädergrädde i ett fint gammalt glas 🙂

 • Reply Anonym 6 maj, 2014 at 05:34

  Blåbär brukar jag plocka och frysa in så att jag har hela året till morgonfilen. Det är så gott och nyttigt.
  Kristina Eriksson

 • Reply Living by Miriam 6 maj, 2014 at 06:32

  Vilken härlig bok och blogg, tack för tips 🙂
  För att inte upprepa alla fina tips ovan så tänker jag på Lavendel, en härlig spännande krydda att ha i sommarsallden eller strö över lite jordgubbar och grädde. Håller tummarna. Kram

 • Reply Madeleine 6 maj, 2014 at 10:44

  Jisses vad många tips. Jag vill testa allt! Mitt tips handlar om det mäktiga, vackra röda bäret hallon och hela dess buske. Hallon är i mina ögon den vackraste plantan som finns och som ger de allra godaste bären och om jag var tvungen att välja en sak att äta för resten av mitt liv skulle det bli hallon. Hallon är ett riktigt superbär som innehåller enorma mängder ellaginsyra som i forskning visat sig vara cancerhämmande. Hallon är också fiberrika, innehåller c-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Det är också lindrande mot menstruationssmärtor, samt är avgiftande och slemlösande. Som kvinna är nog hallonet det perfekta bäret, och det bästa sättet att avnjuta det på är att äta det solvarma bären direkt från busken. Men nu kan man ju inte stå i hallonbuskar i tid och otid, och då behöver man ju några fler recept. Ett är att göra raw hallon cheesecake http://bloggaromtraning.se/roethlisberger/fantastisk-raw-cheesecake-med-pistage-vanilj-och-hallon/ och till det kan man ha ett te gjort på hallonblad samt små torkade hallon i. Blir rosa om jag inte minns fel, och rosa te är alltid roligt att dricka. Teet är också utmärkt om man är gravid, då det minskar på förlossningssmärtor enligt folkmedicinen.

  Tyckte det var en intressant bok du tävlar ut. Jag ska kolla in bloggen senare idag. Tack tack för tips!

 • Reply Browneyedgirl 6 maj, 2014 at 14:00

  Underbar blogg som jag sparar 🙂 fick just hem en bok jag beställt som heter Lisens gröna värld. Enkla recept och huskurer med växter från naturen….Så denna boken vore toppen.
  Mitt tips är nässelsoppa 🙂 mycket nyttigt och järnrikt, och gott.
  Recept finns på min blogg….
  http://browneyedgirltjejen.blogspot.se/2014/05/nasslor.html

  Ha en riktigt fin dag….

 • Reply Elin K 6 maj, 2014 at 18:29

  Flera har redan sagt det, men på första maj när jag var ledig plockade jag nässlor och gjorde nässelsoppa, som åts med gräslök som tittat upp ur rabatten och kokta nyvärpta ägghalvor med illgul gula från våra egna hönor. Kände mig helt löjligt nöjd över detta, en härlig känsla!

 • Reply Kajsa 6 maj, 2014 at 19:54

  Åh Det gröna skafferiet följer jag också, fin blogg och säkert lika fin bok. 🙂 Jag gillar också nässlor som så många andra, gjorde för ett tag sedan canneloni fyllda med nässelröra (nässlor, rostade valnötter, gorgonzola, rödlök, kesella, champinjoner) och en hemmagjord tomatsås över. Annars gillar jag nypon! Brukar göra nyponsallad (inlagda nypon) och plocka nypon och torka för att ha till nyponsoppa!

 • Reply Anna Lundberg 7 maj, 2014 at 06:30

  Nypon är fantastiskt. Vi har ett snår med nypon på sensommaren och där brukar jag plocka och torka och sedan kokar jag soppa på dem. Gott och väldigt nyttigt!

 • Reply Kottekott 7 maj, 2014 at 09:52

  Jag vill ju lyfta fram libbstickan! Denna fantastiska, användbara växt som många klassar som ogräs och slänger på komposten.
  Jag använder den både torkad och färsk, i buljong, på pastan, i soppan. Fantastiskt smak!

 • Reply Abbebabbe 7 maj, 2014 at 21:16

  Hemmagjord ravioli fyllda med hackade (förvällda) nässlor blandat med rivet citronskal och riven parmesan är en fantastisk smakupplevelse. Ett annat tips är ta till vara blast. Blasten till rödbetor blir väldigt snyggt , och gott, i en paj. Gärna med massor av pinjenötter på toppen! Ett tips till: alla dessa tusenskönor som dyker upp i gräsmattan är så fina att strö över salladen.

 • Reply snede 8 maj, 2014 at 10:50

  Jag har så mycket gott man skulle kunna lägga ut här,nässlor,harsyra,björkblad men jag väljer nog helst av allt nyponen,jag älskar att äta en riktigt god och varm nyponkräm mitt i smällkalla vintern,finns inget godare eller glädjande än hemgjord kräm på egenplockade nypon.
  receptet finns här : http://bar26.blogspot.fi/2012/10/nar-appeltiden-varit.html

 • Reply Helena 10 maj, 2014 at 09:09

  Åh, den vill jag vinna! Jag vill börja äta mer vegetariskt, men har lite dålig koll. Mitt bästa tips på ätbara godsaker från naturen just nu (förutom den självskrivna rabarberpajen) är nässlor, och att då göra nässelpesto. Jag har ett recept på bloggen på hur man gör. Det är lite hejsan hoppsan med mängden nässlor, man behöver ungefär så mycket som ryms i en bajsbåse. Förlåt, hundpåse. För det var det enda jag hade att plocka i. 😉 Många kramar!

  http://baraenkakatill.blogspot.se/2013/05/nasselpesto-freestyle.html

 • Reply Anonym 10 maj, 2014 at 14:37

  Min farmor brukade göra lingongröt när jag var liten och det är något som jag själv börjat göra som vuxen. Lite annorlunda och så fantastiskt gott!
  Camilla
  kubbov30@gavlenet.se

 • Reply Jennica... 11 maj, 2014 at 07:03

  Hej hej,
  Vilken fantastiskt fin bok! Nu ska jag sticka ut näsan och inte alls göra som man ska för att vinna! 🙂
  Istället för att lämna något bidrag så vill jag påpeka att jag verkligen vill börja äta mer grönt och behöver lära mig mer – därför bör jag vinna boken! 😉
  Stor Kram!
  // Jennica

 • Reply Marta Exner 11 maj, 2014 at 08:23

  Daggkåpa, torka och drick det som the. Välgörande, antiinflammatorisk mm.

 • Reply Anonym 12 maj, 2014 at 09:15

  Hjortron plockar vi mycket och som variation till den vanliga sylten gör jag en sås med hjortronsylt eller sockrade myltabär, créme fraiche, salt och rosépeppar. Super till allt grillat!
  Hälsningar Lotta
  lottanc@me.com

 • Reply Margita 12 maj, 2014 at 10:52

  När man ändå har kirskål på sin tomt kan man ju lika gärna äta den!
  Här har jag hittat ett recept som jag ännu inte prövat men som passar mig eftersom jag gillar mackor, tänker mig det som pålägg 🙂
  http://gemeko.se/2012/04/recept-kirskalspesto/

 • Reply Katrien 12 maj, 2014 at 19:49

  Eftersom Hildas Hem är en färgglad blogg vill jag tipsa er om att ge färg åt er socker med luktvioler. Tvätt och torka 100g blomblad. Mala de fin i en mortel. eller mixer. Tillsätt 200g socker. Låt socker torka i solen eller i ungen. Förvar denna doftande och färgstarka socker i en glasburk. Så blir den även finn att titta på 🙂

 • Reply Mellan skog och gård 12 maj, 2014 at 21:18

  Jag känner mig aldrig så rik som när jag har plockat många liter blåbär efter en heldag i skogen. Tänk så fantastiskt det bara är att få gå ut och plocka så mycket man vill! Blåbär är ju både otroligt nyttiga och goda och vackra.
  För att vara med och tävla om boken delar jag med mig av ett enkelt recept på knäckig blåbärspaj. Varför göra det svårare än så, när det är så gott i sin enkelhet? 🙂

  http://mellanskogochgard.blogspot.se/2013/11/knackig-blabarspaj.html

 • Reply Katrien 13 maj, 2014 at 17:37

  Oh, vad glad jag blev! Stor tack 🙂

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.